Srbija 2

07.10.2024.

13:43

Priština ukinula zabranu ulaska proizvoda iz centralne Srbije: Odluka važi samo za Merdare

Ministarstvo unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija ukinulo je meru zabrane ulaska robe iz centralne Srbije koja ulazi na AP KIM i zamenilo je "detaljnom kontrolom", ali samo na administrativnom prelazu Merdare, prenosi Koha.

Izvor: Tanjug

Priština ukinula zabranu ulaska proizvoda iz centralne Srbije: Odluka važi samo za Merdare
EPA-EFE/NEIL HALL

Podeli:

Kako se navodi, novom odlukom, koju je danas prosledio ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija Dželjal Svečlja, zabrana ulaska ovih proizvoda biće zamenjena „detaljnom kontrolom” za robu koja ulazi iz centralne Srbije.

Izmena mera odnosi se samo na administrativni prelaz Merdare, a ostaje na snazi na ostalim administrativnim prelazima.

Privremene prištinske institucije zabranile su ulazak robe iz centralne Srbije na AP KiM 14. juna 2023. godine, nakon što su pripadnici MUP-a Srbije uhapsili trojicu pripadnika tzv. kosovske policije, jer su ilegalno prešli administrativnu liniju. Do toga je došlo pošto su porasle tenzije na severu pokrajine jer je Priština nasilno uvela u zgrade četiri opštine gradonačelnike Albance, izabrane na izborima na kojima Srbi, koji su većinsko stanovništvo na severu AP KiM, nisu učestvovali.

Vlada u Prištini saopštila je tada da uvodi mere iz razloga bezbednosti, odnosno zato što sumnja da se u kamionima sa robom iz centralne Srbije prevozi oružje na KiM.

Nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zarazin posetio je Prištinu dva puta tokom septembra i zahtevao od Prištine da ukine zabranu ulaska robe iz centralne Srbije na KiM i da deblokira CEFTA sporazum, a više nemačkih zvaničnika je upozorilo da će se Priština u protivnom suočiti sa izbacivanjem iz CEFTA i Berlinskog procesa.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

20:59

5.10.2024.

1 d

Podeli: