Svet 0

05.06.2024.

12:28

Neće ih dočekati prazna kasa, već manjak

Sledeća britanska vlada moraće da popunjava manjak od 33 milijarde funti u javnim finansijama ukoliko ne bude spremna da sprovede novi krug strogih mera štednje, upozorio je nezavisni istraživački centar Rezoluciona fondacija.

Izvor: Tanjug

Neće ih dočekati prazna kasa, već manjak
Shutterstock/Smile Shot

Podeli:

Kako je navedeno, ako se sledeća vlast bude držala trenutnih planova potrošnje, veličina deficita verovatno bi bila oko 12 milijardi funti.

Međutim, ovaj naučni centar ističe da bi, ako nova vlast u Londonu odluči da poštedi zatvore, policiju i lokalne vlade od novih rezova, taj manjak mogao da dostigne 33 milijarde funti.

Međunarodni monetarni fond takođe je, u godišnjem sagledavanju britanske ekonomije prošlog meseca, upozorio na potencijalnu budžetsku "rupu" od 30 milijardi funti nakon izbora u julu, podseća Gardijan.

Fondacija navodi i da može biti teško ostvariva upadjliva posvećenost dve najveće britanske stranke, konzervativaca i laburista, ka smanjenju javnog duga, kao udela u nacionalnom dohotku, u roku od pet godina.

Oni ističu da bi prepreke ka realizaciji takvog plana mogle da budu veće otplate kamata na dugove ili sporiji rast produktivnosti od očekivanog.

Direktor istraživanja Rezolucione fondacije Džejms Smit ističe da bi, ko god da pobedi na predstojećim izborima, mogao da se suoči sa fiskalnim manjkom od 12 milijardi funti.

"A ako sledeća vlada želi da izbegne novi krug štednje, ta crna rupa mogla bi da poraste na preko 33 milijarde funti", naveo je Smit. Britanski premijer Riši Sunak odlučio je 22. maja da nacionalni izbori u Britaniji budu 4. jula, nakon čega je kralj Čarls III odobrio raspuštanje parlamenta i raspisivanje izbora za pomenuti datum.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Made in Serbia" polako osvaja Evropu

Tekstilci i obućari iz Srbije sve više oblače i obuvaju Evropljane. Proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji ima dugu tradiciju i bila je među glavnim izvoznim industrijama. Predviđa se da bi ova grana privrede uskoro ponovo mogla biti moćna.

11:59

17.10.2024.

20 h

Podeli: