Srbija 0

23.10.2024.

14:00

EK odobrila reformsku agendu Srbije

Evropska komisija odobrila je danas reformske agende pet partnera sa Zapadnog Balkana, uključujući Srbije, čime se otvara put za isplate iz Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, vrednog šest milijardi evra.

Izvor: Tanjug

EK odobrila reformsku agendu Srbije
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

"Komisija je danas odobrila reformske agende Albanije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije nakon pozitivnog mišljenja država članica EU. U svojim ambicioznim Reformskim agendama, pet vlada Zapadnog Balkana obavezuje se na društveno-ekonomske i fundamentalne reforme koje će preduzeti kako bi podstakli rast i približavanje EU u okviru Plana rasta u periodu od 2024. do 2027. godine", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Komisije.

Kako se dodaje, ovaj korak je bio ključan da se omoguće isplate u okviru Instrumenta EU za reformu i rast od šest milijardi evra, koje će biti izvršene po završetku dogovorenih reformskih koraka.

"Impresionirana sam radom naših partnera sa Zapadnog Balkana na njihovim reformskim agendama. To pokazuje da su posvećeni uspehu Plana rasta. To je naša mapa puta da približimo ekonomije Zapadnog Balkana našoj. I da damo njihovim kompanijama pristup i sredstva da se takmiče na našem jedinstvenom tržištu. Svi imaju koristi, a to je veliki iskorak ka Evropskoj uniji", poručila je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Za Srbiju bi, prema metodologiji Evropske komisije, prva tranša trebalo da bude u iznosu od oko 112 miliona evra, od ukupno 1,58 milijardi evra, koliko će joj biti na raspolaganju do kraja 2027. godine, odnosno u naredne nešto više od tri godine, ukoliko ostvari sve što je reformskom agendom predviđeno, saopštilo je ranije Ministarstvo za evropske integracije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

23 h

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

18 h

Podeli: