Srbija 13

11.10.2024.

21:05

Pokrenut postupak protiv 4 trgovinska lanca u Srbiji

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je danas da je pokrenula postupak protiv četiri trgovinska lanca u Srbiji zbog sumnje da su izvršili povredu konkurencije i dogovarali cene pojedinih proizvoda.

Izvor: Tanjug

Pokrenut postupak protiv 4 trgovinska lanca u Srbiji
Shutterstock/Kzenon

Podeli:

Kako se navodi, pokrenut je postupak protiv trgovinskih lanaca Delez, Merkator S, Univereksport i Dis.

Precizira se da je to telo juče izvršilo nenajavljeni uviđaj u prostorijama ova četiri društva, kao i u poslovnim prostorijama društva "Cenoteka" i da je protiv trgovinskih lanaca pokrenut postupak.

"Postupak je pokrenut zbog osnovane pretpostavke Komisije da su pomenuti trgovinski lanci izvršili povredu konkurencije zaključenjem restriktivnog sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Komisija sprovodila sektorsku analizu stanja i uslova konkurencije na tržištima određenih prehrambenih proizvoda na teritoriji Srbije u periodu od 2018. do 2022, a kako su pojedini nalazi uslovili potrebu za daljom i detaljnijom analizom, Komisija je ispitivala uslove konkurencije na tržištu maloprodaje za veći broj prehrambenih proizvoda.

"Detaljnija analiza je izvršena praćenjem odabranih proizvoda kod maloprodavaca protiv kojih je pokrenut postupak, a koji, prema javno dostupnim podacima iz finansijskih izveštaja koje objavljuje Agencija za privredne registre Srbije, ukupno čine preko 50 odsto tržišta maloprodaje u zemlji", piše u saopštenju.

Kako se precizira, tokom više meseci praćenja kretanja cena za 35 izabranih proizvoda, Komisija za zaštitu konkurencije je konstatovala da su u maloprodajnim lancima za posmatrane proizvode cene identične.

"Nakon toga, komisija je za 45 proizvoda tokom avgusta 2024. upoređivala cene kod stranaka u postupku, uz dodatak još jednog maloprodavca", navodi se.

Na osnovu svih sprovedenih analiza, kako se ističe, Komisija je zaključila da je tržište maloprodaje u Srbiji ostvarilo vrednosni rast u periodu od aprila 2023. do marta 2024. uz istovremeni količinski blagi pad, da je u periodu od aprila 2023. do marta 2024. porast cena u maloprodaji bio skoro duplo veći od inflatornih pritisaka, kao i da je u periodu od 2016. do 2023. konstatovan značajan rast prihoda i bruto marži, odnosno profitabilnosti posmatranih učesnika na tržištu, što potvrđuju i podaci o njihovoj poslovnoj dobiti.

Komisija je došla i do zaključka da su u periodu višemesečnog praćenja (od aprila do septembra 2024) redovne cene osam proizvoda (mleko, jogurt, ulje, brašno, šećer, jaja, kafa i banane) kod svih posmatranih maloprodavaca bile iste ili slične, uz različite uslove nabavke, kao i da se vrednost potrošačke korpe koja sadrži 45 odabranih proizvoda neznatno razlikuje između stranaka u postupku, dok je znatno niža u maloprodajnom objektu koji ima najnepovoljnije komercijalne uslove nabavke.

"Komisija je na osnovu svega utvrđenog osnovano pretpostavila da su pokazatelji konstatovani na tržištu maloprodaje rezultat odsustva međusobnog konkurentskog pritiska posmatranih maloprodavaca, odnosno da su navedena društva zaključila restriktivni sporazum iz člana 10. Zakona", ističe se.

Dodaje se i da je izneto utvrđeno naročito na osnovu toga što je kod posmatranih proizvoda jedini oblik cenovna konkurencija, koja u uslovima istih redovnih, pa i istih akcijskih cena izostaje u potpunosti.

"Komisija koristi priliku da ukaže da u svom radu, naročito za dokazivanje tajnih, zabranjenih sporazuma, ima na raspolaganju različite mehanizme, a za koje je neophodan i određeni stepen poverljivosti. Iz tog razloga nije u mogućnosti da javno saopštava svoje eventualne namere za postupanje u konkretnim slučajevima, kako ne bi došlo do kompromitovanja postupka", navodi se.

Komisija je pozivala i sve koji raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu biti od značaja za utvrđivanje činjeničnog stanja u navedenom postupku, da iste dostave Komisiji za zaštitu konkurencije ulica Savska broj 25 Beograd.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: