Srbija 3

17.10.2024.

10:07

Mali i Đedović Handanović o projektu Jadar: Ekonomska isplativost višestruka

Potencijalna ekonomska isplativost projekta ''Jadar'' je višestruka, a taj projekat ima potencijal da privuče i brojne druge investicije, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: Tanjug

Mali i Đedović Handanović o projektu Jadar: Ekonomska isplativost višestruka
TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Podeli:

A prema rečima ministarke za rudarstvo i energetiku Dubravka Đedović Handanović planirana investicija za projekat ''Jadar'' iznosila bi minimum 2,55 milijardi evra i bila bi najveća industrijska grinfild investicija u istoriji Srbije.

Ministar Mali je za nedeljnik NIN naveo da Srbija ima priliku da iskoristu potencijale zemlje bogate rudama, ali da pre toga mora da se izbori sa zlonamernom politizacijom te teme uz ocenu da su u nedostatku rezultata projekat ''Jadar'' političari iskoristili za malicioznu političku borbu.

''Mene isključivo zanima interes Srbije, a interes Srbije su dalji razvoj i rast životnog standarda građana. Toga nema bez novih izvora rasta koje moramo stalno da stvaramo'', ističe Mali.

Dodaje da bi ta investicija iznosila više od 2,5 milijardi evra što bi je, ističe, svrstalo među najveće industrijske grinfild investicije u istoriji Srbije.

''To je jasno ako uporedimo da smo prošle godine bili preponosni na rekord u prilivu stranih direktnih investicija na nivou od 4,5 milijardi evra. Dakle, jedan projekat bi doneo više od polovine dosadašnjih godišnjih rekorda ukupno'', navodi Mali.

Kako kaže, u fazi izgradnje projekta ''Jadar'' bilo otvoreno 3.500 radnih mesta, a 1.300 zaposlenih bi radilo na eksploataciji i preradi u narednih nekoliko decenija.

''Lanac investicija se uvek nastavlja pa pričamo i o potencijalu privlačenja i brojnih drugih investicija poput proizvođača katoda, beterija za električna vozila, pa i samih proizvođača električnih vozila'', naveo je Mali.

Dodaje da prema procenama ekonomske studije, sve te investicije imaju kapacitet da otvore više od 20.000 visokokvalifikovanih radnih mesta, a ukupan efekat na BDP procenjuje se na iznos od 11-12 milijardi evra ili više od 16 odsto BDP-a.

''Osim toga, apsolutni prioritet ove vlasti će uvek biti očuvanje zdravlja ljudi, neugrožavanje prirodne sredine i postupanje po striktnim precizno definisanim protokolima koji su bezbedni za ljude. Ni na šta osim toga niko nikada ne bi pristao'', naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, projekat ''Jadar ima kapacitet eksploatacije 58.000 tona litijuma godišnje, a država bi prihodovala više od 180 miliona evra godišnje od poreza i rudne rente.

Ističe da samo opština Loznica može da na ovaj način prihoduje 25 miliona evra godišnje od poreza i taksi, što bi joj dupliralo budžet.

Godišnja eksploatacija litijuma u Srbiji bi mogla da pokrije 10 odsto godišnjih potreba na svetskom nivou.

''Ako znamo da se ovo tržište na svakih pet godina trostruko uvećava, generalni potencijal projekta ''Jadar'' je da pokrije polovinu evropskih potreba i 2027.godini. Godišnje može da pokrije proizvodnju baterija za čak milion vozila'', navodi ministar.

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović kaže za NIN da će projekat Jadar doneti Srbiji brojne benefite i da bi planirana investicija iznosila minimum 2,55 milijardi evra, što bi, ističe, ujedno bila najveća industrijska grinfild investicija u istoriji Srbije.

''U fazi izgradnje projekta bilo bi otvoreno 3.500 radnih mesta, a 1.300 zaposlenih bi decenijama radilo na eksploataciji i preradi'', navodi Đedović Handanović.

Ministarka se osvrnula i na analizu četvoro stručnjaka i upitala zašto Danica Popović i tim stručnjaka rade uopšte ekonomsku analizu kada  Popovićeva, kaže, da će zbog projekta padati sumporne kiše.

''Pa ako je to tako, onda nikakva ekonomska analiza ne može opravdati projekat, pa se postavlja pitanje zašto su je uopšte i radili ako veruju teorijama zavere o ogromnom negativnom uticaju projekta na životnu sredinu. Da li su sa 2,16 evra po glavi stanovnika hteli da pokažu da se ne isplati da imamo sumporne kiše ili bi se isplatilo da su došli do malo većeg iznosa'', pita ministarka.

Dodala je da se tokom skupštinske rasprave moglo čuti i kako litijumske baterija uskoro neće biti isplative, kao i da ima drugih tehnologija koje će ih zameniti, te navela da se postavlja pitanje kako se u te tvrdnje uklapaju i tvrdnje da Evropa od Srbije želi da napravi rudarsku koloniju.

Đedović Handanović je kazala da je navela samo nekoliko kontradiktornosti koje zagovaraju opozicioni predstavnici, ali ne zato što su, kako kaže, protiv projekta ''Jadar'' već zato što bi na osnovu širenja neistina da se dočepaju vlasti, a nakon toga bi prvi bili zagovornici tog istog projekta.

''Uostalom, to je više puta i javno rečeno, a i tokom skupštinske rasprave - kad se okolnosti promene, možda bi projekat 'Jadar' trebalo razmotriti. Kada se kaže okolnosti sigurno se misli na vlast jer će u demokratskom društvu koje oni uspostave sve raditi perfektno, pa će moći i litijum da se eksploatiše'', navela je ministarka.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija "zamahnula bičem": Napustili ste – platite

Rusko generalno tužilaštvo traži od energetske kompanije Šel da plati više od milijardu evra odštete zbog napuštanja projekta proizvodnje tečnog prirodnog gasa "Sahalin-2", saopštila je pres-služba Arbitražnog suda u Moskvi.

14:41

15.10.2024.

1 d

Podeli: