Srbija 0

24.10.2024.

19:03

Mali u Vašingtonu sa zamenikom generalnog direktora MMF Bo Lijem: "Srbija je svetla tačka" FOTO

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Vašingtonu sa tri najveće rejting agencije - Mudis, S&P i Fitch Ratings.

Izvor: B92.net

Mali u Vašingtonu sa zamenikom generalnog direktora MMF Bo Lijem: "Srbija je svetla tačka" FOTO
Printscreen/Instagram/mali_sinisa

Podeli:

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu, posle odvojenih sastanka sa predstavnicima sve tri renomirane rejting agencije, da je optimista da će i agencije Mudis i Fič do kraja sledeće godine podići rejting Srbije na investicioni nivo, kao što je to već uradio Standard end Purs.

Mali je rekao da očekuje, posle današnjeg sastanka u Vašingtonu, da će jedna od preostale dve agencije dodeliti Srbiji investicioni rejting početkom naredne godine, a do kraja 2025. i treća agencija.

"Srbija je na dobrom putu", poručio je ministar Mali.

"Ove dobre rezultate predstavili smo sagovornicima iz rejting agencija, a prvi naredni izveštaj očekujemo početkom naredne godine od agencije Fitch Ratings. Predstavnicima rejting agencije S&P zahvalili smo što su našoj zemlji dodelili investicioni rejting", naveo je Mali.

Mali je tim sastancima započeo učešće na Godišnjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke u Vašingtonu, koje se održava od 21. do 26. oktobra.

"Ovo je najveći događaj u svetu kada su finansijske institucije u pitanju, dakle godišnja sednica MMF i Svetske banke. Ceo svet je ovde, svi oni koji nešto znače u oblasti finansija su ovde i dobro je da pokažemo i šta je Srbija do sada uradila. I ovo je po prvi put u istoriji da mi dolazimo kao zemlja sa investicijalnim kreditnim rejtingom", naglasio je Mali.

Istakao je da mi više nismo zemlja koja je u razvoju već zemlja koja je po prvi put dobila investicijalni kreditni rating.

"Naravno, mi ni sa time nismo zadovoljni. Imao sam sastanke sa sve tri najveće kreditne rating agencije u svetu. Jedna od njih S&P, već nam je dala investicijalni kreditni rating. Ostaju još dve, dakle, Moody's i Fitch. Sa svima sam razgovarao. Predstavio sam to i da je Srbija druga najbrža rastuća ekonomija u Evropi u prvoj polovini ove godine. Da nam je rekordno niska nezaposlenost i, rekordno visoka zaposlenost. Da se otvaraju u Srbiji fabrike, da imamo rekordne strane direktne investicije, čak 12 odsto veće nego prošle godine, koja je sa 4,5 milijardi evra rekordna. Deficit nam je potpuno u kontroli i javni dugu u odnosu na BDP 46,5 odsto, daleko ispod nivoa Maastrihta od 60 odsto, daleko ispod nivoa proseka evrozone koji je 88,1 odsto", rekao je Mali novinarima u Vašingtonu.

Podsetio je da je predsednica MMF Kristalina Georgijeva rekla ranije da se svet suočava sa globalnom krizom i da su stope rasta sve niže i niže.

"Pri tome udeo javnog duga u BDP-u najvećeg broja država sveta takođe raste. Sve je suprotno u odnosu na ono što se dešava u Srbiji. Srbija raste, imamo dakle stabilne stope rasta, pozitivne stope rasta daleko iznad proseka EU. S druge strane, očuvali smo makroekonomsku stabilnost, a udeo javnog duga u BDP-u je daleko manji od proseka evrozone", naveo je Mali.

Ministar finansija ističe da nam sve to daje umerenu dozu optimizma da već početkom naredne godine bar od jedne od te preostale dve kreditne rjeting agencije dobijemo investicioni kreditni rating, a do kraja sledeće godine da to bude potvrđeno od sve tri. Mali se danas sastao i sa delegacijom Benk of Amerike i naglasio da je to jedna od najvažnijih i najvećih finansijskih institucija na svetu.

"Oni su nama bili i savetnici kada je u pitanju emitovanje ove velike obveznice Telekoma Srbije. Nikada više investitora nije bilo zainteresovano i za ulaganje u naše hartije od vrednosti i za ulaganje u naše fabrike", naveo je Mali.

Naglasio je da će dobijanje investicionog rejtinga od sve tri agencije biti dodatni podstrek daljeg i bržeg rasta i razvoja naše ekonomije.

"Da otvaramo nove fabrike, da zapošljavamo ljude, da nam rastu plate i penzije. Predstavio sam ovde i projekat Ekspo i program Srbija 2027. Dakle, imamo jasne ciljeve. Nama će prosečna plata sledeće godine biti preko 1.000 evra. To je obećanje koje smo dali 2019. godine, a prosečna zarada će biti 2027. godine 1.400 evra. Konkretna obećanja ispunjavamo, to vide investitori, a nadam se da to vide i građani Srbije i to je jedna slika, drugačije i uspešnije Srbije", naveo je Mali.

Telekom je prvi u regionu emitovao korporativnu evroobveznicu i prikupio na međunarodnom tržištu kapitala 900 miliona dolara po povoljnim uslovima, a interesovanje je bilo za 5,5 milijardi dolara. Na pitanje da li očekuje da i druge naše kompanije uđu u taj proces dobijanja kreditnog rejtinga, Mali je rekao Tanjugu da je Telekom dobio kao kompanija kreditni rejting i da je to veoma važno.

"I ova emisija koja je bila pre samo nekoliko dana je još jedna potvrda uspeha naše zemlje. Dakle, samo nekoliko nedelja nakon toga što je Srbija dobila investicioni kreditni rejting, imate Telekom koji izlazi na međunarodno tržište kapitala gde su najstrožiji mogući kriterijumi", naveo je Mali i dodao da je potražnja za Telekomovim obveznicama bila veća od pet milijardi dolara. Naveo je da to samo govori koliko je bilo zainteresovanih i koliko je kredibilitet Srbije porastao.

"I to su dobre vesti i za godine koje su pred nama. Dakle, da imate veći izbor kada je finansiranje u pitanju i da imate bolje uslove finansiranja. Samim tim imate više novca da realizujete svoje ciljeve, da zapošljavate ljude, otvarate fabrike, pokrećete neke nove inicijative. Dakle, to je ono što postiče rast i razvoj jedne ekonomije. Mi smo na dobrom putu, to su dve dobre vesti, dakle, investicioni kreditni rejting naše zemlje i ono što je Telekom uradio sa emisijom svoje korporativne obveznice", rekao je Mali.

Očekuje da naredne godine kroz dalji razvoj tržišta kapitala u Srbiji naše privatne kompanije izađu sa svojim korporativnim obveznicama na Beogradsku berzu i dodao da već postoji spisak tih kompanija.

"Dakle, idemo napred u razvoju finansijskog tržišta, onoga što je neophodno da kroz razne instrumente, razne proizvode, obezbedimo dodatne i drugačije izvore finansiranja za naše kompanije, za našu državu, koje dalje postiču ubrzani rast i razvoj. Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "S&P Global Ratings" je 4. oktobra povećala kreditni rejting Srbije na investicioni, na nivou BBB- sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje", naglasio je.

"Radnu posetu Vašingtonu započeli smo sastancima sa tri najveće rejting agencije - Mudis, S&P i Fitch Ratings, a nakon što smo početkom ovog meseca po prvi put u istoriji dobili investicioni rejting, i to od agencije S&P. Očekujemo da nam sledeće godine i preostale dve agencije dodele investicioni rejting, što će biti najbolja poruka investitorima o tome koliko se Srbija promenila", napisao je Mali.

"Ponosni smo na naše makroekonomske pokazatelje, na najveću zaposlenost u istoriji, na rekordan nivo stranih direktnih investicija, i na to što smo u prvoj polovini godine druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi", napisao je Mali.

On je dodao da će dobrim rezultatima dodatno doprineti sprovodjenje Expo projekta, ali i svi drugi projekti koji su deo programa “Skok u budućnost - Srbija 2027

"Važna vest je i što ćemo sklopiti novi aranžman sa MMF-om “Instrument za koordinaciju politika” od decembra 2024. godine, što pokazuje našu dalju posvećenost reformama", napisao je Mali.

"Ove dobre rezultate predstavili smo sagovornicima iz rejting agencija, a prvi naredni izveštaj očekujemo početkom naredne godine od agencije Fitch Ratings. Predstavnicima rejting agencije “S&P” zahvalili smo se što su našoj zemlji dodelili investicioni rejting", zaključio je Mali.
 

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Vašingtonu sa zamenikom generalnog sekretara MMF Bo Lijem, koji je rekao da je Srbija svetla tačka u vreme velikih globalnih izazova.

Mali je održao sastanak sa Bo Lijem u okviru učešća na Godišnjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, koji se održava od 21. do 26. oktobra.

Zvaničnik MMF je čestitao Srbiji na dobijanju invsticioniog kreditnog rejtinga, kao i na tome što smo dogovorili novi aranžman - PCI sa MMF.

"U okviru radne posete Vašingtonu, danas smo se sastali sa zamenikom generalnog direktora Medjunarodnog monetarnog fonda. Ne samo da smo dobili pohvalu za dobijanje investicionog rejtinga, već smo čuli i da je Srbija svetla tačka u vreme današnjih globalnih izazova. Dobra vest je i da nastavljamo saradnju sa ovom finansijskom institucijom, u okviru novog PCI aranžmana, što pokazuje našu posvećenost reformama", napisao je Mali.

Pročitajte još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

1 d

Podeli: