Srbija 19

09.10.2024.

16:25

Poslanici završili rad: Rasprava o litijumu i sutra

Sednica u Skupštini Srbije na kojoj se raspravlja o predlogu izmena zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima nastavljena je danas u 10 časova.

Izvor: B92, Tanjug

Poslanici završili rad: Rasprava o litijumu i sutra
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Podeli:

Deo rasprave održan u utorak završen je obraćanjem ministarke rudarstva Dubrabke Đedović Handanović koja je odgovarajućii na nastupe Miroslava Aleksića i drugih opozicionih poslanika rekla da je njihov predlog zakona licemeran i da na njemu skupljaju političke poene.

Prema njenim rečima predlog zabrane iskopavanja liitijuma i bora nije u skladu sa pozitivnim propisima Srbije u odnosu na kompanije koje su već nešto počele da rade u vezi sa tim a njime bi, kako je rekla, bilo narušeno i ustavno pravo na imovinu.

Sednicu pratite UŽIVO na našem blogu:

Završeno

10:00

Pratite sednicu uživo:

18:25

Poslanici završili rad: Rasprava o litijumu i sutra

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad za danas, a raspravu o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima nastaviće sutra.

Danas su diskusiju o izmenama i dopunama ovog zakona završili ovlašćeni predstavnici političkih grupa, a potom se prešlo na listu prijavljenih govornika.

Izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima su u skupštinsku proceduru uputili poslanici opozicije, njih 86, sa ciljem da se zabrani iskopavanje litijuma, a ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je pozvala skupštinu da ignoriše zahteve političke prirode.

Đedović Handanović je tokom rasprave odbacila navode predlagača izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima Danijele Nestorović da realizacijom projekta Jadar postoji opasnost od povećane radijacije i poručila opoziciji da prekinu da šire strah i paniku i obmanjuju građane.

Ponovila je i da ukoliko studije o proceni uticaja za životnu sredinu pokažu da je bezbedno da se eksploatiše litijum, da će se to uraditi po "srpskim zakonima i evropskim standardima".

Sednica će biti nastavljena sutra u 10.00 časova.

16:23

Marinika Tepić javno targetira srpske profesore koji nisu protiv projekta Jadar

Marinika Tepić, opoziciona narodna poslanica, članica stranke Dragana Đilasa, danas je u skupštini javno targetirala i prozivala sve srpske naučnike koji nisu javno protiv iskopavanja litijuma i projekta Jadar.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i šef poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, Milenko Jovanov odmah su reagovali i rekli predsedavajućoj da je morala da prekine ovo skandalozno izlaganje Marinike Tepić.

Naime, Marinika je počela da čita spisak profesora, uglednih naučnika i akademika, koji su u svojim medijskim nastupima izneli stavove koji se njoj nisu dopali i koje očigledno nikako ne može da im oprosti. Ona je tako redom počela da čita imena Aleksandra Jovovića, profesora Mašinskog fakulteta, Aleksandra Cvijetića, dekana Rudarsko-geološkog fakulteta i Nikole Lilića, profesora Rudarsko-geološkog fakulteta te im tako javno nacrtala "metu na čelo", samo zato što su izneli svoje stavove javno. Podsećamo, ranije danas, Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka, nazvala je sve naučnike koji nisu protiv kopanja litijuma korumpiranim i nesavesnim.

Nakon izlaganja Marinike Tepić, u odbranu naučnika stala je predsednica parlamenta Ana Brnabić.

"Želim sasvim jasno, glasno i nedvosmisleno da osudim targetiranje naših profesora. Targetiranje tih ljudi, koji su poput Aleksandra Jovovića, Članovi odbora za čoveka i zaštitu životne sredine Srpske akademije nauka i umetnosti. Ako se već toliko pozivate na SANU, nemojte ih makar deliti na one koji su za vas i one koji se možda ne slažu sa vašim, iznad svga ekspertskim, mišljenjem. Mi nismo takvi, mi čujemo ljude iako se ne slažu sa nama, pa pokušamo nešto da naučimo", rekla je Brnabić.

Nakon nje, i šef poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, Milenko Jovanov rekao je predsedavajućoj da je morala da reaguje na ovakvo izlaganje Marinike Tepić, te poručio Tepićevoj da priča istinu baš kao onomad o kokoškama u vojnom objektu Morović, za koje je poslanica stranke Dragana Đilasa tvrdila da uzgajaju marihuanu.

13:50

Određena pauza

Predsedavajuća je odredila pauzu i rekla da sa radom nastavljaju za sat vremena - u 14.50h.

11:29

Brnabić: Opozicija 2010. pričala – jadarit je naš, to nam poručuju i danas, mora da ostane njihov

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić je u skupštini pokazala odštampane tekstove i medijske naslove objavljivane od 2010. do 2012. godine, gde se iz izjava najviših državnih funkcionera, kao i meštana okoline Jadra, može videti da su o eksploataciji litijuma svi govorili pozitivno i jedva čekali da počne.

"Primećujem da je frustracija opozicije ogromna. Kako oni kažu, borba njihove generacije raspada se kao kula od karata, sada su posalnici opozicije spali na lične napade, pošto nisu u stanju ni da se pojave na sednici ujutru, prijave se za reč i onda ne kažu nijednu jedinu reč o zakonu. Kažu, da se nikada nije pričalo o projektu Jadar. Evo, da vam pokažem, kako se nije razgovaralo. Mislim da se u poslednjih 20 godina ni o jednom projektu nije više razgovaralo“, rekla je Brnabić i početala da citira medijske članke stare više od deceniju.

Tako je predsednica parlamenta citirala članak iz 2011. godine, kada je Vlada Mirka Cvetkovića najavila otvaranje rudnika jadarita na stogodišnjicu Cerske bitke.

"Isti takav naslov ponovili su i 2012. godine. Ranije, 2011. godine evo objavljen tekst, u više novina naslov – niče gigant u dolini Jadra! Eto kako se nije o tome razgovaralo. Šta su meštani tada pričali o projektu Jadar? Evo, predsednik mesne zajednice Draginac – otkrivanje jadarita već daje boljitak. Petnaestak ljudi iz sela već radi na bušotinama, za 50-60 hiljada dinara, što je za ovaj kraj tada bilo više nego solidno. Kaže meštanin da nikada nije čuo da je neko prodao zemlju za 100 evra po aru, a kamoli više. On navodi da zna mnoge ljude koji bi zemlju prodali za te pare, ali ne mogu jer nema kupaca. Meštani sela Slatine kažu da, čim su ovi što buše dali tolike milione, stvar mora da je ozbiljna, i kažu da će ove godine biti žestokog bušenja. Evo još jednog članka iz medija – za jadarit daju još 27 miliona“, čitala je Brnabić medijske objave iz perioda dok su neke od stranaka današnje opozicije bile na vlasti.

Predsednica skupštine na kraju je pročitala naslov još jednog teksta iz 2010. godine, te je zaključila da opozicija ni dan danas nije odstupila od toga.

"Imamo i naslov iz 2010. godine – jadarit ostaje naš! To nam oni i danas pričaju u stvari u skupštini, da Jadarit mora da ostane njihov", poručila je Brnabić.

10:44

Đedović Handanović opoziciji: Nastavljate da ponavljate neistine

Ministarka Dubravka Đedović Handanović poručila je opoziciji da "prekinu da šire paniku i obmanjuju narod".

"Nastavljate kampanju namerno da bi eto tobož rekli građanima kako se vi borite za čist vazuh, vodu, zemljište, kao da to nije stalo nikom ko radi u Vladi Srbije, pa onda u nedostatku argumenata pominjete moje lične stvari. Lažete u vezi sa tim, kako vas nije sramota", rekla je ona.

10:11

Prisustvuju 132 narodna poslanika

Predsedavajuća je konstatovala da su u sali 132 narodna poslanika i da su obezbeđeni uslovi za rad.

10:09

Nastavljena sednica

Deo rasprave održan u utorak završen je obraćanjem ministarke rudarstva Dubrabke Đedović Handanović koja je odgovarajućii na nastupe Miroslava Aleksića i drugih opozicionih poslanika rekla da je njihov predlog zakona licemeran i da na njemu skupljaju političke poene.

Prema njenim rečima, predlog zabrane iskopavanja liitijuma i bora nije u skladu sa pozitivnim propisima Srbije u odnosu na kompanije koje su već nešto počele da rade u vezi s tim, a njime bi bilo narušeno i ustavno pravo na imovinu.

"Ono što još jednom želim da naglasim, a to je da je predlog zakona u suprotnosti sa ustavopravnim načelima naše države. Ustavopravna načela naše države podrazumevaju da je ekonomsko uređenje Srbije zasnovano na tržišnoj privredi, na otvorenom i slobodnom tržištu, na slobodi preduzetništva, na samostalnosti privrednih subjekata, na ravnopravnosti privatne i drugih oblika svojine. Zabrana bi značila da tržište Srbije nije otvoreno, nije slobodno, da ne postoji sloboda preduzetništva i tržišne privrede", rekla je ona.

Dodala je da o licemernosti predlagača govori to da se ne traži zabrana  eksploatacija uljnih škriljaca ili uranijuma.

"Znači, zemlje u Evropi su još od 2011. godine zabranjivale eksploataciju uljnih škriljaca, a naša opozicija koja se toliko bori za zaštitu životne sredine, ne traži zabranu eksploataciju, štaviše, pre nekoliko godina je tražila strateške partnere upravo za eksploataciju uljnih škriljaca", rekla je ona.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

21 h

Podeli: