Svet 0

09.04.2024.

14:15

EU se usaglasila: Ovo znači kraj?

Evropska unija privremeno se saglasila s ograničenjem uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, posle dogovora poslanika Evropskog parlamenta i Belgije, sad predsedavajuće EU, kaže diplomata iz EU.

Izvor: Tanjug

EU se usaglasila: Ovo znači kraj?
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

Ova odluka zahtevaće i zvanično odobrenje drugih članica EU i Evropskog parlamenta, preneo je Rojters.

Agencija podseća da su donosioci odluka u EU nedeljama debatovali o spomenutim ograničenjima bescarinskog pristupa za ukrajinske proizvode.

Za to vreme su poljoprivrednici protestovali zbog jeftinog uvoza, a poljoprivrednici u Poljskoj blokirali su granicu s Ukrajinom i demonstrativno prosipali ukrajinsko žito preko železničkih šina.

Evropska komisija je u januaru predložila produženje bescarinskog pristupa do juna 2025. godine, ali uz mogućnost da za živinu, jaja i šećer primeni tarife, ukoliko njihov uvoz premaši nivo proseka iz 2022. i 2023. godine.

Rojters navodi da su od tada na listu dodavani ovas, kukuruz, krupa i med, a tarifni prosek biće izračunat na osnovu druge polovine 2021. godine.

Te godine, pre nego što je počeo rat u Ukrajini, uvoz iz te zemlje bio je daleko manji, jer su primenjivane carine na ukrajinsku robu, napominje Rojters.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

20:59

5.10.2024.

1 d

Podeli: