Srbija 18

22.10.2024.

20:49

"BRIKS otvara vrata zainteresovanim zemljama, Srbija dobrodošla"

Zamenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov izjavio je danas da BRIKS želi da otvori vrata zemljama koje su zainteresovane za produbljenu saradnju i da je Srbija među onim državama koje su dobrodošli kao partneri.

Izvor: Tanjug

"BRIKS otvara vrata zainteresovanim zemljama, Srbija dobrodošla"
Profimedia - Photohost agency brics-russia2024.ru

Podeli:

Rjabkov je u intervjuu za Politiku naveo da će se na Samitu BRIKS-a, koji počinje danas u Kazanju okupiti više od 30 svetskih lidera i međunarodnih organizacija i izrazio nadu da će tokom trodnevnog skupa biti doneta odluka o uvođenju kategorije ''države-partnera''.

Pojasnio je da se BRIKS do sada razvijao kao organizacija koja se postepeno širila, ali koja je istovremeno praktikovala formate ''Autrič'' i BRIKS plus.

''Autrič podrazumeva blisko susedstvo: na primer, kada je predsedavala Južna Afrika , ona je pozivala uglavnom afričke zemlje. A BRIKS plus znači pridruživanje država iz drugih regiona, između ostalog i po principu koordinacione uloge koje te države imaju u istovrsnim multilateralnim strukturama'', naveo je Rjabkov u intervjuu za Politiku.

Kako je rekao, BRIKS sada želi da otvori vrata zemljama koje su zainteresovane za produbljenu saradnju u sferama zanimljivim za njih , kako bi, kaže, mogle da uzmu maksimalno učešće u efektivnom radu.

''Srbija je naravno kao jedan od naših najpouzdanijih partnera u Evropi, na Balkanu, tradicionalno prijateljska zemlja koja je s Rusijom povezana mnogim nitima u raznim oblastima, među onima koji su nam dobrodošli kao partneri'', naveo je Rjabkov.

Naglasio je da BRIKS podrazumeva poštovanje suverenog izbora i da nikoga ni na šta ne primora, iako je u interesu da se dinamika približavanja BRIKS-u nastavi. Komentarišući želju Turske da se pridruži tom savezu, Rjabkov kaže da o prijemu novih članova u punom smislu te reči tokom ove godine nema govora i dodaje da se od 1.januara 2024.godine broj članova BRIKS-a gotovo udvostručio, a da se članice koje su se tek pridružile još nisu u potpunosti akomodirale.

''Nije lako kombinovati dalje proširenje i efikasnost na delu. Poštujemo želju Turske da se pridruži BRIKS-u i drago nam je što će predsednik Erdogan doći u Kazan'', istakao je ruski zvaničnik.

Na konstataciju da Rusija tradicionalno podržava Srbiju u vezi sa najvažnijim pitanjima kao što je pitanje KiM, glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, Rjabkov je istakao da je ta zemlja uvek bila i da će biti među onima koji prednjače u promovisanju stava u međunarodnoj zajednici da Srbija i Srbi žele mir i normalan suživot sa svima. Kako kaže, ne sme se dozvoliti da Srbija i srpski narod budu i dalje apsolutno neprihvatljivo stigmatizovani.

Rjabkov smatra da ideja o kolektivnoj odgovornosti čitavih naroda i država, ishodeći iz savremenih iskustava, mora biti odbačena i da Zapad mora da shvati da je vreme takvog diktata prošlo. Dodao je da će se Rusija na svim platformama - u Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini UN, u OEBS-u držati tog stava.

''Postkonfliktna normalizacija na Balkanu bila bi uspešnija da je nisu toliko kočili zapadnjaci koji su zainteresovani za podele i koji žele da kosovska rana boli, a ne da zaraste, koji žele sve da potčine svom diktatu i da ozvaniče članstvo u strukturama iz kojih nema izlaza'', kaže Rjabkov. Poručio je da će Rusija nastaviti da brani interese Srbije i srpskog naroda uz ocenu da je neophodno pokazati političku volju i čvrstinu kako bi se razgovaralo i zajednički doći do potrebnih rešenja. ''Tada će šanse za napredak i izlaz iz kriza biti znatno veće'', zaključio je Rjabkov.

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

6 h

Podeli: