Srbija 43

17.10.2024.

9:47

Vučić: Do kraja godine – potvrda investicionog rejtinga od još dve agencije

Poslovni forum Srbija - Japan: susret sa Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu Džetro (Jetro), na kome učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeo je u Palati Srbija.

Izvor: B92.net

Vučić: Do kraja godine – potvrda investicionog rejtinga od još dve agencije
Instagram/buducnostsrbijeav

Podeli:

"Hvala vam mnogo što ste došli u Srbiju. Počastvovani smo što ste posetili našu zemlju i pošto sam ugostio Abea pre 5 ipo godina verujem da smo uspešno unapredili naše odnose i da je to bila postea izuzetnog vizionara, bio sam počastvovan da ga ugostim. Posle toga uradili smo dosta dobrog posla uključujući dosta japanskih investicija", rekao je Vučić tokom obraćanja.

"Kada dođete na forume ovog tipa uvek samo slušate samo lepe reči o nekoj zemlji, postoje dobre stvari kojima možemo da se hvalimo, a konačno smo postigli investicioni rejting. Dobićemo potvrdu još od dve kompanije - Fič i Mudis, do kraja godine. Kada je reč o podsticajima, onda možemo da se uporedimo sa najboljim zemljama u Evropi, ali i širem regionu", kazao je.

Naglasio je da javni dug Srbije u odnosu na BDP iznosi 46,5 odsto, što je zapravo polovina prosečnog javnog duga u odnosu na BDP-a u EU.

"Ugostio sam Šinzo Abea pre pet i po godina, verujem da smo uspešno unapredili naše odnose i da je to bila poseta izuzetnog vizionara i bio sam veoma počastvovan da ga upoznam i ugostim u Srbiji. Zapravo, posle toga uradili smo dosta dobrog posla, uključujući i nove japanske investicije u našoj zemlji, od kompanija Nidek do Tojotajers", rekao je Vučić.

Napomenuo je da sada treba da završimo proces odsumporavanja u Obrenovcu sa kompanijom Micubiši i druge stvari sa još nekim kompanijama, kada je reč o sektoru energetike i kada je reč o kvalitetu japanske opreme i kompletno novog projekta za izgradnju reverzibilne hidroelektrane "Bistrica" koji će biti 100 odsto u rukama japanskih kompanija i Japanske agencije za međunarodnu saradnju.

Kako je rekao, od firmi koje će to graditi do onih koje će obezbediti adekvatnu opremu za naše kapacitete i postrojenja.

"U planu su tri nova direktna leta koje ćemo pokrenuti u narednih šest meseci, jedan od njih je za Tokio. Povezivanje sa Japanom je jedno od najvećeg značaja za ovu zemlju. Trudićemo se da uspostavimo ovu liniju u narednih 6 meseci", najavio je.

"Želimo da se osećate kao kod kuće i verujem da nismo kasnili ni dana kada je reč o nešim obavezama kada je reč o japanskim kompanijama. Šta god da vam je potrebno, mi ćemo daći sve od sebe da se dokažemo kao pouzdan partner. Kada je reč o Ekspu, ja bih želeo da posetim Osaku. Podržavali smo kandidaturu Osake. Mi do 2027. moramo bukvalno da promenimo izgled zemlje", rekao je Vučić, koji je kazao gostima da se osećaju kao kod kuće.

Na forumu učestvuje više od 100 japanskih kompanija, a učesnicima foruma obratiće se predsednik Vučić, ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura i predsednik Japanske organizacije za spoljnu trgovinu Džetro Susumu Kataoke.

Forumu prisustvuju ministri Siniša Mali, Tomislav  Momirović, Dubravka Đedovič Handanović. Jelena Begović, Irena Vujović, Goran Vesić, Dejan Ristić, Aleksandar Martinović, Adrijana Mesarović.

U drugom delu foruma koji počinje u 10.50 časova obratiće se premijer Srbije Miloš Vučević, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik Japanske organizacije za spoljnu trgovinu Susumu Kataoka i direktor Sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije Nikola Janković, najavila je PKS.

Nakon uvodnih izlaganja biće održana panel diskusija "Privredna saradnja između Srbije i Japana: šanse i izazovi" i bilateralni razgovori privrednika.

Privrednu delegaciju Japana čini 105 članova predstavnika japanskih kompanija iz sektora informacionih tehnologija i digitalizacije, energetike i zaštite životne sredine, automobilske i vazduhoplovne industrije, robotike, biotehnologije, agrotehnologije, turizma, trgovine, usluga i drugih oblasti.

Predstavnici  japanskih kompanija boraviće danas i sutra u Beogradu, sa ciljem direktnog istraživanja investicionih mogućnosti u Srbiji, najavila je ranije Japanska poslovna alijansa u Srbiji.

To je nastavak razgovora započetih prilikom posete delegacije Vlade Srbije Japanu u junu ove godine i rezultat je intenziviranja ekonomske saradnje između dve zemlje.

Podeli:

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija "zamahnula bičem": Napustili ste – platite

Rusko generalno tužilaštvo traži od energetske kompanije Šel da plati više od milijardu evra odštete zbog napuštanja projekta proizvodnje tečnog prirodnog gasa "Sahalin-2", saopštila je pres-služba Arbitražnog suda u Moskvi.

14:41

15.10.2024.

1 d

Podeli: