Svet 3

05.06.2024.

19:37

Gasprom najmanje 10 godina daleko od predratnog nivoa izvoza gasa

Gasprom verovatno neće uspeti da povrati prodaju gasa izgubljenu zbog prekida snabdevanja Evrope gasom usled rata u Ukrajini, barem narednu deceniju.

Izvor: biznis.rs / Vladimir Jokanović

Gasprom najmanje 10 godina daleko od predratnog nivoa izvoza gasa
EPA, SERGEI ILNITSKY

Podeli:

Naime, tako je navedeno u izveštaju naručenom za lidere ruske energetske grupe.

Izvoz ruske kompanije u Evropu će prosečno iznositi 50 do 75 milijardi kubnih metara godišnje do 2035. godine, što je oko trećine predratnog nivoa, navodi se u istraživanju, prenosi Financial Times.

Iako se u Gaspromu nadaju da će novi gasovod prema Kini pomoći da se nadoknade izgubljeni evropski izvozni volumeni, njegov kapacitet će biti oko 50 milijardi kubnih metara godišnje, a cene u Aziji su mnogo niže nego u Evropi, navodi se u izveštaju, dok dogovor o njegovoj izgradnji još nije postignut.

"Glavne posledice sankcija za Gasprom i energetsku industriju su smanjenje izvoza, koji će biti vraćen na nivo iz 2020. godine najranije 2035. godine,“ navode autori dokumenta.

Izveštaj na 151 strani, koji je napisan krajem prošle godine po narudžbini uprave kompanije, predstavlja svedočenje o tome kako su zapadne sankcije uvedene kao odgovor na rat u Ukrajini oštetile Gasprom i širi ruski energetski sektor.

Izveštaj naglašava kako su sankcije odvojile rusku energetsku industriju od ključnih tehnologija kao što su turbine koje pomažu u premeštanju gasa kroz gasovod. Problem su, kako se navodi, i rezervni delovi i stručnost potrebna za popravljanje kvarova na gasovodima.

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: