Srbija 0

13.10.2024.

10:58

Ko, koga i kako diskredituje u skupštinskoj raspravi o litijumu? VIDEO

Prof. dr Aleksandar Cvjetić, prof. dr Aleksandar Jovović i Predrag Mijatović razgovarali su u Jutru na Prvoj o dešavanjima na prethodnoj skupštinskoj raspravi o litijumu.

Izvor: B92.net/TV Prva

Ko, koga i kako diskredituje u skupštinskoj raspravi o litijumu? VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Dekan Rudarsko-geološkog fakulteta Aleksandar Cvijetić izjavio je danas da je dobra vest što nije usvojen zakon o zabrani iskopavanja litijuma, jer bi to značilo i zabranu rudarenja i istakao da to ne postoji ni u jednoj državi sveta.

Cvijetić je u razgovoru za Prvu televiziju istakao da struka ne može pobeći od problema i rizika kada su u pitanju novi projekti, ali da to nije razlog da se od njih odustane već je, kako kaže, potrebno utvrditi granice prihvatljivosti.

"Meni više nije ni neprijatno, ni prijatno, navikli smo na ovu priču jer dugo traje. Mi smo se prvi poturili, odnosno isturili time što smo ispotpisivali naše studije. Negde smo znali od početka da, nažalost, kad studije budu objavljene neće doneti ono što je i kompanija očekivala, a kompanija se nadala da će započeti neki stručni razgovor. Znali smo odmah i od početka smo se šalili da će tu biti više psovki nego ljudskih komentara, a tako je i bilo", rekao je prof. dr Aleksandar Jovović, profesor Mašinskog fakulteta.

Kako je naveo prof. dr Jovović, njihov "greh" je što su uopšte radili na toj studiji i što je užasno mala grupa ljudi, od pre nekoliko godina, bukvalno dvoje, troje, izmislila određeni broj podataka bez ikakvog uvida u bilo kakvu tehničku dokumentaciju o ovom projektu i od toga napravilo predstavu koju su iskoristili u političke svrhe.

"Mi do sada, ne računajući televizijske emisije, ovaj cirkus koji traje od studija do studija, nismo imali nijednu ozbiljnu raspravu osim jedne stručne rasprave na Skupštini udruženja toksikologa Srbije gde sam imao prilike da učestvujem", rekao je prof. dr Jovović.

"U celu ovu priču sam ušao zato što je u svim ovim napadima na ceo ovaj projekat i struku, naše udruženje je našlo za shodno da neko istupi i da se zaštiti struka i da se daju prave informacije", rekao je Predrag Mijatović, generalni sekretar Saveza inženjera rudarstva i geologa Srbije.

Kako je potvrdio Mijatović, svi napadi se baziraju na izmišljenim podacima i rizicima.

"Postoje rizici ali tu je struka da ih otkloni i da ceo projekat može da funkcioniše kao i svaki drugi rudarski projekat", naveo je.

"Mi kao inženjeri moramo pronaći rešenje ukoliko smatramo da je sve to vredno krajnjeg rešenja. Ovde se pokazalo da je to moguće. Mi smo inženjeri, imamo problem, u ovom slučaju mi smo rudari, nađeno je ležište istražnim bušotinama, geolozi su ga lepo iskonturisali, dali su nama i mi smo rekli da može da se otkopa, kako pod kojim uslovima, pritom nismo pobegli od rizika. Uvek ima rizika, ali samo se kaže dokle je granica prihvatljivosti, a ovo je prihvatljivo", rekao je prof. dr Aleksandar Cvjetić, dekan Rudarsko-geološkog fakulteta.

Celo gostovanje pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Turska "udara" na Kinu, Rusiju , Indiju i Japan

Turska je uvela antidamping carine na uvoz pojedinih vrsta čelika iz Kine, Rusije, Indije i Japana da bi sprečila, kako je navela, "nelojalnu konkurenciju" nakon što su domaći proizvođači uložili žalbe prošle godine, objavljeno je u turskom službenom listu.

9:24

12.10.2024.

1 d

Podeli: