Srbija 10

14.10.2024.

12:56

Šta će raditi Kinezi u Boru?

Kinezi u Boru planiraju proizvodnju 3,9 tona zlata i 70,9 tona srebra godišnje. Ziđin će graditi novo postrojenje za plemenite metale vredno 15,7 miliona evra.

Izvor: eKapija

Šta će raditi Kinezi u Boru?
Shutterstock/Dragan Mujan

Podeli:

Kompanija Serbia Zijin Copper podnela Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta za faznu izgradnju Postrojenja za proizvodnju plemenitih metala i selena i Postrojenja za proizvodnju bakar sulfata sa pratećim objektima u okviru kompleksa ove kompanije u Boru.

Kako se u dokumentu navodi, u okviru postojeće Topionice bakra planirana je izgradnja Postrojenja za proizvodnju plemenitih metala i selena, kao prve faze izgradnje, dok će Postrojenje za proizvodnju bakar sulfata predstavljati drgu fazu izgradnje i biće predmet posebnog projekta i posebne Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, piše eKapija.

Kapacitet Postrojenja za proizvodnju plemenitih metala i selena je definisan količinom anodnog mulja kao sirovine, koji iznosi 800 tona godišnje, a iz njega se planira proizvodnja oko 3,9 tona zlata godišnje, 70,9 tona srebra, 50,9 tona selena, 7,4 kilograma platine godišnje i 66,7 kilograma paladijuma godišnje, kao i ostatka za luženje telura u količini od 19,34 tona za godinu dana.

Predračunska vrednost objekta je 1.842.001.302 dinara (oko 15,7 miliona evra).

Izgradnja novih postrojenja se planira zbog činjenice da će se povećanjem kapaciteta elektrolitičke rafinacije bakra povećati i količina anodnog mulja koji je polazna sirovina u proizvodnji plemenitih metala i selena. Novo postrojenje će pored toga što će imati veći kapacitet, koristiti noviju tehnologiju i moderniju opremu - piše u zahtevu.

Projektnom dokumentacijom predviđena je izgradnja objekta za proizvodnju plemenitih metala i selena (Zlatare) sa sekcijom za pečenje selena, sekcijom hidrometalurškog tretmana i sekcijom rafinacije Ag, Au, Pt i Pd, kao i elektro soba iz koje se vrši upravljanje motorima/elektronskom opremom u pogonu, portirnice i sekcije rashladne i procesne vode (zgrade sekcije i bazen procesne vode).

Za potrebe nove opreme će biti izgrađena nova trafostanica i NN razvodno postrojenje. Takođe, biće izgrađeni i novi putevi koji će biti u skladu sa zahtevima PPZ zaštite.

Bruto razvijena građevinska površina (BRGP) objekta za proizvodnju plemenitih metala i selena iznosi 5.865,28 kvadrata.

Na parceli koja je predmet projekta nema postojećih objekata koji su u funkciji proizvodnje plemenitih metala i selena. Postojeći objekti su uglavnom van upotrebe, ili se njihovo napuštanje planira u najskorije vreme. Kako piše u dokuemtu, radi realizacije ovog projekta je potrebno ukloniti staru fabriku bakarne žice (3.450 m2) koja je van upotrebe i dva pomoćna objekta.

Idejni projekat, je izradilo preduzeće Ludan Engineering doo Beograd. Obrađivač zahteva je Institut za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina (ITNMS).

Podeli:

Tagovi

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Gugl"?

Da li bi trebalo da možemo nešto da pronađemo na internetu bez Gugla? Da, kaže američko Ministarstvo pravde i preti da će razbiti ovu kompaniju - da bi omogućio zdravu konkurenciju. Ali koliko je to realno?

18:07

13.10.2024.

21 h

Podeli: