Srbija 17

17.10.2024.

14:15

Nova investicija; Vučić u Aranđelovcu: Odavde proizvodi idu u ceo svet FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u Aranđelovcu svečanom otvaranju novog proizvodnog pogona za proizvode u PET ambalaži i limenkama kompanije "Knjaz Miloš".

Izvor: B92.net

Nova investicija; Vučić u Aranđelovcu: Odavde proizvodi idu u ceo svet FOTO
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Podeli:

"Srećan sam što sam video naše Srbe koji rade u srvu Šumadije sa mnogo ljubavi prema kompaniji. Zahvaljujem se svima jer Knjaz Miloš nije pitanje samo investicije", započeo je Vučić svoje obraćanje.

"Ovo je prvi put od '97 da imamo novi pogon. Biće više zaposlenih nego što im je potrebno jer je moja kancelarija to tražila. Na našu inicijativu su prihvatili stotinu radnika. Važno je koliko će izvoz, profit biti, koliko će poreza da se plati. Potpuno se sve promenilo u poslednjih 20-30 godina. Ljudi su ti koji čine kompaniju. Srećan sam što smo kao država mogli da pomognemo ovu investiciju,. Za nas to nije mali novac", izjavio je Vučić.

Takođe je rekao da do kraja leta sledeće godine očekuje izgradnju auto-puta od Miloša Velikog, to je 46 km i 36,5 km od Malog Požarevca preko Mladenovca.

"Auto-put Karađorđe, završavamo lokacijske uslove, uskoro ćemo i dozvole. Očekujem da do leta sledeće godine izgradnju auto-puta od Miloša Velikog, to je 46 km i 36,5 km od Malog Požarevca preko Mladenovca. Time su rešeni svi problemi Aranđelovca rešeni", rekao je Vučić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Obilazak fabrike

"Ovo je prva velika modernizacija nakon 1997. koja se desila u Knjaz Milošu. 30 miliona evra, tačnije 28 i po miliona. Značajno veoma za Aranđelovac. Stotinu novih radnih mesta, skoro da imamo punu zaposlenost u zemlji", rekao je Vučić.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

"Ovo su za nas velike stvari. Proizvodi idu u sve zemlje regiona, u ceo svet. 4,67 miliona evra je država pomogla. Ponosim se da naša zemlja može tako da pomogne", dodao je.

"Aqua Sport voda nam je deveta najprodavanija voda u Evropi, što je skoro neverovatno za tako malu zemlju i za tako malo mesto kao što je Aranđelovac u poređenju sa evropskim fabrikama i evropskim mestima", istakao je Vučić.

Naglasio je da se ponosi time što naša država može da pomogne takve investicije, jer tako dobijamo sve više proizvodnih pogona.

Vučić je rekao da će u Srbiji morati mnogo više da se radi na obrazovanju i neuporedivo više uloži u obrazovanje.

"Tako da ćemo morati ozbiljan dijalog po tom pitanju da povedemo", rekao je Vučić i dodao da ne misli samo na dualno obrazovanje već šire.

"Najmodernija sportska pića napravili su naši ljudi, time možemo da se ponosimo", istakao je Vučić.

O kompaniji

Kompanija "Knjaz Miloš" je među najvećim proizvođačima mineralne vode, bezalkoholnih i energetskih napitaka u Srbiji.

Sedište kompanije je u Aranđelovcu, gde je u Bukovičkoj Banji pre više od dva veka započela istorija korišćenja vode sa izvora.

Početak korišćenja vode sa izvora u Bukovičkoj Banji vezuje se za 1811. godinu kada je Dositej Obradović posetio izvor i koristio vodu u lekovite svrhe i od tada počinje i tradicija točenja mineralne vode u krčage i burad, kao i njena isporuka volovskim i konjskim zapregama.

Kako se navodi na sajtu kompanije, prva kaptaža sa izvora mineralne vode počela je 1866, a tom prilikom stariji izvor dobio je ime "Knjaz Miloš", a novi "Knjaz Mihailo" i već tada počela je da se razvija ideja o "industrijskoj" eksploataciji izvorišta bukovičke kisele vode.

Aranđelovački "Knjaz Miloš" privatizovan je po starom zakonu o privatizaciji, besplatnom podelom akcija i u trenutku kada su počele priče o privatizaciji te kompanije, kako je tada objavljeno, država je bila vlasnik 41,87, a mali akcionari 58,13 odsto akcija.

Kao potencijalni kupci ove kompanije tada su se pominjali "Podravka", "Agrokor", "Koka Kola", "Nestle", "Danon", "Salford", "Delta" i košarkaš Vlade Divac, a rukovodstvo firme je institiralo na dokapitalizaciji.

"Knjaz Miloš" a.d  prolazi kroz svojinsku promenu i 2004. godine, postaje vlasništvo kompanije FPP Balkan Limited, kojoj se od januara 2005. kao partner pridružuje i fond Salford Capital Partners.

Kako se navodi na sajtu kompanije, u 2010. "Knjaz Miloš postaje zatvoreno akcionarsko društvo, a u aprilu 2015. kompaniju Danube Foods Group zajedno sa kompanijama "Knjaz Miloš", "Imlek" i "Bambi" preuzima londonski fond Mid Europa Partners.

U septembru 2022. kompanija Knjaz Miloš postala je zvanični proizvođač i distributer Pepsi brendova bezalkoholnih gaziranih napitaka za tržišta Srbije i Crne Gore

U 2024, Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo  od 46,43 odsto u "Knjaz Milošu", postavši jedini vlasnik vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka na domaćem tržištu.

Vrednost te transakcije kako je tada objavljeno bila je gotovo 90 miliona evra, pa tako danas "Knjaz Miloš a.d" posluje u okviru joint venture kompanije koju su osnovali Mattoni 1873 i PepsiCo.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: