Srbija 2

18.10.2024.

15:29

Ministarstvo donelo odluku u vezi aflatoksina u sirovom mleku

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je danas odluku da će biti zadržana ista granična vrednost aflatoksina M1 u sirovom mleku od 0,25 μg (mikrogram) /kg u narednih godinu dana, odnosno do 1. decembra 2025. godine.

Izvor: Tanjug

Ministarstvo donelo odluku u vezi aflatoksina u sirovom mleku
Shutterstock/beats1

Podeli:

Odluka je doneta na osnovu rezultata dobijenih ispitivanjem kukuruza, hrane za životinje i sirovog mleka, a u stalnoj komunikaciji sa službama Ministarstva zdravlja.

"Napominjemo da proizvođači i prerađivači mleka, fitosanitarna i veterinarska inspekcija kontinuirano preduzimaju adekvatne mere u cilju smanjenja nivoa aflatoksina M1 u sirovom mleku", navelo je Ministarstvo poljoprivrede u saopštenju.

Ministarstvo je podsetilo da je standard Komisije za Codex Alimentarius za aflatoksin M1 u sirovom mleku, koji primenjuje trećina zemalja sveta, poput Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Rusije i drugih zemalja van Evropske unije, ostao isti i iznosi 0,5 μg/kg.

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Made in Serbia" polako osvaja Evropu

Tekstilci i obućari iz Srbije sve više oblače i obuvaju Evropljane. Proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji ima dugu tradiciju i bila je među glavnim izvoznim industrijama. Predviđa se da bi ova grana privrede uskoro ponovo mogla biti moćna.

11:59

17.10.2024.

1 d

Podeli: