Svet 2

04.06.2024.

15:59

Skoro pa rekord u Rusiji

Proizvodni sektor Rusije zabeležio je skoro rekordni rast zaposlenosti u maju, prema novom izveštaju S&P Global, dok se već usko tržište rada bori da odgovori na porast potražnje za radnicima.

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović

Skoro pa rekord u Rusiji
Shutterstock/Mikbiz

Podeli:

Indeks menadžera nabavke (PMI) za rusku proizvodnju porastao je na 54,4 prošlog meseca u poređenju sa 54,3 u aprilu, navodi S&P Global.

"Rast proizvodnje ojačao je usled kontinuirane i robusne potražnje kupaca, što je pokrenulo porast novih porudžbina u izveštaju. Oštar rast novog poslovanja doveo je firme do širenja kapaciteta, jer je tempo stvaranja novih radnih mesta ubrzan do drugog najbržeg zabeleženog", navedeno je u izveštaju, prenosi Moscow Times.

Vrednost PMI-ja iznad 50 poena ukazuje na rast, dok bilo šta ispod toga znači pad. Prema podacima koje je izneo S&P Global,.rast zaposlenosti u proizvodnji prošlog meseca bio je najizraženiji od septembra 1997. godine, kada je ruska ekonomija počela polako da se poboljšava nakon što je vlada prethodnih godina pravila velike deficite kako bi finansirala Prvi čečenski rat.

"Rast zaposlenosti delimično je proistekao iz trećeg uzastopnog mesečnog porasta zaostalih poslova", navodi se u izveštaju S&P Global, uz napomenu da je poslovno poverenje opalo na najniži nivo u poslednjih devet meseci uprkos poboljšanjima u stvaranju radnih mesta.

"Uprkos tome, nivo optimizma i dalje signalizira istorijski pozitivna očekivanja u vezi sa budućom proizvodnjom", stoji u izveštaju.

Proizvodni sektor Rusije nastavio je da raste uprkos zapadnim sankcijama kao odgovor na napad na Ukrajinu, uglavnom vođen ekonomskom aktivnošću u odbrambenoj industriji. Očekuje se da će vojna potrošnja činiti 40 odsto vladinih troškova ove godine. Bum u proizvodnji za odbranu, u kombinaciji sa "delimičnom" mobilizacijom oko 300.000 rezervista vojske, stvorio je rašireni nedostatak radne snage, što je dovelo do ubrzanog rasta plata.

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: