Srbija 8

17.10.2024.

11:59

"Made in Serbia" polako osvaja Evropu

Tekstilci i obućari iz Srbije sve više oblače i obuvaju Evropljane. Proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji ima dugu tradiciju i bila je među glavnim izvoznim industrijama. Predviđa se da bi ova grana privrede uskoro ponovo mogla biti moćna.

Izvor: RTS

"Made in Serbia" polako osvaja Evropu
Shutterstock/Kitreel

Podeli:

Savetnik u Udruženju za tekstil u Privrednoj komori Srbije Nemanja Jovanović kaže za RTS da su protekle godine tekstilna i industrija kože i obuće ostvarile izvoz u vrednosti od 1,7 milijardi evra. Ističe da se u Srbiji proizvodi i odeća velikih svetskih brendova.

Svake godine proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji ide uzlaznom putanjom, pa se predviđa da bi ova grana privrede uskoro ponovo mogla biti moćna.

Sektor je zapošljavao više od 250.000 radnika, a vrednost izvoza je iznosila više od pet milijardi dolara. Danas ima oko 1.800 aktivnih preduzeća sa više od 47.000 zaposlenih.

"Protekle godine su tekstilna i industrija kože i obuće ostvarile izvoz u vrednosti od 1,7 milijardi evra", kaže savetnik u Udruženju za tekstil u Privrednoj komori Srbije Nemanja Jovanović.

Navodi da je proizvodnja tekstilnih i odevnih predmeta uspela da ostvari izvoz od 760 miliona evra.

"Ako poredimo to sa 2022. godinom, proizvodnja i izvoz tekstilnih proizvoda su povećani za oko 10,6 odsto, a izvod odevnih predmeta za 2,2 procenata", kaže Jovanović.

Objašnjava da je ostvaren izvoz ove godine u prvih pet meseci od 675 miliona dolara i očekuje da do kraja godine bude sličan prošloj godini.

Rastu i strane firme koje posluju u Srbiji

"Postoji 30 stranih fabrika koje posluju u Srbiji. To su fabrike i investicije koje uglavnom dolaze iz Nemačke, Italije i Turske, objašnjava Jovanović.

Čim se beleži rast u samoj industriji i kod fabrika se beleži rast, ističe gost Jutarnjeg programa.

Napominje da su te zemlje tradicionali najveći izvozni partneri Srbije, navodeći Italiju u kojoj je izvoz od gotovo pola milijarde evra, a zatim u Nemačku i Rusiju.

"Najveći uvozni partneri su Kina, Italija i Turska", ističe Jovanović.

Proizvodnja za svetske brendove

Naša tekstilna industrija je specijalizivana za manje serije i kvalitetan način izrade modela, ističe savetnik u Udruženju za tekstil u Privrednoj komori Srbije.

Kaže da firme iz Srbije već proizvode za velike svetske brendove kao što su "Monkler", "Riplej", "Hugo Bos", "Beneton", "Kalcedonia".

"Naš tekstilni radnik je specijalizovan za određenu vrstu proizvodnje i prepoznaje se kvalitet u izradi", ističe Jovanović.

Srednje stručne škole obučavaju tekstilne radnike koji mogu da postanu modni krojači, modelari, mehaničari mašina koji odmah po završetku škole mogu da dobiju posao, navodi sagovornik.

Nemanja Jovanović kaže da u Novom Pazaru postoji i dalje nekoliko velikih tekstilnih proizvođača koji izvoze na evropsko tržište.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: