Svet 0

04.04.2024.

17:08

Obala Slonovače zvanično otvorila svoju prvu solarnu elektranu

Obala Slonovače zvanično je otvorila solarnu elektranu od 37,5 megavata (MW), što je, kako vlada te zemlje navodi, samo početak većeg učešća obnovljive energije u njenom energetskom sektoru.

Izvor: Tanjug

Obala Slonovače zvanično otvorila svoju prvu solarnu elektranu
Shutterstock/gyn9037

Podeli:

"Ovo je prvi korak naše zemlje u tranziciji ka čistoj energiji", rekao je ministar za rudarstvo i električnu energiju Mamadu Sangafova Kulibali tokom ceremonije u gradu Boundijali na severu zemlje, preneo je Rojters.

Dodao je da će Obala Slonovače proizvoditi 678 MW struje iz solarnih elektrana do 2030. godine, a do tada afrička država želi da oko 45 odsto njene proizvodnje energije bude iz obnovljivih izvora.

Obala Slonovače, najveći svetski proizvođač kakaoa, nastoji da postane i glavni snabdevač električnom energijom u zapadnoj Africi.

Agencija ističe da ova afrička zamlja većinu od svojih oko 2.250 MW energije proizvodi iz nafte i gasa i već izvozi električnu energiju u Ganu, Burkinu Faso, Benin, Togo i Mali.

Solarna elektrana Boundijali u državnom vlasništvu, koja se nalazi oko 660 kilometara severno od komercijalne prestonice Abidžana, postala je operativna u junu 2023.

Vlasti se nadaju da će njen kapacitet proširiti na 83 MW sa sadašnjih 37,5 do aprila 2025, a ta investicija mogla bi da košta 35,6 miliona evra i trebalo bi da bude finansirana iz Nemačke, navode izvori iz energetskog sektora.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: