Svet 2

30.05.2024.

19:13

EU se povlači

Evropska unija se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji.

Izvor: Tanjug

EU se povlači
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

Savet Evropske unije odobrio je danas povlačenje Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju (Euratom) iz Ugovora o energetskoj povelji (ETC), dok će državama  članicama biti dozvoljeno da podrže njegovu modernizaciju na sledećoj konferenciji o ETC-u.

Kako se navodi, ove odluke su povezane jer čine dva stuba političkog kompromisa poznatog kao belgijska mapa puta o Energetskoj povelji.

Ugovor o energetskoj povelji (ECT) je multilateralni sporazum koji je stupio na snagu 1998. godine i sadrži odredbe o zaštiti investicija i trgovini u energetskom sektoru.

Kako ovaj ugovor više nije u skladu sa Pariskim sporazumom i ambicijama EU u pogledu energetske tranzicije, u 2018. godine pokrenut je proces modernizacije ETC-a.

Države članice koje žele da ostanu ugovorne strane ETC-a nakon povlačenja EU i Euratoma moći će da glasaju tokom predstojeće konferencije o Energetskoj povelje, koja se očekuje do kraja 2024, tako što će odobriti ili se protiviti usvajanju modernizovanog sporazuma.

Evropski parlament (EP) je u aprilu dao saglasnost da EU napusti Ugovor o energetskoj povelji pošto se smatra da taj sporazum podriva napore za borbu protiv klimatskih promena i prelazak na ekološke izvore energije, prenosi Rojters.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

20 h

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 179 dinara.

10:43

6.9.2024.

1 d

Podeli: