Srbija 0

15.10.2024.

13:46

Nasleđivanje penzije od supružnika: Sve što treba da znate

Nasleđivanje penzije od supružnika u Srbiji predstavlja važan aspekt socijalne zaštite koji osigurava da članovi porodice preminulog mogu da nastave da primaju određenu finansijsku podršku.

Izvor: b92.net/G.L.

Nasleđivanje penzije od supružnika: Sve što treba da znate
Shutterstock/fizkes

Podeli:

Porodična penzija je ključna za mnoge porodice, posebno u starijem dobu, jer obezbeđuje kontinuirani priliv sredstava koji može biti od suštinskog značaja za održavanje životnog standarda. 

U ovom tekstu, detaljno ćemo objasniti ko ima pravo na porodičnu penziju, kako se određuje njen iznos, kao i koje procedure su potrebne za podnošenje zahteva.

Ko ima pravo na porodičnu penziju u Srbiji?

Pravo na porodičnu penziju u Srbiji ostvaruju članovi porodice preminulog penzionera ili osiguranika. 

Ovo pravo prvenstveno pripada supružniku, ali pod određenim uslovima, može pripadati i deci, unucima, braći, sestrama, pa čak i roditeljima preminulog. 

Prema podacima sa sajta Zavoda za socijalno osiguranje, supružnik ima pravo na porodičnu penziju ukoliko je na dan smrti bio u braku sa preminulim, a najčešće se ovaj uslov dopunjuje starosnim kriterijumom ili nesposobnošću za rad.

Deca preminulog imaju pravo na porodičnu penziju sve dok se školuju, sa najdužim rokom do navršene 26. godine života. Deca sa invaliditetom, s druge strane, imaju pravo na porodičnu penziju bez vremenskog ograničenja, što im omogućava da dobijaju neophodnu finansijsku podršku tokom čitavog života.

Roditelji preminulog mogu ostvariti pravo na porodičnu penziju ukoliko su zavisili od preminulog za izdržavanje ili su nesposobni za rad i nemaju drugih izvora prihoda.

Visina porodične penzije

Visina porodične penzije zavisi od visine penzije koja bi pripadala umrlom u momentu smrti, te se određuje u procentima, navodi se na sajtu advokatske kancelarije Grgur.

Za jednog člana to je 70% od gore pomenutog iznosa, za dva člana 80%, za tri člana 90%, dok je za četiri ili više 100%, tj. oni primaju celokupan iznos penzije koja bi pripala umrlom, objašnjeno je.

Ukoliko pravo na porodičnu penziju imaju bračni drug i razvedeni supružnik umrlog osiguranika, odnosno korisnika prava, utvrđuje se jedna porodična penzija u visini koja pripada za jednog člana porodice, a onda se taj iznos deli na jednake delove.

Bitno je i to da deca bez oba roditelja, ako ispunjavaju uslove, imaju pravo na porodičnu penziju i po jednom i po drugom roditelju, ali ako ima više dece koji koriste porodične penzije, one se utvrđuju kao jedna penzija, i to da ne može preći najviši iznos starosne, prevremene starosne ili invalidske penzije njihovih preminulih roditelja.

Minimalna i maksimalna porodična penzija

Zakonski okvir u Srbiji predviđa minimalne i maksimalne iznose porodične penzije kako bi se osiguralo da članovi porodice preminulog ne ostanu bez osnovne finansijske podrške, ali i da se izbegnu prevelike razlike u primanjima. 

Kako bi se izračunao minimalni iznos porodične penzije kao osnov uzima se starosna penzija, odnosno prevremena starosna penzija umrlog korisnika te penzije, odnosno umrlog osiguranika, utvrđena za penzijski staž od 20 godina. 

Porodična penzija se isplaćuje od dana ispunjenja uslova ako je zahtev podnet u roku od šest meseci od prvog narednog dana od dana smrti osiguranika, odnosno od dana smrti korisnika, a ako je zahtev podnet po isteku tog roka, isplata se vrši od dana podnošenja zahteva i za šest meseci unazad, pod uslovom da podnosilac zahteva u tom periodu nije bio u osiguranju, objašnjeno je na sajtu Zavoda za socijalno osiguranje.

Da li korisnik porodične penzije može da radi?

Jedno od čestih pitanja koje se postavlja jeste da li korisnik porodične penzije može raditi i ostvarivati dodatne prihode. 

Odgovor je da, korisnik porodične penzije može raditi, ali to može uticati na iznos penzije.

Naime, ako korisnik počne da ostvaruje prihod po osnovu rada, Penzijski fond može smanjiti iznos porodične penzije ili je u potpunosti obustaviti, u zavisnosti od visine prihoda.

U slučaju da korisnik radi na pola radnog vremena ili ostvaruje manji prihod, smanjenje penzije može biti proporcionalno manjem iznosu zarade. 

Važno je napomenuti da korisnik mora prijaviti svaki prihod Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kako bi se izbegle eventualne kazne ili obustava penzije.

Podnošenje zahteva: potrebna dokumentacija

Procedura za podnošenje zahteva za porodičnu penziju uključuje prikupljanje određenih dokumenata koji su neophodni za dokazivanje prava na ovu penziju. 

Ključni dokumenti uključuju izvod iz matične knjige umrlih, dokaz o bračnom statusu, dokaz o starateljstvu za decu ili druge zavisne članove porodice, dokaz o školovanju za decu stariju od 18 godina, kao i medicinsku dokumentaciju za decu ili supružnika sa invaliditetom. 

Nakon što su svi dokumenti prikupljeni, zahtev se podnosi nadležnom PIO fondu, gde će svi priloženi dokumenti biti provereni pre donošenja odluke o odobravanju penzije.

Koliko traje procedura za odobravanje porodične penzije?

Zakonski rok za donošenje rešenja je dva meseca od dana podnošenja zahteva. Međutim, svedoci smo da u praksi to nije uvek slučaj, odnosno da se na rešenje čeka duže od zakonom predviđenog roka. 

U proseku, od trenutka podnošenja zahteva do prve isplate penzije može proći između dva i četiri meseca. 

Važno je napomenuti da se ovaj rok može produžiti ukoliko su potrebne dodatne provere ili ako postoji nedostatak u dostavljenoj dokumentaciji. 

Kako bi proces bio što brži i efikasniji, preporučuje se da se pre podnošenja zahteva konsultujete sa stručnjakom ili zaposlenim u PIO fondu kako bi se osiguralo da je sva potrebna dokumentacija prikupljena i ispravno popunjena.

Kako se gubi pravo na porodičnu penziju?

Pravo na porodičnu penziju može se izgubiti u nekoliko situacija. 

Na primer, ukoliko korisnik porodične penzije stupi u novi brak, može izgubiti pravo na porodičnu penziju. 

Takođe, ako dete koje prima porodičnu penziju prekine školovanje ili navrši 26 godina, gubi pravo na primanje penzije. 

Postoji i mogućnost gubitka prava na penziju ukoliko se utvrdi da je došlo do zloupotrebe ili lažnog prikazivanja informacija prilikom podnošenja zahteva.

U Fondu PIO ranije su naveli da ukoliko se korisnik porodične penzije zaposli, odnosno sklopi bilo koji vid ugovora o radu ili završi školovanje isplata porodične penzije mu se obustavlja. To znači i da ukoliko se ispostavi da je neko od korisnika primao porodičnu penziju u vreme dok je imao zaposlenje, dužan je da Fondu PIO vrati sve nezakonito primljene penzije. 

„Za svaki vid angažovanja za koji se isplaćuje ugovorena novčana naknada, bez obzira na vrstu ugovora o radu, obavezna je prijava na osiguranje i plaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje“, objasnila je tada Tanjugu direktor Sektora za odnose sa javnošću PIO fonda Jelica Timotijević. 

Kako se preračunava porodična penzija ako ima više korisnika?

Porodična penzija se određuje od starosne, odnosno invalidske penzije umrlog osiguranika, odnosno korisnika, i to u procentu koji zavisi od broja članova porodice (za jednog člana 70%, za dva člana − 80%, za tri člana − 90%, za četiri i više članova − 100%), navodi se na sajtu PIO fonda.

Kada više članova porodice ima pravo na porodičnu penziju, iznos penzije se preračunava tako da svaki korisnik dobije odgovarajući deo. Ukupan iznos porodične penzije deli se među korisnicima prema zakonskim pravilima, gde svaki korisnik dobija procenat u zavisnosti od svog statusa i broja ostalih korisnika. 

Mogu li roditelji preminulog ostvariti pravo na porodičnu penziju?

Roditelji preminulog mogu ostvariti pravo na porodičnu penziju ukoliko su ispunjeni određeni uslovi. 

Najčešće, ovo pravo ostvaruju ako su roditelji bili izdržavani od strane preminulog ili ako su nesposobni za rad i nemaju drugih izvora prihoda. 

Važno je napomenuti da roditelji moraju dokazati svoju zavisnost od preminulog ili nesposobnost za rad, što se može učiniti prilaganjem odgovarajuće medicinske dokumentacije i drugih dokaza.

Da li je moguće primati porodičnu i sopstvenu penziju istovremeno?

Korisniku porodične penzije koji stekne svojstvo osiguranika obustavlja se isplata penzije. Zakonom je predviđen izuzetak od ovog principa. Naime, isplata porodične penzije se ne obustavlja u slučaju kada korisnik penzije ostvaruje ugovorenu naknadu na mesečnom nivou u iznosu nižem od najniže osnovice u osiguranju zaposlenih, važeće u momentu uplate doprinosa.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Gugl"?

Da li bi trebalo da možemo nešto da pronađemo na internetu bez Gugla? Da, kaže američko Ministarstvo pravde i preti da će razbiti ovu kompaniju - da bi omogućio zdravu konkurenciju. Ali koliko je to realno?

18:07

13.10.2024.

1 d

Srbija

Šta će raditi Kinezi u Boru?

Kinezi u Boru planiraju proizvodnju 3,9 tona zlata i 70,9 tona srebra godišnje. Ziđin će graditi novo postrojenje za plemenite metale vredno 15,7 miliona evra.

12:56

14.10.2024.

1 d

Podeli: