Srbija 0

08.10.2024.

19:14

Potvrđeno je: Opljačkan poznati servis za slanje novca

MoneyGram je potvrdio da su hakeri ukrali lične podatke korisnika i podatke o transakcijama u velikom septembarskom sajber napadu koji je izazvao petodnevni prekid rada.

Izvor: Kurir.rs/Darko Mulic

Potvrđeno je: Opljačkan poznati servis za slanje novca
sylv1rob1 / Shutterstock.com

Podeli:

Kompanija je otkrila napad 27. septembra, što je dovelo do gašenja IT sistema, zbog čega korisnici MoneyGrama nisu mogli da koriste veb sajt i aplikaciju, prenosi Kurir.

MoneyGram je objavio saopštenje u kome se kaže da su napadači imali pristup njihovoj mreži još ranije, između 20. i 22. septembra.

Tokom ovog perioda ukrali su određenu količinu osetljivih informacija o korisnicima, imena, kontakt informacije kao što su brojevi telefona, e-mail i poštanske adrese, datume rođenja, ograničen broj brojeva socijalnog osiguranja, kopije dokumenata za identifikaciju (lične karte i vozačke dozvole) i druge identifikacione dokumente (kao što su računi za komunalne usluge), brojeve bankovnih računa, brojeve MoneyGram Plus Rewardsa i informacije o transakcijama (datumi i iznosi transakcija).

MoneyGram je rekao da količina i vrsta ukradenih podataka variraju od korisnika do korisnika i da će konkretni podaci ukradeni od korisnika biti navedeni u obaveštenjima o povredi podataka koja se šalju onima na koje se to odnosi.

Nije poznato ko stoji iza napada, a nijedna od poznatih grupa nije preuzela odgovornost. Međutim, MoneyGram je rekao da to nije bio napad ransomwarea.

Kompanija, čije usluge koristi više od 50 miliona ljudi u više od 200 zemalja, je takođe rekla da je pokrenula istragu uz pomoć vodećih eksternih stručnjaka za sajber bezbednost i da je u komunikaciji sa nadležnim organima. Još uvek se radi na utvrđivanju razmera štete, a istraga pokušava da utvrdi koliko je tačno korisnika pogođeno ovim napadom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: