Srbija 6

21.10.2024.

20:49

Vučić o litijumu: Rio Tintu ne verujem ništa, verujem našim stručnjacima

"Litijum je potreba cele Evrope", rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92.net

Vučić o litijumu: Rio Tintu ne verujem ništa, verujem našim stručnjacima
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Podeli:

"Evropsku uniju zanima litijum, zanima ih sve. Litijum je potreba cele Evrope ali je to teško objasniti ljudima", rekao je Vučić večeras na RTS.

"Ništa ja Rio Tintu ne verujem, ali verujem našim stručnjacima i ljudima koji proveravaju svaki potez i papir koji stigne i koji na kraju donose odluku i koji su mi garant da će biti zaštićena životna sredina", dodao je on.

"Sa Šolcom ću ići da vidim kako se Nemačka priprema za rudarenje litijuma", najavio je predsednik Srbije.

"Nisam rekao da moramo da radimo, već je to nasušna potreba u ekonomskom smislu. Treba da se radi kada budu ispunjeni svi uslovi. Postoje prvo uslovi koji moraju biti ispunjeni, ali smatram da bi to bilo korisno za zemlju. Drastično bi popravilo našu ekonomsku situaciju, koja je sada najbolja u regionu po svakom pokazatelju", objasnio je.

"Dovešćemo najbolje fabrike za katodne materijale i baterije, Japance, Korejce, Francuze, Nemce, sve ono što je najbolje. Oni znaju, ako mi ne znamo. Mi ćemo kontrolisati sve i voditi računa o svakom postupku. Ako bude loših posledica, odmah ćemo prekinuti projekat", upozorio je predsednik Srbije.

"Što se tiče vlasničkog udela u celom procesu rudnika u Jadru uradićemo sve što možemo iako sada na to nemamo pravo zbog onoga što su ranije potpisali, ali verujem da ćemo se za to izboriti i pre kraja godine dobićemo te informacije. To će biti veliki uspeh", najavio je Vučić.

Značaj investicionog rejtinga Srbije

"Investicioni rejting je za Srbiju od ogromnog značaja, istorijski rezultat koji je Vlada postigla. Već danas Vlada kada izađe sa obveznicama može dobiti značajno više novca, uveren sam da ljudi u Srbiji dobro razumeju da kada dobijete investicioni rejting znači dolazak novih investitora, a uskoro češki i slovački investitori stižu", rekao je predsednik Srbije.

"Japanski investitori neće da dolaze u velikom broju ukoliko nema investicionog rejtinga, uspeli smo do sada da ih privučemo, ali ovo je bilo neophodno da bi ih privukli više", dodao je.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: