Srbija 19

14.10.2024.

17:58

Švajcarska objavila: "Srbija je čudo Balkana"

Svajcarski nedeljnik "Veltvohe" je u svom najnovijem broju objavio poseban dodatak "Srbija - čudo Balkana" u kom je predstavljen napredak Srbije u oblasti ekonomije, infrastrukture i digitalizacije.

Izvor: Tanjug

Švajcarska objavila: "Srbija je čudo Balkana"
Shutterstock/rarrarorro

Podeli:

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon izjavio je danas da će njegova kancelarija nastaviti u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova da predstavlja Srbiju u svetu.

"Želim da zahvalim našem ambasadoru u Bernu Goranu Bradiću i njegovom zameniku Bojanu Stojanoviću koji su uložili veliki trud i pružili sve potrebne informacije na nemačkom jeziku kako bi ovaj dodatak posvećen Srbiji bio kompletan", rekao je Gujon, navedeno je u saopštenju.

Zahvalio je i uglednom švajcarskom nedeljniku, koji ima tradiciju dugu 91 godinu postojanja. Dodatak ističe uspehe Srbije potkrepljene tekstovima o istaknutim ličnostima iz ekonomskog, političkog i kulturnog života, a posebna pažnja posvećena je srpskoj istoriji, izazovima i žrtvama koje je srpski narod podneo tokom ratova 20. veka, navodi se u saopštenju Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

Poseban deo je posvećen AP Kosovu i Metohiji, gde se navodi da je to kolevka nacije kao što je izvorna Švajcarska za Švajcarce.

Takođe, list piše da su mnoge pravoslavne crkve i manastiri na AP KiM porušeni i spaljeni od albanskih ekstremista, a da su mnogi od tih objekata bili stari vekovima, navodi se u saopštenju.

Gujon je rekao da je prepoznat napredak Srbije u oblasti ekonomije, infrastrukture i digitalizacije.

"Ovakav objektivan i detaljan način predstavljanja Srbije doprinosi boljem razumevanju naše zemlje u međunarodnoj javnosti, posebno na nemačkom govornom području. Posebno zahvaljujem na isticanju istorijske borbe srpskog naroda za slobodu, kao i na pažnji posvećenoj ličnostima poput Nikole Tesle, Novaka Đokovića i Aleksandra Vučića koji svojim vrednim radom i talentom predstavljaju Srbiju u najboljem svetlu", rekao je Gujon.

Kako je saopšteno, u dodatku se podseća i na ekskluzivni intervju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je "Veltvohe" objavio početkom juna kada je izazvao veliku međunarodnu pažnju svetske javnosti.

Urednik i istoričar Kristof Mergeli napisao je autorski tekst pod naslovom "Srbi junački narod" u kojem objašnjava istorijske sukobe na Balkanu, od bitke na Kosovu, preko Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, do Nato agresije 1999. godine.

Mergeli je takođe posvetio članak jednom od najvećih svetskih naučnika Nikoli Tesli, u kojem piše kako je srpski genije promenio svet.

Osvrnuo se i na ulogu profesora Arčibalda Rajsa, švajcarskih lekara i medicinskih sestara i njihovu pomoć srpskoj vojsci i narodu u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Značajan deo ove publikacije posvećen je našem najboljem teniseru svih vremena Novaku Đokoviću.

Iscrpan tekst napisao je novinar Tom Kumer, ističući njegove uspehe i karakter, nazivajući ga "teniskim ratnikom izuzetne snage", navodi se u saopštenju.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Gugl"?

Da li bi trebalo da možemo nešto da pronađemo na internetu bez Gugla? Da, kaže američko Ministarstvo pravde i preti da će razbiti ovu kompaniju - da bi omogućio zdravu konkurenciju. Ali koliko je to realno?

18:07

13.10.2024.

1 d

Srbija

Šta će raditi Kinezi u Boru?

Kinezi u Boru planiraju proizvodnju 3,9 tona zlata i 70,9 tona srebra godišnje. Ziđin će graditi novo postrojenje za plemenite metale vredno 15,7 miliona evra.

12:56

14.10.2024.

7 h

Podeli: