Srbija 7

21.10.2024.

21:09

Vučić o BRIKS-u: Zajedničku valutu je nemoguće da postignu

"Razgovarali smo o gasnom aranžmanu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras o jučerašnjem razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: B92.net

Vučić o BRIKS-u: Zajedničku valutu je nemoguće da postignu
Shutterstock/William Potter

Podeli:

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao o gasnom aranžman za našu zemlju i da je za ovu zimu obezbeđen gas po veoma dobrim cenama, po formuli: šest mulion kubnih metara gasa dnevno i plus dva miliona za ruske kompanije u Srbiji, kao i da je bilo reč i o dodatnim količinama od tri milona.

"Razgovarali smo o gasnom aranžmanu i očekujem da uz određene kompromise za stvari iz prošlosti krenemo u razgovore o dugoročnom aranžmanu sa Ruskom Federacijom. Uspeli smo za ovu zimu da obezbedimo po sledećoj formuli na dnevnom nivou šest miliona kubnih metara gasa plus dva miliona za ruske kompanije koje troše u Srbiji - Petrohemiju, TETO Novi Sad, TETO Pančevo i NIS. Istovremeno smo razgovarali o ta tri miliona dodatnih fleksibilnih količina kubnih metara gasa", rekao je Vučić gostujući na RTS.

Naveo je da kada je najveća potrošnja zimi potrošimo i 17 miliona kubnih metara gasa koje trošimo iz naših rezervi koje imamo u Mađarskoj i Banatskom dvoru.

"Imamo ukupno 645 miliona kubnih metara u rezervama, tako da ljudi ne moraju da brinu. Cene koje smo uspeli da dogovorimo sa ruskom stranom su veoma dobre. One su bile fer za ovu zimu, predvideli da ćemo tih šest miliona kubnih metara da bude po ceni za naftnu formulu. Da bih vam objasnio o čemu se radi. Ako je danas cena 440 dolara po kubnom metru, na TTF holandskoj berzi, za nas je ta cena danas 300, juče je bila 323, dakle svakoga dana se to menja, ali je to svakako drastično niža cena od one koje je na TTF-u. Za ova dva miliona kubnih metara takođe, a za ova tri miliona kubnih metara idemo po formuli 70 odsto TTF cena, 30 odsto naftna formula, što je takođe niže od regularne berzanske cene", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je veoma zahvalan ruskoj strani na toj vrsti podrške i pomoći koje su nam pružili.

Vučić o BRIKS-u

Govoreći o organizaciji BRIKS i o njenoj percepciji u našoj zemlji, Vučić je naveo da bi ozbiljna rasprava o njoj mogla da se u Srbiji dogodi u roku od godinu i po ili dve, ako BRIKS bude uspeo da sadržajem popuni svoje mehanizme.

"Ukoliko i kroz kriptovalute budu uspeli da postignu određene uspehe u zajedničkom ili jedinstvenom sredstvu plaćanja, jer zajedničku valutu je nemoguće da postignu. Ali to će svakako biti niži nivo zajedništva od onoga koji postoji u EU", rekao je Vučić i dodao da Srbija mora da napreduje na svom evropskom putu.

"Naše je da se pripremamo za Ekspo. To nije samo specijalizovana izložba gde očekujemo da dođe 3 miliona ljudi. U naredne dve i po godine moramo mnogo više da uradimo nego do sada.To nije samo Ekspo, to je izgradnja cele Srbije, promena lica Srbije. Do decembra 2026. moramo to dodatno da uradimo, da napredujemo na evropskom putu", dodao je on.

"Nekada nam je bio BDP po glavi stanovnika 4.870 a sada je 12.460, dakle 3 puta veći nam je BDP per capita nego pre 12 godina", istakao je Vučić govoreći na javnom TV servisu.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: