Srbija 1

10.10.2024.

17:35

Uvodi se termin "prevara u hrani"

Prvi put se u srpskom zakonodavstvu regulišu postupci otkrivanja i kažnjavanja "prevare u hrani", objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Izvor: B92.net

Uvodi se termin "prevara u hrani"
Shutterstock/nada54

Podeli:

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović prisustvovao je danas u Palati „Srbija“ Prvoj sednici Koordinacionog tela Vlade Srbije za suzbijanje sive ekonomije.

Osvrnuvši se na aktivnosti u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje su predviđene Programom za suzbijanje sive ekonomije 2023–2025, Martinović je rekao da se trenutno radi na izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane i Zakona o službenim kontrolama, objavljeno je na sajtu ministarstva

„Nacrt Zakona o službenim kontrolama uvodi termin 'prevara u hrani', čime se prvi put u srpskom zakonodavstvu regulišu postupci otkrivanja i sankcionisanja takvih slučajeva. Ovo je ključno jer su dosadašnje kazne za prevare u hrani bile neadekvatne i nedovoljno odvraćajuće, a sada će sankcije biti strože za počinjene prekršaje. Naša obaveza je da kroz ovu unapređenu koordinaciju, jasnije propise i bolju kontrolu osiguramo da tržište hrane bude bezbedno, transparentno i u skladu sa najvišim standardima, a da istovremeno sprečimo sivu ekonomiju i zaštitimo interese potrošača i legalnih proizvođača“, objasnio je ministar.

Kao primer dobre prakse, Martinović je naveo da je Ministarstvo poljoprivrede aktiviralo imejl-adresu za prijavu zloupotrebe (prijavizloupotrebu@minpolj.gov.rs), putem koje građani u svako doba dana mogu podneti prijavu na nezakonitosti poput uzurpacije poljoprivrednog zemljišta, nelegalne proizvodnje i prometa alkoholnih pića, kao i falsifikata u prodaji jestivih proizvoda.

Dodao je da se radi i na integraciji poljoprivredne inspekcije u jedinstveni informacioni sistem eInspektor, kako bi planiranje inspekcijskih nadzora i izveštavanje bilo transparentnije, navodi se.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: