Svet 0

31.05.2024.

15:44

Novo otkriće: Ovde šiklja nafta

Mađarska naftna i gasna kompanija MOL objavila je danas da je otkrila naftu na bušotini naftnog polja Večeš na periferiji Budimpešte.

Izvor: Tanjug

Novo otkriće: Ovde šiklja nafta
Shutterstock/Alexander Knyazhinsky

Podeli:

Probna proizvodnja na bušotini Večeš-1 iznosi 1.300 barela dnevno, a MOL je dodao da očekuje njeno povećanje u bliskoj budućnosti, prenosi agencija MTI.

U ovom trenutku je nafta pronađena u dve bušotine, a uskori će biti izbušena i treća, navodi mađarska kompanija.

Kompanija MOL saopštila je 15. maja da je otvorila kompleks poliola vredan 1,3 milijarde evra u mađarskom mestu Tisaujvaroš, sa godišnjim kapacitetom oko 200.000 tona.

Svečanom otvaranju su tada prisustovovali premijer Mađarske Viktor Orban i predsednik i izvršni direktor kompanije MOL Žolt Hernadi.

MOL grupa je tom prilikom navela da je upravo ona jedina kompanija u Mađarskoj i celoj centralnoj i istočnoj Evropi koji pokriva ceo lanac vrednosti, od prerade nafte do proizvodnje poliola, plastične sirovine koja ima široku upotrebu, preneli su mediji.

Poliol je veoma tražena sirovina i koristi se u mnogim industrijama, između ostalog, u proizvodnji automobila, odeće ili izolacije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: