Srbija 8

10.10.2024.

12:28

Fernandez: Dobijanje investicionog rejtinga velika i važna stvar za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom.

Izvor: B92.net

Fernandez: Dobijanje investicionog rejtinga velika i važna stvar za Srbiju
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Podeli:

"Naša ekonomska saradnja značajno napreduje. Mi ćemo sledeće nedelje potpisati izuzetno značajan energetski ugovor. Ispunjavanje tog energetskog ugovora će u budućnosti značiti mnogo za našu zemlju i osigurati nam ono što je važno i ono zbog čega ćemo moći da, bukvalno, nekoliko godina imamo električnu energiju, a što nije lako u savremenom svetu. U sredu će biti potpisivanje tog ugovora", obavestio je Vučić.

Zahvalio je Fernandezu na poseti naše zemlje.

"To je za nas i čast i privilegija i prilika da razgovaramo o najvažnijem ili jednom od najvažnijih aspekata naših odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. I imali smo dobar i dugi sadržajan razgovor", rekao je Vučić.

"Razgovarali smo i o uvođenju 5G mreže, govorili smo i o korišćenju mineralnih sirovina, litijumu. Rekao sam da ćemo konačnu odluku doneti kada sagledamo sve studije. Sve ovo radimo zbog napretka naše zemlje. Očekujemo da naša stopa rasta bude veća od 4%. Da bismo to mogli da uradimo važno je da idemo stepenik po stepenik napred", dodao je.

"U Španiji je stopa rasta 2%, a u Srbiji je 4%, a možemo da dođemo i do 4,1%. Prosečno u EU će biti 0,8%, a najmanje 5 puta je veća stopa rasta u Srbiji nego u EU. Investicioni rejting je naša slika, kao pasoš. Ti ljudi onda znaju nešto više o toj zemlji, znaju da ima sigurne finansije. To su velik stvari za našu zemlju, za dolazak investitora. Vođenje države je mnogo komplikovano", objasnio je Vučić odgovarajući na jedno od pitanja medija.

"Sledeće nedelje ćemo potpisati ugovor - o tome sam razgovarao sa Bajdenom, on zna koliko je važna ta kompanija. Taj projekat bi trebalo da nam donese 1.000 megavata odosno 1 gigavat novoinstalisane snage kroz solare. Pri tome mora da ima 200 megavata balansirajućih baterija. Bez toga ne možemo da primimo energiju u sistem jer nemamo Bistricu izgrađenu. Ovo je za nas od ključnog značaja da bismo do 2028. stigli da ubacimo struju u sistem. Ovaj projekat je vredan 1.6 milijardi. A to su veliki, strateški projekti i biće ih još. Mi moramo da žurimo. Celoj Evropi je mir potreban. Ja sam nervozan jer razmišljam da li ćemo do 2026. uspeti da zavšrimo sve projekte kada predajemo ključeve za EXPO. Ne znam da li će doći do novog ludila i kako će to uticati na našu ekonomiju", istakao je.

Fernandez: Dobijanje investicionog rejtinga velika i važna stvar za Srbiju

Dobijanje investicionog kreditnog rejtinga je velika i važna stvar za Srbiju, kao i za svaku zemlju, jer zemlje ulažu dosta vremena da dobiju takvu ocenu i da se tako plasiraju, rekao je  danas američki podsekretar za ekonomski razvoj i energetiku Hoze Fernandez.

On je posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovarajući na novinarsko pitanje kako vidi dobijanje investicionog kreditnog rejtinga za Srbiju, rekao da je dobijanje ove ocene važno iz više razloga.

"Jedan je taj što investitori po nekim propisima neće da ulažu u zemlje koje nemaju takvu karakteristiku, kao što su penzijski fondovi. Dobijanje investicionog rejtinga takođe smanjuje kamatne stope jer se smanjuje rizik od ulaganja", naveo je on.

Ocenio je da je na dobijanje ovog kreditnog rejtinga presudno uticalo ono što je uradila Vlada Srbije i mere koje je donela, a što je stvorilo veće poverenje investitora.

"Izazov je sada da se nastavi investiviciona klima i unapređuje i da se održavaju ekonomski odnosi sa partnerima širom sveta. To je deo razloga zbog čega sam ja ovde i nadam se da Amerika može da igra malu ulogu u tome i unapređenju ekonomije ovde", rekao je on.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Sastanak je počeo oko 11.00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Sastanku su prisustvovali ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, kao i generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Srbija i SAD su u septembru ove godine u Vašingtonu potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti energetike.

Dokument, koji su potpisali ministar spoljnih poslova Marko Đurić i američki podsekretar Fernandez omogućiće nove investicije u oblasti energetike, čiji je cilj jačanje energetske sigurnosti i održive tranzicije ka čistim izvorima energije.

Fernandez je tom prilikom izjavio da će potpisivanje sporazuma srpsko-američku saradnju podići na viši nivo.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: