Srbija 0

10.10.2024.

12:06

NBS donela odluku: Evo šta će biti s kamatama

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 5,75%. Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (4,5%) i kreditne olakšice (7,0%).

Izvor: B92.net

NBS donela odluku: Evo šta će biti s kamatama
Shutterstock/ToskanaINC

Podeli:

Prilikom donošenja odluke da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou, Izvršni odbor je istakao da je referentna kamatna stopa od juna smanjena za ukupno 75 baznih poena i da će se efekti dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike manifestovati i u narednom periodu.

Takođe, Izvršni odbor je naglasio da je, i pored povratka inflacije u granice cilja i nastavka njenog kretanja u okviru ovih granica, neophodno nastaviti sa sprovođenjem oprezne monetarne politike Narodne banke Srbije imajući u vidu nepredvidivost makroekonomskih dešavanja u međunarodnom okruženju i rast geopolitičkih rizika, kao i njihov uticaj na svetske cene energenata i drugih primarnih proizvoda.

Dosadašnji rast cene sirove nafte na svetskom tržištu bio je ograničen, zahvaljujući pre svega dobroj snabdevenosti i znatnim zalihama na globalnom nivou, ali je izražena zabrinutost da bi dalja eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla da poremeti tokove nafte iz ovog ključnog izvoznog regiona i da dovede do znatnijeg rasta svetske cene nafte u narednom periodu.

To bi moglo da se odrazi na inflaciju na globalnom nivou i tempo ublažavanja monetarnih politika centralnih banaka i uslove finansiranja na međunarodnom tržištu.

S druge strane, Izvršni odbor očekuje da će povećanje kreditnog rejtinga Srbije na nivo investicionog ranga od strane rejting agencije Standard&Poor’s doprineti nižoj premiji rizika zemlje i povoljnijim uslovima finansiranja, što će pružiti podršku daljem rastu raspoloživog dohotka za investicije i potrošnju, a time i privrednom rastu.

Opreznost monetarne politike je takođe potrebna i zbog ovogodišnje domaće poljoprivredne sezone, koja je bila pod uticajem nepovoljnih vremenskih uslova i suše tokom letnjih meseci, što se odražava na smanjenu ponudu poljoprivrednih proizvoda i njihove više cene.

Inflacija u Srbiji se nalazi u granicama cilja (3 ± 1,5%) i na putanji koja je u skladu s projekcijom Narodne banke Srbije. U avgustu, kao i u julu, međugodišnja inflacija je iznosila 4,3%, a mesečna inflacija 0,4%, što je jednako prosečnim mesečnim ostvarenjima od početka godine.

Mesečnu dinamiku inflacije u avgustu obeležili su rast cena hrane i bezalkoholnih pića (0,9%) i korekcije pojedinih regulisanih cena, dok su cene naftnih derivata snižene (3,4%), prateći dinamiku kretanja svetske cene nafte.

U narednom periodu inflacija bi trebalo da nastavi da se kreće u granicama cilja, s tim da će do kraja ove godine usporiti na oko 4%, a zatim će se tokom naredne godine postepeno približavati centralnoj vrednosti cilja od 3%. Tome će pre svega doprineti i dalje restriktivni monetarni uslovi, niža uvozna inflacija i inflaciona očekivanja.

Odlučujući o monetarnoj politici Izvršni odbor je imao u vidu da pokazatelji realnog sektora nastavljaju da beleže pozitivna kretanja i tokom trećeg tromesečja, podržani smanjenjem inflacije, realnim rastom zarada i smanjenjem nezaposlenosti, kao i tekućim investicionim ciklusom.

Rastu privredne aktivnosti doprinosi i rast kreditne aktivnosti, koja u avgustu ubrzala na 5,9% međugodišnje, zahvaljujući povoljnijoj ceni zaduživanja usled očekivanog i u međuvremenu započetog ublažavanja monetarne politike Narodne banke Srbije i Evropske centralne banke.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije će nastaviti da prati i analizira trendove na domaćem i međunarodnom tržištu i da odluke o budućoj monetarnoj politici donosi od sastanka do sastanka u zavisnosti od podataka koji budu pristizali, izgleda u kretanju inflacije i njenih ključnih faktora, kao i procene efekata donetih mera monetarne politike. Istovremeno, prilikom donošenja odluka Izvršni odbor će voditi računa da se obezbedi očuvanje finansijske stabilnosti i povoljnih izgleda privrednog rasta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. novembra 2024. godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: