Srbija 6

28.10.2024.

10:32

Vučić: Pravimo megaprojekat!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Mađarska četvrti trgovinski partner naše zemlje sa brojnim zajedničkim projektima, među kojima je i gradnja panonskog koridora za prenos električne energije, koji bi trebalo da se završi do kraja 2028. godine.

Izvor: B92.net

Vučić: Pravimo megaprojekat!
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Podeli:

"Pre 12 godina, naša trgovinska razmena je 768 miliona evra, prošle godine 3,1 milijarde. Mađarska je sa 13. mesta postala 4. trgovinski partner. Ti rezultati su izuzetni. Želim da izrazim nadu da ćemo dan pre otvaranja brze pruge Subotica - Budimpešta, biti potpisan ugovor između četiri zemlje, Mađarske, Srbije, Severne Makedonije i Grčke", rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da će brza pruga između Novog Sada i Budimpešte biti izuzetno značajna za građane, a izrazio je i nadu da će pre otvaranja pruge države potpisati izjavu o uspostavljanju brze pruge između četiri zemlje - Mađarske, Srbije, Severne Makedonije i Grčke.

Vučić je istakao da Česi rade brze prugu prema Bratislavi, a da se odatle gradi pruga ka Budimpešti, kao i da se do mađarske prestonice radi i sa severa, iz Varšave i iz Krakova.

Rekao da je da će uskoro biti realizovan projekat naftovoda, između Novog Sada i Alđe i da se do kraja godine očekuje da bude završena studija izvodljivosti, nakon čega će moći da se započne izgradnja naftovoda.

"Što se gasa tiče, mi ćemo dalje da budemo partner Mađarskoj u snabdevanju gasu, kao što je Mađarska nama bila decenijama pauzdan partner u snabdevanju gasa Srbijom. Mađarska uvek može da računa na Srbiju, kao što smo mi uvek mogli da računamo na Mađarsku", dodao je Vučić.

On je istakao i da Srbija želi zajedničku berzu električne energije sa Mađarskom i Slovenijom, dodajući da radimo razvoj panonskog koridora za prenos električne energije sa Mađarskom, koji bi trebalo da se završi do kraja 2028. godine.

"Vidite jedno sveobuhvatno povezivanje sa Mađarskom, sveobuhvatno, infrastrukturno, saobraćajno i energetsko", naglasio je.

"Kada budemo imali brzi voz Beograd-Budimpešta, imaćemo policiju našu u Budimpešiti i njihova u Beogradu, pa neće biti zadržavanja i brzo će se putovati. Zahvalili smo se Mađarskoj što će 200 novih carinika da zaposli. Pravimo megaprojekat za Horgoš-Reske - pa ćemo všestruko povećati propusnu moć na granici da se rešimo gužvi", dodao je Vučić.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ovo samo Trampu može da padne na pamet

Bivši predsednik Donald Tramp ostao je pri svojoj ideji da se ukine porez na dohodak i zameni carinama u intervjuu s Džoom Roganom, voditeljem jednog od najslušanijih podkasta na svetu.

21:46

26.10.2024.

1 d

Podeli: