Srbija 47

08.10.2024.

9:39

Vučić iz Hamburga: Razgovarao sam sa Šolcom; Moramo da rešavamo problem električne energije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na panelu "Pregovori o novoj alijansi - odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama" da je pristupanje Globalnoj alijansi za baterije velika šansa za sve u budućnosti.

Izvor: B92.net

Vučić iz Hamburga: Razgovarao sam sa Šolcom; Moramo da rešavamo problem električne energije
Profimedia - Georg Wendt/dpa

Podeli:

Vučić je naglasio da moramo da se fokusiramo na budućnost i nove izazove.

"Ovo je odlična prilika za sve nas koji smo se pridružili ovoj globalnoj alijansi. Ako govorimo o dobrim prilikama uvek je dobro razgovarati  o velikim i važnim izazovima koji predstoje", naveo je Vučić.

Istakao je da je to važno ne samo za Nemačku, već za ceo svet, kao i za našu zemlju.

"To nije samo pitanje litijuma, to je pitanje i baterija, to je pitanje fabrika koje proizvode baterije. Da li imamo više sredstava, više sirovina, više ruda, a svi ćemo se uskoro suočavati sa manjkom električne energije i to nije samo problem Srbije, već i problem svih zemalja", rekao je Vučić, koji je bio prvi glavni govornik na panelu.

Istakao je da je će zbog veštačke inteligencije biti povećana potrošnja struje.

"Veoma je važno za nas da se pridružimo ovoj globalnoj alijansi i savezu, kada govorimo o sjajnim šansama i velikim prilikama moramo da pričamo i o veoma važnim izazovima koji su ispred nas. Kada govorimo o rudarstvu, mineralima, sve ono što imamo, moramo i da pričamo i o viziji i o podršci narodu", naglasio je Vučić.

Naglasio je da je cilj svih učesnika Hamburške konferencije o održivosti da imaju više sirovina i ruda, jer će se svi uskoro suočavati sa manjkom električne energije

"Zato treba sve ekonomske stvari da definišemo na način da to sve  funkcioniše. Da se borimo protiv siromaštva i da naš narod napravimo znatno bogatijim nego što je bio. Da napravimo bolje okruženje za sve političke razgovore i da izbegnemo buduće konflikte", rekao je Vučić.

Dodao je da pitanje rudarenja nije uvek popularna tema, kao i da će Srbija obezbediti sve zaštitne mere za očuvanje životne sredine i da će to biti biti veoma uspešan projekat.

"Moramo da gledamo i u budućnost. Moramo i da se fokusiramo i na budućnost, ne asmao na naše dnevne probleme i verujem da ćemo zajedno uspeti da rešimo sve probleme. Hvala vam puno i znamo da znate da možete da računate na Srbiju i da Srbija uvek može da računa na vas", poručio Vučić.

Vučić je predao pismo o pristupanju Ministarstva privrede Republike Srbije Globalnoj alijansi za baterije direktorki te alijanse Ingi Petersen.

"Moramo da se pripremamo za budućnost"

"Moramo da rešavamo problem električne energije, da pravimo i finansiramo gradnju modularnih nuklearnih reaktora, da se pripremamo za veliki broj električnih automobila", rekao je Vučić u obraćanju medijima nakon panela.

Podeli:

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: