Svet 0

29.05.2024.

15:49

Snažan rast funte

Britanska funta je danas porasla u odnosu na evro za 0,3 odsto i sada je najsnažnija u odnosu na zajedničku evropsku valutu za skoro dve godine, tačnije od avgusta 2022.

Izvor: Tanjug

Snažan rast funte
Shutterstock/mundissima

Podeli:

Prema podacima sa valutnog tržišta Forex, evro se danas u 11.00 časova prodavao za 85 penija.

Kako prenosi Blumberg, rast funte u odnosu na evro je podstaknut očekivanjima da će Evropska centralna banka (ECB) već početkom juna smanjiti kamatne stope u evrozoni, dok će Banka Engleske sačekati na rezultate julskih parlamentarnih izbora u Britaniji pre donošenja odluke o kamatama.

Član Upravnog saveta Evropske centralne banke (ECB) Oli Ren izjavio je u ponedeljak da je jun pravo vreme da banka smanji kamatne stope.

Ren je u tekstu objavljenom na sajtu Centralne banke Finske, čiji je guverner, istakao da inflacija u evrozoni opada "na održiv način".

Inflacija u evrozoni je u aprilu ostala stabilna na 2,4 odsto i već sedmi mesec zaredom se drži ispod tri odsto, preneli su mediji.

"Zahvaljujući ovom dezinflatornom procesu, inflacija se približava našem cilju od dva odsto na održiv način i stoga je u junu sazrelo vreme da se ublaži stav monetarne politike i započne smanjenje kamatnih stopa", rekao je Ren.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: