Svet 6

31.05.2024.

12:21

Moldavija i Ukrajina se dogovorile: "Dozvoljavamo Rusiji"

Moldavija i Ukrajina neformalno dogovorile da će dozvoliti dotok gasa iz Rusije u moldavski proruski region Pridnjestrovlje nakon što ugovor o snabdevanju s kompanijom Gasprom istekne krajem godine.

Izvor: Tanjug

Moldavija i Ukrajina se dogovorile: "Dozvoljavamo Rusiji"
Shutterstock/Svet foto

Podeli:

Kako prenosi Blumberg, nova ruta preko Turske je održiva opcija za dopremanje ruskog gasa u Pridnjestrovlje, rekao je moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

"Nećemo opstruisati ovaj tranzit, jer ne želimo da stvaramo krizu u regionu, pogotovo zato što bi ona odmah postala problem cele Moldavije, ali takođe nećemo dati garancije vlade za bilo koji gasni ugovor", istakao je Parlicov.

Nakon izbijanja rata u Ukrajini, Moldavija se odrekla ruskog gasa i počela da kupuje ovaj energent isključivo na evropskom tržištu.

Gasprom, međutim, i dalje snabdeva gasom Pridnjestrovlje, koje Moldaviji obezbeđuje većinu električne energije.

Osnovni scenario Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pretpostavlja da će evropske zemlje postepeno sasvim napustiti ruska fosilna goriva do 2030. godine.

Udeo Ruske Federacije u uvozu gasa u Evropsku uniju smanjen je sa 41 odsto u 2021. na 15 odsto u prvih 10 meseci 2023. godine, navodi MMF na svom sajtu pozivajući se na izveštaje Evrostata.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Ukrajinu?

Švedska kompanija nameštaja Ikea razmatra da ponovo otvori svoju prodavnicu u Kijevu, objavio je danas ukrajinski Forbs, pozivajući se na dva menadžera tog centra i dva konsultanta za nekretnine.

12:48

27.6.2024.

16 h

Srbija

Novi "Soko" ide u Prag

Novi elektromotorni kineski brzi voz "Soko", koji je nedavno stigao u Srbiju, sutra kreće u Prag na sertifikaciju u skladu sa pravilima Evropske železničke agencije, kako bi mogao da saobraća brzom prugom između Beograda i Budimpešte.

8:23

27.6.2024.

20 h

Svet

Država uvodi porez na stoku

Danska vlada se nakon više meseci teških pregovora dogovorila sa poljoprivrednicima, proizvođačima i ekološkim grupama da od 2030. godine oporezuju emisije metana koji proizvode domaće životinje poput krava i svinja.

17:06

27.6.2024.

11 h

Podeli: