Srbija 0

10.10.2024.

11:28

Srbija se potpuno promenila; Mali: Sledeće godine nova strategija

"Kada smo pre 10 godina počeli borbu protiv sive ekonomije, Srbije je bila na ivici bankrota, a sada smo druga rastuća ekonomija u Evropi, bićemo domaćini EXPO 2027. godine, a Srbija je nedavno dobila i investicioni rejting".

Izvor: Tanjug

Srbija se potpuno promenila; Mali: Sledeće godine nova strategija
TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

Podeli:

To je izjavio prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

On je govoreći na sednici Koordinacionog tela Vlade Srbije za borbu protiv sive ekonomije, povodom desetogodišnjice ove borbe rekao da se Srbija potpuno promenila za tih 10 godina za šta, prema njegovim rečima, velike zasluge ima i rad Koordinacionog tela za borbu protiv sive ekonomije.

"Srbija ima strategiju za borbu protiv sive ekonomije, a nakon njenog isteka sledeće godine biće doneta nova koja će važiti do 2030. godine. Ispunili smo više od 70 odsto postavljenih ciljeva", rekao je Mali i naveo  najvažnije sprovedene reforme.

Prva među njima je uvođenje e-fiskalizacije, pa sada fiskalne kase u realnom vremenu obaveštavaju građane i Poresku upravu da li su računi ispravni, druga je uvođenje e-faktura, reformisan je inspekcijski nadzor, zatim zakon o javnim nabavkama, omogućeno bezgotovinsko plaćanje velikog broja i usluga, uređen sistem oporezivanja frilensera.

Donet je i zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u poljoprivredi, lakše se dolazi do PIB-a za one koji sami pokreću biznis a stalno se smanjuje poresko opterećenje na zarade povećanjem i neoporezivog iznosa zarade.

Mali je najavio da se u narednih godinu i po dana planira uvođenje elektronskih otpremnica i elektronskih akciza, a od 2026. godine biće uvedena elektronska PDV prijava za automatsko vraćanje ovog poreza.

Na konferenciji je potpisan i Sporazum o saradnji na suzbijanju nelegalne trgovine, a potpisali su ga ministar unutrašnje i spoljne trgovine i zamenik predsednika Koordinacionog tela Tomislav Momirović i predsednik Saveza za fer konkurenciju NALED-a Zoran Daljević.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: