Svet 11

05.06.2024.

14:53

"Ovo je preokret": Na putu 20 borbenih aviona

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je danas tokom ILA Berlinskog avio-sajma da će njegova zemlja kupiti 20 dodatnih supersoničnih aviona jurofajter (Eurofighter).

Izvor: B92.net

"Ovo je preokret": Na putu 20 borbenih aviona
EPA/BERND WUESTNECK

Podeli:

On to vidi kao preokret za novu odbrambenu industrijsku politiku zemlje.

Šolc je, govoreći na Međunarodnoj izložbi vazduhoplovstva, rekao da sektoru obećava pouzdane narudžbine. Porudžbina 20 jurofajter aviona dodaje se na 38 aviona koji se već pripremaju

On je obećao da će obezbediti kontinuirano korišćenje kapaciteta za proizvodnju aviona jurofajter u nemačkom gradu Manching. To bi obezbedilo sigurnost za Erbas, proizvodnu lokaciju u Manšingu i za ceo lanac snabdevanja. Šolc je jasno stavio do znanja da želi da vidi nemačku i evropsku vazduhoplovnu industriju na vodećoj poziciji širom sveta. On je takođe pozvao na konkurentne cene za klimatski prihvatljiva goriva, piše Morning star.

Šolc je rekao da bi zaokret u odbrambenoj industriji prvo zahtevao brzo zatvaranje ključnih praznina u mogućnostima. To zahteva nove proizvode na tržištu. Drugo, nemačka i evropska industrija bi trebalo da jačaju proizvodne kapacitete i razvijaju i usavršavaju tehnologije.

On je napomenuo da, pošto je u prošlosti bila tako mala tražnja, lokalna industrija više nema u ponudi sve što je nemačkim oružanim snagama hitno potrebno danas. Kako Nemačka jednostavno ne može da čeka, prelazi na proizvode saveznika, kao što su teški transportni helikopteri.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: