Srbija 4

26.10.2024.

17:23

Fruškogorski koridor: Sve o projektu koji menja sever Srbije MAPA/FOTO/VIDEO

Fruškogorski koridor za cilj ima spajanje Novog Sada i granice sa Bosnom i Hercegovinom, preko Rume, Šapca i Loznice, a trebalo bi da bude završen tokom 2026. godine.

Izvor: B92.net

Fruškogorski koridor: Sve o projektu koji menja sever Srbije MAPA/FOTO/VIDEO
MGSI/Predrag Mitić

Podeli:

Izgradnja Fruškogorskog koridora počela je 1. maja 2021. godine. Fruškogorski koridor je deo putnog pravca Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica - granica sa BiH, a ovaj pravac treba da stvori najkraću vezu između Bosne i Rumunije.

MAPA: Kako će izgledati Fruškogorski koridor?

Saobraćajnica se prostire u planinsko-ravničarskom terenu u sremskom delu Vojvodine, a ima za cilj da rastereti urbanizovane površine i izmesti tranzitni saobraćaj s prostora Nacionalnog parka Fruška gora.

Na trasi Fruškogorskog koridora će se nalaziti i najduži tunel u Srbiji. Najveći most će biti na Dunavu kod Crkve Marije Snežne u Petrovaradinu, koji će biti dug oko 1,7 kilometar.

Fruškogorski koridor trasa.  Koridori Srbije

Fruškogorski koridor imaće četiri trake širine od 3,5 metra, koje su predviđene za brzine od 60 do 100 kilometara na sat. Dakle, ne radi se u auto-putu već o motoputu (put rezervisan za motorna vozila) koji nema zaustavne trake.

Planirano je ukupno 14 denivelisanih raskrsnica na sve četiri deonice, na Širinama iznad Tekija u Petrovaradinu planirani su pešačko-biciklistički tunel i tunel za motorni saobraćaj, oba od oko 350 metara dužine, kao i dvocevni tunel “Iriški venac” od 3,5 kilometra.

Izgradnja Fruškogorskog koridora košta 606 miliona evra, a gradi ga kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC)

Šta povezuje trasa Fruškogorskog koridora?

Trasa Fruškogorskog koridora podeljena je na četiri deonice, ukupne dužine 47,7 kilometara.

Deonica 1: Petlja “Autoput E-75”– Paragovo sa planiranom trasom državnog puta 2A reda br.100 od Žeželjevog mosta do petlje Autoput E-75;

Deonica 2: Paragovo – početak obilaznice Rume sa kružnom raskrsnicom za priključenje lokalnog puta za Vrdnik;

Deonica 3: Petlja “Kać“ – Petrovaradin (“Auto-put E-75“);

Deonica 4: Obilaznica oko Rume.

Buduća brza saobraćajnica od Novog Sada do Rume povezaće Novi Sad, Irig i Rumu.

Pa da krenemo od početka. Fruškogorski koridor će se priključiti na budući auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad preko petlje Kać do petlje Novi Sad – Jug.

Zatim će nastaviti do Dunava gde će preći reku preko mosta dugačkog 1.765 metra i ući u Petrovradin. Od Petlje Petrovaradin Istok nastavlja do Petlje Petrovaradin Centar.

Nakon toga nastavlja nastavlja tunelom “Širine” (dug 350 metara) do Petlje Petrovaradin Jug. Koridor dalje ide preko Mišeluka. Kod Paragova se gradi ulaz u tunel “Iriški venac” ispod Fruške gore dužine 3,5 kilometara.

Posle izlaska iz tunela “Iriki venac”, biće napravljena i naplatna stanica. Koridor dalje prolazi kroz Irig i nastavlja do Rume. Obilaznicu oko Rume čine petlja Ruma Istok, petlja Ruma Jug i petlja Nazora. Fruškogorski koridorzatim ide ka budućem auto-putu i brzoj saobraćajnici Ruma-Šabac-Loznica i ukršta se sa auto-putem E70 Beograd-Zagreb.

Povezivanje s tri komšijske države

Izgradnjom Fruškogorskog koridora i projektom Ruma-Šabac-Loznica, koji se već realizuje, Vojvodina će se povezati sa zapadnim i severozapadnim delom Srbije, odnosno, biće bolje povezani važni regionalni centri kao što su Novi Sad, Ruma, Šabac, Loznica. Takođe, ovaj putni pravac predstavlja i posrednu vezu Srbije sa BiH, Hrvatskom i Rumunijom.

Fruškogorski koridor mapa. Koridori Srbije

Nadovezuje se na postojeći državni put IB reda broj 12 Novi Sad - Zrenjanin - granica Rumunije, a na kraju na auto-put i brzu saobraćajnicu u izgradnji Ruma-Šabac-Loznica.

 

Tunel Fruška Gora – ključna tačka projekta

Tunel “Iriški venac” biće dug 3,5 kilometara i biće najduži u Srbiji. Do pisanja ovog teksta je, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, završeno nešto više od 58 odsto radova na ovom tunelu.

Izgradnja ovog tunela počela je još 2021. godine. “Iriški venac” će ići ispod Fruške gore i spojiće Novi Sad i Petrovaradin sa auto-putevima Beograd-Šid i Beograd-Šabac-Loznica.

Tunel Fruška gora - završetak. MGSI

Tunel će biti "dvocevni": prema idejnom projektu, planirana je širina kolovoza od osam metara sa dve saobraćajne trake po smeru.  Ulaz u tunel je na početku Iriškog venca, a svetlost će ugledati tačno u podnožju planine, odmah ispred Iriga. 

Uz glavni tunel, postojaće i dva pomoćna koja će služiti kao "put za bekstvo" pokvarenim kamionima, proširenja će se nalaziti na svakih 150 metara, prolazi za pešake na svakih 300 metara, a tunel će biti pokriven i kamerama, a njima će se upravljati iz kontrolnog centra u kom će se voditi pažnja i o zagađenju u tunelu. 

Očekuje se da naš najduži tunel bude završen do oktobra 2025. godine

 

 

Pored tunela, drugi najveći izazov je most

Ukupna dužina mosta iznosi 1.765 metara. Predviđene su dve kolovozne trake, sa po dve saobraćajne trake široke po 3,5 metara. Most, kao i deo Fruškogorskog koridora od Kaća do Petrovaradina imaće pešačke i biciklističke staze širine po dva metra.

 

Status izgradnje Fruškogorskog koridora i rok za završetak radova

Završetak čitavog koridora se tokom godina više puta odlagao. Međutim, prema poslednjim procenama koje je izložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Fruškogorski koridor bi trebao da bude gotov tokom 2026. godine. To je, prilikom obilaska radova na izgradnji tunela Iriški venac u junu, potvrdio i ministar Goran Vesić

Naglasio da će koridor biti završen na vreme.

“Rokovi su utvrđeni do septembra 2026. godine izuzev mosta u nastavku Bulevara Evrope. Povećano je koliko se iskopava mesečno, sve će biti ispoštovano. Dobro je kad se nešto novo završi. Manje je važno da li kasni tri meseca, važno je da se sve završi kako treba. Nikad ne znate na šta ćete naići kad kopate tunel, u ovom trenutku ne postoji konkretno ovde razlog da mislimo da će kasniti završetak“, rekao je Vesić.
 

Koliko će Fruškogorski koridor uticati na saobraćaj i privredu?

Kada projekat bude završen, Novosađani i Irižani kojima teretnjaci tutnje pred kućama će moći da odahnu. Ova saobraćajnica trebalo bi da rastereti urbana područja od saobraćaja, Irig i Frušku goru od teških teretnih kamiona.

Osim saobraćajnog rasterećenja urbanih područja (obilaznica oko Novog Sada, Iriga i Rume), efekti izgradnje koridora ogledaće se i u poboljšanju regionalne pozicije u domenu pristupačnosti i uklanjanju tranzita sa područja Nacionalnog parka “Fruška gora”, izgradnjom tunela Iriški venac.

Most i koridor će služiti kao južna i istočna gradska obilaznica za teretni saobraćaj, dok će ostala vozila moći da koriste i most koji se gradi između Novog Sada i Sremske Kamenice, jer će se obilaznica oko Kamenice ukrštati s koridorom na Paragovu.

 

 

 

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka: Zabrana izdavanja "stanova na dan"

Vlasti španskog grada Malage zabraniće nova kratkoročna turistička iznajmljivanja u 43 gradska naselja, kako bi odgovorile na revolt stanovnika da im turizam, koji je u porastu, podiže cene na tržištu nekretnina.

9:19

25.10.2024.

1 d

Svet

Kupuju 600 krstarećih raketa "taurus"

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus namerava da kupi još 600 krstarećih raketa "taurus", u vezi sa čestim zahtevima Ukrajine da joj se dostave rakete dugog dometa, ali još nije obezbedio finansijska sredstva za to.

18:39

25.10.2024.

1 d

Srbija

Objavljena prosečna plata u Srbiji

Prosečna avgustovska bruto zarada iznosila je 133.591 dinar, dok je prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa iznosila 96.649 dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

12:59

25.10.2024.

1 d

Podeli: