Srbija 12

19.10.2024.

13:11

Vučić: Srbija u 50 najvećih svetskih izvoznika u IKT sektoru

Povodom posete Njegovog Veličanstva kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini u Palati Srbija u toku je okrugli sto "Srbija i Esvatini – Inovacija kao pokretač rasta".

Izvor: B92.net

Vučić: Srbija u 50 najvećih svetskih izvoznika u IKT sektoru
TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Podeli:

"Drago mi je što je Njegovo Veličanstvo prepoznao značaj tehnološkog napretka, baš kao što je u Srbiji. Danas je naša zemlja jedna od 50 najvećih izvoznika u celom IKT sektoru. Iza toga se nalazi rešenost i podrška države, kao i rad vlade, obrazovnog sistema i kompanija", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da je kralj Esvatinija Msvati III, koji boravi u poseti Srbiji, prepoznao značaj naučno-tehnološkog napretka kao kamena temeljca strategije Esvatinija, baš kao i Srbija.

"Zajedničkim radom i našeg obrazovnog sistema, Vlade, kao i same industrije, razvijamo i srpski startap ekosistem koji je dostigao vrednost od jedne milijarde dolara i koji danas broji preko 750 kompanija, od kojih je 40 odsto stvoreno samo u poslednje dve, odnosno tri godine. Za kratko vreme smo izradili četiri naučno-tehnološka i jedan industrijsko-tehnološki park, 23 regionalna inovaciona start-up centra, 15 mejkers labova i 14 inovacionih inkubatora", naveo je Vučić.

Dodao je da je osnovan i fond za inovacionu delatnost i da smo izgradili najmoderniji u regionu državni data centar u kojem je instaliran superkompjuter najnovije generacije sa platformom za razvoj veštačke inteligencije.

"Srbija je prva zemlja u regionu istočne i južne Evrope koja se priključila globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju kojem će predsedavati iduće godine. Prvi smo u regionu usvojili razvojnu strategiju, u toj oblasti još 2019. osnovali istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju, kao i nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju", istakao je Vučić.

Dodao je da Srbija ima BioSense institut koji je evropski centar izvrsnosti za agrotehnologiju, a gradi se Bio4 kampus, jedinstveni multidisciplinarni kompleks za istraživanje i razvoj u prirodnim naukama koji treba da postane jedno od ključnih bioekonomskih čvorišta u Evropi, čime će se Srbija još znažnije pozicionirati kao zemlja inovacija.

"Prihvatanjem novih tehnologija i razvijanjem sistema obrazovanja koje je stavljeno u funkciju potreba nacionalnih ekonomija gradimo bolju budućnost za našu zemlju i sve njene građane", naglasio je predsednik Srbije.

On je podsetio da su pre tri godine u programe osnovnih i srednjih škola uvedene osnove razumevanja veštačke inteligencije i da je Srbija jedna od tek 11 zemalja koja se odlučila na taj korak.

"Kada je reč o visokom obrazovanju, kapaciteti tehničkih fakulteta povećani su za oko 20 odsto i mislim da ono što ćete sutra videti u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu ne bi nikada postojalo da nemamo Tehnološki fakultet u Novom Sadu, koji je dao i bazu i temelj za formiranje Naučno-tehnološkog parka", naveo je predsednik Srbije.

On je istakao da su danas sa Esvatinijem potpisani važni dokumenti kojima se utire put intenzivne buduće saradnje u oblastima internet komunikacije, tehnologija, veštačke inteligencije, poljoprivrede, inovacija, digitalne transformacije, preduzetništva i start-apa, unapređenja kapaciteta obrazovanja, trgovine, investicija, turizma, ali i kojim neposredno povezujemo naše naučno-tehnološke parkove, institute i univerzitete.

"Inovacioni ekosistem Kraljevine Esvatini sa nekoliko desetina aktivnih startapova ima potencijale za razvoj u oblastima kao što su agrotehnologija, digitalne finansije i zdravstvo, a mi smo spremni da podelimo svoja iskustva kako bi on nastavio da raste i razvija se. Takođe želim da kažemo da možemo da pomognemo da Kraljevina Esvatini učvrsti svoje kapacitete za istraživanje i razvoj, da se promoviše preduzetništvo i da se dodatno zaposli mlada radna snaga", rekao je Vučić.

Kada je reč o poljoprivredi, predsednik je ukazao da ona ima važnu ulogu i da Srbija može da ponudimo izvoz semena i poljoprivredne mehanizacije, kao i transfer znanja u korišćenju modernih tehnologija, preradi i skladištenju hrane.

"Spremni smo da pružimo ekspersku podršku i u izgradnji kapaciteta u vezi sa uspostavljanjem Nacionalnog univerziteta primenjenih nauka i tehnologija, kako bi pomogli bržoj transformaciji privrede prijateljske Kraljevine Esvatini. Uveren sam da zajedničkim naporima, razmenom iskustava, znanja, stručnjaka, studenta, đaka, svih onih koji žele da se unaprede i koji žele da uče možemo da učinimo sve da naše dve zemlje budu neuporedivo uspešnije", istakao je Vučić.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da je poseta kralja Esvatinija Msvatija III i delegacije te zemlje veoma važna za Srbiju jer otvara nove perspektive.

On je naglasio da je današnji forum veoma bitan za Srbiju, ne samo zbog tržišta koje Esvatini predstavlja za našu zemlju, već i zbog zajedničke saradnje sa više od 50 afričkih zemalja do kojih možemo da dođemo kroz zajedničke projekte.

"Mi imamo dosta predloga šta možemo da radimo zajedno, počev od naših rudarskih instituta koji mogu itekako da pomognu našim prijateljima, pa do poljoprivrede, poljomehanizacije, kao i hemijske industrije", rekao je predsednik PKS.

On je dodao i da su neke kompanije poput Galenike, Eliksira za veštačka đubriva i biocide, pa do onih koje se bave dezinfekcijom i prečišćavanjem voda iz Srbije već pokazale interes za saradnju.

"Posebno sam ponosan što smo juče imali prilike da vidimo delegaciju kraljevine Esvatini kod nas u Centru za digitalnu transformaciju i što danas razgovaramo upravo ovde o novim tehnologijama i o primenama novih tehnologija kroz zajedničke projekte", rekao je Čadež.

Njegovo Veličanstvo je u zvaničnoj poseti Srbiji od 19. do 22. oktobra 2024. godine.

Uoči okruglog stola "Srbija i Esvatini - Inovacija kao pokretač rasta" predstavljene su dve privrede i mogućnosti za unapređenje saradnje u IKT sektoru, a održana je i prezentacija EXPO2027.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bajden objavio: "Otpisujemo dug"

Američki predsednik Džozef Bajden danas je rekao da će dodatnih 4,5 milijardi dolara studentskog duga biti otpisano za oko 60.000 nastavnika, medicinskih sestara, vatrogasaca i drugih, navodi se u saopštenju Ministarstva za obrazovanje.

22:01

17.10.2024.

1 d

Podeli: