Srbija 0

16.10.2024.

16:46

MMF: Srbija u 2024. zabeležila impresivne makroekonomske rezultate

Međunarodni monetarni fond (MMF) zaključio je, nakon dvonedeljnog razgovora sa predstavnicima Srbije, da su makroekonomski rezultati u državi jaki, privredni rast i tržište rada snažni, da je inflacija smanjena, a da se iznos deviznih rezervi nalazi na rekordn

Izvor: Tanjug

MMF: Srbija u 2024. zabeležila impresivne makroekonomske rezultate
shutterstock, Borislav Bajkic

Podeli:

Zaključeno je i da je finansijski sektor dobro kapitalizovan i likvidan, kao i da se nastavlja smanjenje učešće javnog duga u BDP-u, saopštila je Narodna banka Srbije.

Razgovori su vođeni od 3. do 15. oktobra, a sa timom MMF-a uspešno je obavljeno četvrto, ujedno i poslednje razmatranje sprovođenja aktuelnog stendbaj aranžmana koji je zaključen u decembru 2022. godine na period od 24 meseca.

Istovremeno, postignut je dogovor o ekonomskom programu i srednjoročnim politikama koje će MMF podržati trogodišnjim Instrumentom za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument – PCI), koji predstavlja nefinansijski, savetodavni instrument za zemlje koje sprovode snažnu ekonomsku politiku.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković istakla je da je Srbija ostvarila veliki napredak u prethodnih dvanaest godina.

"PCI bi trebalo da podrži očuvanje postignutih rezultata, kao i nastavak sprovođenja ambiciozne reformske agende", rekla je Tabaković.

Pročitaje još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija "zamahnula bičem": Napustili ste – platite

Rusko generalno tužilaštvo traži od energetske kompanije Šel da plati više od milijardu evra odštete zbog napuštanja projekta proizvodnje tečnog prirodnog gasa "Sahalin-2", saopštila je pres-služba Arbitražnog suda u Moskvi.

14:41

15.10.2024.

1 d

Podeli: