Svet 17

28.04.2024.

7:54

"Nemačkoj treba ekonomski preokret"

Nemačkoj je potreban ekonomski preokret da bi zagaratovala svoj geopolitički položaj, rekao je nemački ministar finansija i predsednik liberalno-demokratske stranke FDP Kristijan Lindner.

Izvor: Index

"Nemačkoj treba ekonomski preokret"
EPA-EFE/FILIP SINGER

Podeli:

Nemačka ekonomija je prošle godine bila najslabija među velikim ekonomijama Evrozone jer su visoki troškovi za energiju, loše globalne narudžbine i rekordno visoke kamatne stope uzeli svoj danak. I ova godina će biti izazovna za najveću evropsku ekonomiju.

U publikaciji Svetski ekonomski izgledi, koja izlazi svakih pet do sedam meseci, Međunarodni monetarni fond (MMF) je smanjio prognoze za nemački bruto domaći proizvod za 0.3 postotna boda za obe godine, pa u ovoj godini očekuje rast od 0.2 posto, a u 2025. godini 1.3 posto.

Te prognoze su ispod procena od 0.8 posto za 2024. i 1.5 posto za 2025. za Evrozonu, što upućuje na to da Nemačka zaostaje u evropskom bloku, nakon što je prošle godine bila jedina velika ekonomija koja je pretrpela pad. Lindner je kazao da ekonomska slabost Nemačke ima posledice i na sigurnost i na geopolitiku. 

"Potreban nam je ekonomski preokret jer ekonomska snaga takođe predstavlja važan geopolitički faktor", istakao je Lindner na konferenciji svoje stranke u Berlinu, govoreći, između ostalog, i o ratu koji je protiv Ukrajine pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin.

"Putinov cilj je da postigne moć nad nama, a to nikada i ni u kojem slučaju ne smemo da dopustimo. Ali da bismo imali potrebna sredstva za borbu protiv nečeg takvog, treba nam ekonomski rast zemlje", kazao je Lindner.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

16 h

Podeli: