Srbija 0

24.10.2024.

16:59

Mali u Vašingtonu: Sastanak sa tri najveće rejting agencije FOTO/VIDEO

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Vašingtonu sa tri najveće rejting agencije - Mudis, S&P i Fitch Ratings.

Izvor: B92.net

Mali u Vašingtonu: Sastanak sa tri najveće rejting agencije FOTO/VIDEO
Printscreen/Instagram/mali_sinisa

Podeli:

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu, posle odvojenih sastanka sa predstavnicima sve tri renomirane rejting agencije, da je optimista da će i agencije Mudis i Fič do kraja sledeće godine podići rejting Srbije na investicioni nivo, kao što je to već uradio Standard and Purs.

Mali je rekao da očekuje, posle današnjeg sastanka, da će jedna od preostale dve agencije dodeliti Srbiji investicioni rejting početkom naredne godine, a do kraja 2025. i treća agencija.

"Ovo je najveći događaj na svetu kada su finansijske institucije u pitanju. Ovo je po prvi put u istoriji da mi dolazimo kao zemlja sa investicionim kreditnim rejtingom", rekao je Mali.

"Srbija je na dobrom putu. Nikada u istoriji nismo imali investicioni rejting. Želim da sledeće put imamo investicioni rejting od sve tri agencije. Rastu nam plate, penzije, ispunjavamo obećanja. To vide i investitori", rekao je Mali u Vašingtonu.

Mali je tim sastancima započeo učešće na Godišnjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke u Vašingtonu, koje se održava od 21. do 26. oktobra. Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "S&P Global Ratings" je 4. oktobra povećala kreditni rejting Srbije na investicioni, na nivou BBB- sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje.

Inače, Srbiji su tokom 2024. godine poboljšani izgledi za povećanje kreditnog rejtinga od sve tri renomirane rejting agencije, a sada je i zvanično ušla u grupu zemalja sa investivcionim kreditnim rejtingom.

"Radnu posetu Vašingtonu započeli smo sastancima sa tri najveće rejting agencije - Mudis, S&P i Fitch Ratings, a nakon što smo početkom ovog meseca po prvi put u istoriji dobili investicioni rejting, i to od agencije S&P. Očekujemo da nam sledeće godine i preostale dve agencije dodele investicioni rejting, što će biti najbolja poruka investitorima o tome koliko se Srbija promenila", napisao je Mali.

"Ponosni smo na naše makroekonomske pokazatelje, na najveću zaposlenost u istoriji, na rekordan nivo stranih direktnih investicija, i na to što smo u prvoj polovini godine druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi", napisao je Mali.

On je dodao da će dobrim rezultatima dodatno doprineti sprovodjenje Expo projekta, ali i svi drugi projekti koji su deo programa “Skok u budućnost - Srbija 2027

"Važna vest je i što ćemo sklopiti novi aranžman sa MMF-om “Instrument za koordinaciju politika” od decembra 2024. godine, što pokazuje našu dalju posvećenost reformama", napisao je Mali.

"Ove dobre rezultate predstavili smo sagovornicima iz rejting agencija, a prvi naredni izveštaj očekujemo početkom naredne godine od agencije Fitch Ratings. Predstavnicima rejting agencije “S&P” zahvalili smo se što su našoj zemlji dodelili investicioni rejting", zaključio je Mali.
 

Pročitajte još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

1 d

Podeli: