Srbija 3

23.10.2024.

10:03

Mali od sutra na Godišnjem zasedanju MMF i Svetske banke u Vašingtonu

Ministar finansija Siniša Mali započeće sutra dvodnevnu radnu posetu Vašingtonu, gde će učestvovati na Godišnjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke.

Izvor: Tanjug

Mali od sutra na Godišnjem zasedanju MMF i Svetske banke u Vašingtonu
TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Podeli:

Skup u Vašingtonu okuplja guvernere centralnih banaka, ministre finansija i razvoja, članove parlamenata, rukovodioce privatnog sektora, predstavnike organizacija civilnog društva i akademike kako bi razgovarali o pitanjima od globalnog značaja.

Godišnji sastanak MMF i Svetske banke počeo je u ponedeljak, 21.oktobra  i trajaće do subote, 26. oktobra.

Prvog dana boravka u Vašingtonu, ministar Mali će imati sastanke sa tri međunarodne rejting agencije "Standard and Poor΄s", "Moody΄s" i "Fitch Ratings", a nakon što je Srbija u oktobru po prvi put dobila investicioni rejting, najavilo je ministarstvo.

Mali će se sastati i sa zamenikom generalnog direktora MMF Bo Lijem, potpredsednicom Svetske banke za Evropu i Centralnu Azije Antonelom Basani i direktorom Evropskog odeljenja u MMF Alfredom Kamerom.

On će tokom boravka u Vašingtonu prisustvovati i sastanku Konstituence  MMF i SB, a u petak će se obratiti na investitorskom sastanku, gde će predstaviti potencijale Srbije za ulaganja, navelo je ministarstvo.

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "S&P Global Ratings" je 4. oktobra  povećala kreditni rejting Srbije na investicioni, na nivou BBB- sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje.

Inače, Srbiji su tokom 2024. godine poboljšani izgledi za povećanje kreditnog rejtinga od sve tri renomirane rejting agencije, a sada je i zvanično ušla u grupu zemalja sa investivcionim kreditnim rejtingom.

Ključne teme na sastancima u Vašingtonu će se odnositi na aktuelna globalna ekonomska kretanja i izglede u uslovima izraženih geopolitičkih tenzija, kao i na odgovarajuće mere ekonomske politike, a biće predstavljena i Agenda globalne ekonomske politike.

Pored plenarnog zasedanja Odbora guvernera MMF i Grupacije SB, kao najviših organa upravljanja, planirani su i sastanci MMF i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj, savetodavnih organa MMF i Grupacije SB.

Naredne dane će obeležiti debate Svetske banke o efikasnijoj globalnoj pomoći i planovima za podsticanje ekonomskog rasta.

Na skupu će se, takođe, diskutovati o ekonomskom osnaživanju žena, uticaju klimatskih promena, problemima zaduženih zemalja i aktuelnim privrednim izazovima.

Očekuje se da godišnjem okupljanju MMF i SB prisustvuje više od 10.000 ljudi iz finansijskog sektora, ali i iz organizacija civilnog društva.

Skup se održava u senci ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini, ali i u atmosferi predstojećih predsedničkih izbora u SAD.

Paraleno se održava i samit šefova država zemalja članica BRIKS-a u Kazanju od 22. do 24. oktobra.

Godišnje okupljanje MMF i SB u Vašingtonu se ove godine poklapa i sa obeležavanjem 80. godišnjice osnivanja tih institucija u Breton Vudsu 1944. godine, u Nju Hempširu.

Brentonvudski monetarni sistem je osnovan u julu 1944. i imao je cilj da obnovi međunarodni finansijski sistema koji je posrnuo zbog Velike depresije  tridesetih godina 20. veka, uz zadržavanje fiksnih deviznih kurseva posle sloma zlatnog standarda.

U Breton Vudsu su na Međunarodnoj finansijskoj konferenciji uz prisustvo 44 zemlje među kojima je bila i Jugoslavija osnovani MMF i SB.

Amerika je tada izašla kao najveća svetska sila sa oko polovinom ukupnog svetskog BDP-a i dogovoreni su principi međunarodnog monetarnog sistema.

Tada je uspostavljen američki dolar kao globalna rezervna valuta pokrivena zlatom u odnosu od 35 dolara za finu uncu (31,103 grama).

Druge zemlje bile su u obavezi da zvanične paritete svojih valuta utvrđuju prema SAD dolaru, po njegovom fiksnom odnosu prema zlatu.

Predviđeni ciljevi MMF bili su razvoj međunarodne monetarne saradnje, podrška stabilnim deviznim kursevima, pomoć u održavanju konvertibilnosti valuta i davanje kratkoročnih kredita za uravnoteženje platnog bilansa.  

Kada je osnovan, MMF je imao misiju da pomogne razvoju nacionalnih ekonomija i omogući nerazvijenim državama da se brže razvijaju i da  komparativnim prednostima postanu sve razvijenije i tako što više smanje jaz između bogatih i siromašnih.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

19 h

Podeli: