Srbija 0

14.10.2024.

18:43

U Srbiji počinje grejna sezona

Grejna sezona u Srbiji zvanično počinje sutra i trajaće do 15. aprila 2025. godine.

Izvor: B92, Tanjug

U Srbiji počinje grejna sezona
Shutterstock/Andrew Angelov

Podeli:

U Beogradu, prema podacima Beogradskih elektrana, grejni dan traje od 6 do 22 časa, a nedeljom i praznicima od sedam do 22 časa, ali pri niskim spoljašnjim temperaturama i duže.

Snabdevanje toplotnom energijom se ne prekida ni u noći između 31. decembra i 1. januara, kao i između 6. i 7. januara i 13. i 14. januara, osim u slučaju izuzetno povoljne spoljašnje temperature vazduha kojom se obezbeđuje održavanje propisanih temperatura.

Ukoliko je temperatura spoljašnjeg vazduha izmerena u 18 sati niža od jedan stepen Celzijusa, a i prognozirane temperature spoljašnjeg vazduha od 22 do šest sati su niže od nula stepeni Celzijusa, grejanje traje kontinuirano 24 časa.

Isporuka toplotne energije se prekida kada su temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa i traju duže od dva sata, a ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni Celzijusa ili niža.

Prekid isporuke toplotne energije ne može biti kraći od četiri sata.

U periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja, objekti se greju u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod Srbije prognozira srednju dnevnu temperaturu manju od 12 Celzijusovih stepeni, a sličan kalendar primenjuju i ostale toplane.

U pojedinim gradovima, neke toplane su zbog rasta troškova poslovanja i cena energenata, već povećale cene grejanja od jula ili avgusta do 30 odsto, a druge to tek planiraju.

U Beogradu će grejanje poskupeti za 8,92 odsto, u Kruševcu će biti skuplje za 20 odsto, u Kragujevcu za 15,6, dok je u Subotici fiksni deo cene uvećan za 19,22 odsto, a varijabilni, koji se plaća po potrošnji, za 8,4 odsto.

U Kraljevu će grejanje poskupeti za 1,42 odsto, u Nišu je uvećan samo fiksni deo i to za 27,06 odsto, dok je cena varijabilnog dela smanjena za 8,89 odsto.

Toplana u Boru cene je povećala još 1. aprila i to za 30 odsto, a za toliko je od 1. jula skuplje i grejanje u Majdanpeku.

U Srbiji ima 60 toplana i cene određuju lokalne samouprave.

Obezbeđeno sigurno snabdevanje za grejnu sezonu

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike razgovarali su danas sa najvažnijim energetskim subjektima o pripremljenosti za grejnu sezonu koja kalendarski počinje 15. oktobra. Na sastanku je konstatovano da je obezbeđeno dovoljno energenata, da su remonti u toplanama uspešno završeni i da je sve spremno za isporuku toplotne energije.

Predstavnici Elektroprivrede Srbije predstavili su podatke o trenutnoj situaciji i projekcijama kad je reč o proizvodnji uglja, električne energije i pogonskom spremnosti. Istaknuto je su zalihe uglja kao i akumulacije na visokom nivou, da se remonti završavaju prema planu i da će EPS obezbediti pouzdanu proizvodnju energije tokom grejne sezone.

Predstavnici Elektrodistribucije Srbije istakli su da su tokom ove godine realizovana najveća ulaganja u distributivni sistem, zamenu 34.000 starih stubova betonskim, modernizaciju 2.400 kilometara mreže i postavljanje više od pola miliona digitalnih brojila. Time je unapređena sigurnost snabdevanja električnom energijom širom zemlje, omogućeno brže otklanjanje kvarova i smanjenje prekida u snabdevanju. Naglašeno je da posle duže od decenije postoji visoka popunjenost opreme u magacinima i da je na vreme završena seča rastinja.

Na sastanku su predstavljeni i podaci o popunjenosti skladišnih kapaciteta, snabdevanju i distribuciji u gasnom sektoru. Ukazano je da će se posebna pažnja posvetiti potencijalnom prekidu snabdevanja prirodnim gasom iz pravca Ukrajine, kako bi se analizirao uticaj ovog događaja na transportni gasni sistem i posledično na isporuku gasa u potrebnim količinama toplanama u Srbiji. Rečeno je da su dogovorene dodatne količine snabdevanja gasom iz Azerbejdžana tokom predstojeće zime, da se radi i na osiguravanju dodatnih količina iz Rusije i da je sve obezbeđeno za sigurno snabdevanje, iako dođe do rasta tražnje za gasom usled potencijalno niskih temperatura.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Gugl"?

Da li bi trebalo da možemo nešto da pronađemo na internetu bez Gugla? Da, kaže američko Ministarstvo pravde i preti da će razbiti ovu kompaniju - da bi omogućio zdravu konkurenciju. Ali koliko je to realno?

18:07

13.10.2024.

1 d

Srbija

Šta će raditi Kinezi u Boru?

Kinezi u Boru planiraju proizvodnju 3,9 tona zlata i 70,9 tona srebra godišnje. Ziđin će graditi novo postrojenje za plemenite metale vredno 15,7 miliona evra.

12:56

14.10.2024.

8 h

Podeli: