Srbija 2

14.10.2024.

19:34

Čak 60% zaposlenih u Srbiji otvoreno priča loše o svojoj firmi: Polovina hoće da ode

Istraživanje "Šta to radi zaposlene" pruža važne informacije koji donosiocima odluka pomažu da prilagode strategije u skladu sa stvarnim potrebama zaposlenih.

Izvor: B92.net

Čak 60% zaposlenih u Srbiji otvoreno priča loše o svojoj firmi: Polovina hoće da ode
Shutterstock/Monkey Business Images

Podeli:

Koliko zaposlenih radi na crno, da li menadžeri zaista žele da budu na toj poziciji u kompaniji, koji procenat zaposlenih želi da promeni posao u narednoj godini, šta za njih znači rad od kuće i odgovore na mnoga pitanja sa tržišta rada, daje sada već tradicionalno istraživanje benefita i wellbeing podrške zaposlenih u Srbiji.

Kao svojevrsni vodič, istraživanje “Šta to radi zaposlene” pruža važne informacije koji donosiocima odluka pomažu da prilagode strategije u skladu sa stvarnim potrebama zaposlenih, unaprede uslove rada i dodatno ojačaju svoju poziciju na tržištu.

Najveće istraživanje o beneficijama i wellbeing podršci zaposlenih u Srbiji

Osiguranik, Infostud, Rezilient i Tim centar, već treću godinu zaredom, zajednički sprovode istraživanje o beneficijama i wellbeing podršci pod nazivom „Šta to radi zaposlene“, koje predstavlja najveće istraživanje ove vrste u Srbiji. Ove godine, obuhvaćene su nove teme i pitanja, što ga čini najdetaljnijim do sada.

U istraživanju je učestvovalo ukupno 744 donosilaca odluka, i to iz kompanija različitih veličina – od malih firmi sa nekoliko zaposlenih, pa sve do velikih korporacija koje zapošljavaju preko 1000 ljudi. Anketirano je i 2710 zaposlenih iz raznih sektora, uključujući trgovinu, proizvodnju, IT, zdravstvo i socijalnu zaštitu, kao i mnoge druge industrije. Zahvaljujući pažljivom pridržavanju istraživačkog procesa i obradi podataka prema najvišim naučnim standardima, rezultati su potpuno reprezentativni. Uzorak ispitanika je usklađen sa zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, što omogućava kompanijama da iskoriste ove uvide za unapređenje svojih strategija.

Šta su najvažniji zahtevi zaposlenih?

Rezultati su pokazali da su fleksibilnost u radu i dalje visoko na listi prioriteta zaposlenih. Fleksibilno radno vreme, mogućnost četvorodnevne radne nedelje, rad od kuće i dodatni slobodni dani, među najpoželjnijim su pogodnostima, dok je dobrovoljno zdravstveno osiguranje odmah iza njih na listi najvažnijih beneficija.

Zaposleni u velikoj meri vide dobrovoljno zdravstveno osiguranje kao osnovnu stvar, baš poput redovne plate, a ne kao luksuz. Međutim, samo 22% zaposlenih uživa ovu pogodnost, što otkriva veliku razliku između njihovih očekivanja i onoga što im kompanije nude.

Zašto wellbeing postaje nezaobilazna tema?

Gotovo svi ispitanici, njih 94%, izjavljuju da imaju problema u domenu wellbeinga, dok je više od polovine (59%) priznalo da ti problemi značajno utiču na njihovu produktivnost na poslu. Najčešći izazovi su stres, gubitak energije i manjak motivacije.

Kompanije koje promovišu otvoren razgovor o mentalnom zdravlju i neguju kulturu brige o wellbeingu mogu povećati angažovanost svojih zaposlenih čak 2,2 puta više u poređenju sa onima koje ne obraćaju pažnju na ove aspekte. Ovi podaci potvrđuju koliko je wellbeing postao ključan za uspešno poslovanje i zadržavanje talenata.

eNPS - Izazov za kompanije u Srbiji

Ako merite eNPS (Employee Net Promoter Score) u vašoj organizaciji, treba da znate da je, prema istrživanju, u Srbiji ovaj pokazatelj na vrlo niskom nivou, sa prosečnom vrednošću od -46. To znači da je većina zaposlenih nezadovoljna svojim radnim okruženjem. Čak 60% njih otvoreno priča loše o svojoj kompaniji, a samo 14% njih bi preporučilo svoju kompaniju kao dobro mesto za rad.

Posebno zabrinjavajući podatak je da polovina zaposlenih razmišlja o promeni posla, pri čemu mlađe generacije pokazuju veću sklonost da pređu u drugu firmu u narednih godinu dana.

Dobra vest za 2025. godinu je da će HR sektor biti usmeren na zadržavanje talenata, poboljšanje iskustva zaposlenih, jačanje liderskih veština i razvoj soft-skills kompetencija, te će se možda mišljenje zaposlenih promeniti.

Takođe, 36% kompanija planira da se aktivno posveti privlačenju novih talenata, što bi moglo značajno olakšati proces zapošljavanja onima koji su u potrazi za novim poslovnim prilikama.

Problemi sa platom "na ruke" i nezadovoljstvo primanjima

I dok naizgled pratimo svetske trendove u oblasti transparentnosti zarada, te 60 % zaposlenih otprilike zna platu svojih kolega, statistika po pitanju politike zarada, izuzetno je zabrinjavajuća. Čak 17% zaposlenih prima deo svoje plate "na ruke", dok 3% njih celu platu prima u gotovini. Samo 18% zaposlenih je zadovoljno svojim trenutnim primanjima, što ukazuje na potrebu za unapređenjem sistema zarada, povećanjem zarada i poboljšanjem transparentnosti u kompanijama.

Ovo istraživanje otkriva brojne druge uvide o tržištu rada u Srbiji, uključujući teme kao što su feedback kultura, rad od kuće, kao i odgovore na pitanja u kojoj meri menadžeri utiču na motivisanost zaposlenih, i da li oni zaista i žele da budu na toj poziciji u kompaniji.

Još jednom vas pozivamo da preuzmete istraživanje i saznate više o ključnim trendovima na tržištu rada, pripremite se za 2025. i preduhitrite konkurenciju!

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Gugl"?

Da li bi trebalo da možemo nešto da pronađemo na internetu bez Gugla? Da, kaže američko Ministarstvo pravde i preti da će razbiti ovu kompaniju - da bi omogućio zdravu konkurenciju. Ali koliko je to realno?

18:07

13.10.2024.

1 d

Srbija

Šta će raditi Kinezi u Boru?

Kinezi u Boru planiraju proizvodnju 3,9 tona zlata i 70,9 tona srebra godišnje. Ziđin će graditi novo postrojenje za plemenite metale vredno 15,7 miliona evra.

12:56

14.10.2024.

9 h

Podeli: