Srbija 0

15.10.2024.

11:37

Vujović i Vesić u Svilajncu obišli radove na izgradnji više od 70 kilometara kanalizacione mreže

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović danas je, zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem obišla opštinu Svilajnac.

Izvor: B92.net

Vujović i Vesić u Svilajncu obišli radove na izgradnji više od 70 kilometara kanalizacione mreže
Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul

Podeli:

Tamo je u završnoj fazi radovi na izgradnji više od 70 kilometara kanalizacione mreže, što je od velike važnosti za efikasniju zaštitu životne sredine.

Vujović je navela da Vlada Srbije nedostajuću kanalizacionu mrežu gradi kroz projekte više ministarstava, kao i da se projekat u Svilajncu realizuje uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Nedostajuća kanalizaciona mreža i izgradnja zelene infrastrukture jedan su od prioriteta i Ministarstva koje vodim, i zato se zajedničkim snagama dva ministarstva trudimo da izgradimo što više kilometara kanalizacije i što više postrojenja za preradu otpadnih voda širom Srbije. Samo Ministarstvo zaštite životne sredine u ovom momentu realizuje 15 projekata izgradnje nedostajuće kanalizacione mreže, koja je preduslov za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, koja takođe gradimo u više lokalnih samouprava. Kada je reč o Svilajncu, po završetku kompletnog projekta, koji će imati još jednu fazu, gradski centar će stoprocentno biti pokriven kanalizacijom, a zajedno sa selima pokrivenost će iznositi 70 odsto. Sledeće što nas u ovoj opštini čeka jeste izgradnja postorojenja za preradu otpadnih voda kako bi u recipijent odlazila prečišćena voda. Postrojenje bi trebalo da zadovolji potrebe oko 20.000 ekvivalent stanovnika, a njegova izgradnja će značajno doprineti poboljšanju kvaliteta životne sredine“, rekla je potpredsednica Vlade.

Vujović je tokom današnje posete, razgovala sa predsednikom opštine Predragom Milanovićem, o novim projektima koji bi imali za cilj unapređenje upravljanja čvrstim otpadom u opštini Svilajnac.

"Razgovarali smo o mogućnostima za izgradnju reciklažnog dvorišta ili transfer stanice u ovoj opštini, kao i odvoženju tog otpada u regionalni centar u Lapovu ili Jagodini. To je ujedno preduslov da se na ovoj teritoriji uklone i sve divlje deponije i smetlišta, ali i da se krene u zatvaranje i sanaciju nesanitarne lokalne deponije. Izuzetno je važno što opštinski tim ima sluha za potrebe građana i što su i u prethodnom periodu kandidovali projekte na konkursima Ministarstva zaštite životne sredine, i tako im je dodeljen kamion smećar, kante i kontejneri. Trudićemo se da obezbedimo i drugu potrebnu opremu kako bi se povećala stopa reciklaže, ali i da pokrenemo druge zelene projekte u Svijalncu od značaja za građane i životnu sredinu“, rekla je Vujović.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Gugl"?

Da li bi trebalo da možemo nešto da pronađemo na internetu bez Gugla? Da, kaže američko Ministarstvo pravde i preti da će razbiti ovu kompaniju - da bi omogućio zdravu konkurenciju. Ali koliko je to realno?

18:07

13.10.2024.

1 d

Srbija

Šta će raditi Kinezi u Boru?

Kinezi u Boru planiraju proizvodnju 3,9 tona zlata i 70,9 tona srebra godišnje. Ziđin će graditi novo postrojenje za plemenite metale vredno 15,7 miliona evra.

12:56

14.10.2024.

1 d

Podeli: