Srbija 1

23.10.2024.

17:54

EXPO je dokazao da Srbija može sve na svetu

Direktor preduzeća EXPO 2027 Beograd Dušan Borovčanin govorio je na najvećoj Mastercard konferenciji "Impact", koja se održava u Bukureštu.

Izvor: B92.net

EXPO je dokazao da Srbija može sve na svetu
EXPO

Podeli:

Najveća Mastercard konferenciji "Impact" godinama unazad okuplja svetske i regionalne lidere, najveće kompanije Evrope, think-tank organizacije i startapove.

Na posebnom panelu posvećenom EXPO 2027 Beograd, Borovčanin je istakao da je najveća vrednost pobede Srbije 2023. godine u tesnoj konkurenciji za domaćina EXPO 2027 bila upravo promena svesti da mi jesmo sposobni da pobedimo u takmičenju u kojem se bore najveće zemlje sveta i da mi možemo da budemo domaćini najvećeg svetskog događaja.

"Takmičiti se u konkurenciji sa Amerikancima, Špancima, Argentincima i Tajlanđanima, koji su takođe imali sjajne ideje, i ostvariti pobedu, pokazalo nam je da možemo ravnopravno da se nosimo sa svetom. Ovaj uspeh treba svima nama da donese novo samopouzdanje i hrabrost", izjavio je Borovčanin.

"Sada je na nama da sve što smo osmislili kao ideju pretvorimo u vrhunski program koji će ostaviti 4 miliona posetilaca sa nezaboravnim uspomenama", dodao je.

Govoreći o temi izložbe "Igraj za čovečanstvo – sport i muzika za sve", direktor preduzeća koje vodi ovu izložbu objasnio je da je Srbija izašla pred konkurenciju i države članice Međunarodnog biroa za izložbe sa temom koja mora biti dovoljno interesantna da države mogu da je predstavljaju 93 dana, a istovremeno dovoljno inspirativna da motiviše za bolju budućnost.

EXPO

"Niko od nas ne zna šta nas čeka u budućnosti", rekao je on i dodao da su se "najveća otkrića i najbolji rezultati dogodili onima koji su stvarali u razigranom, dinamičnom okruženju. Istraživali smo koliko je igra važan element ne samo sporta i muzike, već i razvoja nas kao pojedinaca – igra nas uči kako da gubimo i pobeđujemo, a u velikoj meri i leči kada prolazimo kroz teške trenutke."

Borovčanin je istakao da je igra univerzalni jezik svih nacija, sastavni deo svake kulture i identiteta i izrazio je radost zbog toga što će imati priliku da vidi kako će se 120 zemalja predstaviti i koje će tradicionalne igre pokazati.

Na pitanje šta bi najviše voleo da EXPO 2027 Beograd ostavi za sobom, Borovčanin je istakao da je to promena svesti među Srbima.

"Voleo bih da generacije za 10 ili 15 godina imaju drugačije ideje o Srbiji, posmatrajući je kao talentovanu i naprednu zemlju", rekao je.

Na molbu da izabere jednu reč koja bi opisala izložbu 2027. godine, rekao je:

"EXPO 2027 treba da bude inspiracija, ne samo mojoj generaciji, već i budućim generacijama. Ne samo Srbiji, već i čitavom regionu i svetu", zaključio je Borovčanin.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

22 h

Podeli: