Srbija 10

17.10.2024.

19:42

Stiže najduži tunel u Srbiji: Poznato kada se otvara nova deonica auto-puta "Miloš Veliki"

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas da je probijena desna cev tunela Munjino brdo na deonici auto-puta Pakovraće-Požega, koja će, prema njegovim očekivanjima, biti završena na Vidovdan naredne godine.

Izvor: Tanjug

Stiže najduži tunel u Srbiji: Poznato kada se otvara nova deonica auto-puta "Miloš Veliki"
TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs

Podeli:

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas da je probijena desna cev tunela Munjino brdo na deonici auto-puta Pakovraće-Požega, koja će, prema njegovim očekivanjima, biti završena na Vidovdan naredne godine.

"Čestitam našim neimarima i kineskim partnerima. To će biti najduži tunel u Srbiji, preko dva kilometra i 700 metara. Očekujem da će na Vidovdan 2025. godine biti završena i kompletna deonica auto-puta Pakovraće-Požega. Kad stignemo do Požege, imamo dva pravca - ka Boljaru u Crnoj Gori ili ka Kotromanu prema BiH. Nastavljamo da ulažemo u infrastrukturu, u velike projekte. Građevinarstvo donosi rast BDP -a, a tako stvaramo uslove za rast plata i penzija, i rast standarda naših građana. Ponosan na to što je naša Srbija zemlja koja gradi najviše auto - puteva", napisao je premijer na svom Instagram nalogu.

Vučević je precizirao da ima obećanje kineskih izvođača radova da će čitava deonica biti puštena za saobraćaj na Vidovdan naredne godine.

"To su sjajne vesti za nas i veliki uspeh neimara koji rade i CRBC kompanije i srpskih partnera. Verujem da ćemo do polovine decembra imati probijenu i levu tunelsku cev. Ono što nam je gospodin Vang obećao, a sada mogu i zvanično da kažem, naša je želja i očekivanje da do Vidovdana bude puštena u saobraćaj kompletna deonica Čačak-Požega i da ovih 31 kilometar auto-puta završimo na zadovoljstvo, ne samo žitelja Moravičkog i Zlatiborskog okruga", rekao je premijer.

On je dodao da izgradnja ovog auto-puta menja ambijent Lučana, ali i čuva narod da ostane u ovom delu Moravičkog okruga, kao i da otvara perspektivu daljeg širenja saobraćajne mreže ka Dugoj poljani i dalje ka Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

"Mi dalje treba da pričamo o realizaciji projekta Požega-Duga Poljana i Duga Poljana-Boljare, da se spojimo sa Crnom Gorom. Goran Vesić je imao sastanke sa resornim ministrima u Vladi Crne Gore po tom pitanju. Ja sam iskoristio boravak u Berlinu i razgovarao sa predsednikom Vlade Crne Gore Milojkom Spajićem i dobio uveravanja da će Crna Gora ići u dalju izgradnju auto-puta ka Srbiji i da oni vide da je to prirodan infrastrukturno-strateški pravac za Crnu Goru. Mi smo time motivisani još više da idemo od Peštera, do crnogorske granice", kazao je Vučević.

Premijer je rekao da je i ove godine građevina ključna za razvoj BDP-a kao i da ona Srbiji daje najviše snage budući da je naša zemlja, kako je rekao, imala mnogo muke sa poljoprivredom, pre svega zbog suše.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ukazao je da je 96 odsto radova na deonici auto-puta "Miloš Veliki2 od Čačka do Požege završeno i da će i ovaj put uskoro biti u funkciji.

"Mi ćemo ove godine pustiti preko 130 kilometara brzih saobraćajnica i auto-puteva u Srbiji. Od Šapca do Loznice 54 kilometra, skoro 30 kilometara od Kruševca do Vrnjačke Banje, skoro 35 kilometara Dunavskog koridora - od auto-puta Beograd-Niš do Požarevca i od Golubca do Gradišta. Radimo pet kilometara u Valjevu. Naprosto, nikada se više nije puteva u Srbiji uradilo za jednu godinu nego ove", rekao je Vesić.

Desna cev tunela Munjino brdo na deonici autoputa "Miloš Veliki", od Preljine do Požege, probijena je danas u prisustvu premijera Miloša Vučevića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića i v.d. direktora JP "Putevi Srbije" Zorana Drobnjaka.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: