Srbija 14

07.10.2024.

16:14

Vučić: "Ići ću sa Šolcom da vidim kako izgledaju nemački rudnici litijuma"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom imao srdačan sastanak i da su razgovarali o brojnim temama.

Izvor: B92.net

Vučić: "Ići ću sa Šolcom da vidim kako izgledaju nemački rudnici litijuma"
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Podeli:

"Sa Šolcom sam razgovarao o brojnim temama, evropskom putu Srbije, situaciji na KiM. O određenim pitanjima o KiM izneli smo različite stavove, ali i veliku saglasnost po pitanju brojnih svetskih tema", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je video strateško opredeljenje Nemačke, to jest da su oni ekonomski dominantna sila EU i da su ekonomski i trgovinski partner Srbije broj jedan.

"E sad oni su doneli odluku o onome što će da se deseti za pet ili 10 godina. Gledaju odakle mogu da uvezu litijum za baterije, i žele da taj deo prerade sačuvaju u tim matičnim zemljama. Nemačka je pouzdan svaeznik i veoma važan. Jedini smo bili iz Evrope, bilo ih je iz regiona, ali u svojstvu ministara i to je drugi nivo. Na nama je da ne kasnimo. Verujem da će uskoro nemačka vlada da obezbedi pozive da se posete nemački rudnici",  rekao je Vučić.

"Mi smo 40 ili 50 puta manji od Nemačke u potrošnji struje i nećemo imati odakle da to crpimo... Moramo da radimo brže i snažnije, zato ćemo imati potpisivanje ugovora u narednim danima za izgradnju instalisane snage preko jednog gigabajta solarnih instalacija, jer bez balansiranja energije ne možete da ubacite u mrežu... Brine me jer kasnimo, i ne možete mnogo toga da uradite. Nemoguće je tri budžeta da imate sve to da ispunite. Naš razgovor bih okarakterisao kao dobar i verujem da ćemo nastaviti saradnju", rekao je Vučić o sastanku sa Šolcom.

Vučić je danas rekao da očekuje uskoro s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom da vidi kako izgledaju rudnici litijuma te zemlje, dodajući da je uveren da će Nemačka obezbediti poziv i predstavnicima medija da posete rudnike.

"A on (Šolc) me je obavestio da mu je češki premijer Petr Fijala upravo saopštio da Češka kreće u izgradnju litijumskog rudnika. I oni će krenuti u razgovore, da li od toga da naprave jedan veliki, najveći u Evropi, ili će da prave dva, koja bi bila u prva tri najveća u Evropi", rekao je Vučić novinarima u Hamburgu nakon susreta sa Olafom Šolcom.

Dodao je da će Srbija narednih dana potpisati važan ugovor sa američkom firmom UGTR za izgradnju više od jednog gigavata instalirane snage solarnih parkova, kako je naveo, s balansirajućim kapacitetima od 200 do 250 megavata.

"To je za nas strašno važno, jer ne možete bez balansiranja energije da ubacite u mrežu, makar i proizvodili tu energiju, komplikovan je proces", dodao je Vučić.

Razgovor sa Šolcom je okarakterisao kao odličan i dodao da veruje da će Srbija nastaviti veoma dobru saradnju sa Nemačkom.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

20:59

5.10.2024.

1 d

Podeli: