Srbija 15

06.10.2024.

23:08

"Čudesan rezultat – svi u regionu zaćutali": Vučić objasnio šta za Srbiju znači investicioni rejting

Predsedik Srbije Aleksandar Vučić govori o istorijskom kreditnom rejtingu Srbije, novim infrastrukturnim projektima i drugim aktulenim temama.

Izvor: B92.net

"Čudesan rezultat – svi u regionu zaćutali": Vučić objasnio šta za Srbiju znači investicioni rejting
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Podeli:

"To je rezulatat rada u prethodnim godinama. Izuzetno dobra vest. Mogli ste da vidite neverovatno glasno ćutanje u našem okruženju. Svi drugi koji koji očekuju loše vesti su ovo u potpunosti prećutali. Mi smo prvi i jedini na Zapadnom Balkanu koji imaju investicioni rejting. Turska ga je imala, ali ga je izgubila. Srbija je danas jedini kandidat za EU koja ima investicioni rejting, izjednačili smo se sa Rumunijom i Mađarskom, to je izuzetan signal za investitore, a sutra će se već videti i prvi efekti na tržištu kapitala", rekao je Vučić gostujući u emisiji na TV Pink.

Istakao je da će novac na tržištu kapitala za našu zemlju biti jeftiniji.

"Recimo neke kompanije, najveće iz Japana, neće da dolaze. Ovde su kod nas Nidek, Toyo i druge, ali mnoge druge nisu želele da uzmu u razmatranje dolazak u jednu zemlju koja nema investicioni rejting".

"Postajemo privlačnija zemlja za investitore", podvukao je. "To je dokaz da su javne finansije sigurne i stabilne, to će za naše kompanije biti neuporedivo povoljnije i to je signal za ceo svet u kakvoj se situaciji Srbija nalazi. To je, kako bih rekao, značka da igrate ligu šampiona ili da igrate prvu ligu. Moraćemo još mnogo da radimo, da napredujemo, da dalje poboljšavamo naš kreditni rejting unutar prve lige. Ali ovo je jedan čudesan rezultat".

Podsetio je da je Srbiji 2012. bio smanjen kreditni rejting i istakao da će morati još mnogo da se radi i poboljšava kreditni rejting.

Prema njegovim rečima danas su plate u Srbiji najviše u regionu, takođe je rekao i da je naša zemlja pretekla mnoge zemlje regiona po visini prihoda.

Takođe je najavio veću zaradu za nastavnike, više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

"U Srbiji je životni standard od 2012 . godine do sada porastao objektivno za 40, 50 do 60 odsto, kumulativno inflacija je iznosila 82 odsto, a razlika u platama oko 120 odsto", rekao je.

Kaže da je struktura Srbije bila razorena, te da je "investicioni rejting stigao kao božija nagrada za sav trud i ispravljanje krivih Drina koje su nam ostavljene".

Vučić je ukazao i na važne posete svetskih lidera koji su posetili Srbiju i da to pokazuje kako se naša zemlja promenila na bolje. Kako kaže u prilog tome govore pruge, putevi i mnogobrojni parkovi.

Prema njegovim rečima Srbiji nije problem javni dug - on je 46,4% u odnosu na BDP i da je to takođe istorijski nivo.

"Da vam kažem, mi 2027. završavamo sa 103 milijarde BDP. To nije normalno. To su fantastične, nisu čak uobičajene i normalne tako brze promene i tako ogroman rast za jednu zemlju".

O infrastrukturnim projektima

"Neće biti lako da izdržimo sve projekte to mnogo košta. Banatska pruga košta milijardu, ali do sada smo izdržali. Važno je da sve što smo zamisliti do Ekspa 2027. i završimo", kaže Vučić, te dodaje da je narod navikao na ovakve vesti, iako to baš i nije tako pogotovo ako se uzme situacija do 2012. godine.

Od Beograda do Budimpešte stizaće se za 2 sata i 40 minuta.

Vučić kaže da je svojevremeno nuđeno Hrvatima da rade zajedno, te da će glavni put Srbije ići preko Mađarske do Beča, ali da će i brza pruga do Šida bit izgrađena, te da će se spojiti i sa Dubrovnikom i Zagrebom.

O novoj autobuskoj stanici Vučić kaže da je bitna stvar što ljudi neće morati da se uvlače u centar grada.

"Prelomni trenutak"

Srbija je prvi put u istoriji dobila investicioni kreditni rejting. Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "S&P" Global Ratings povećala je kreditni rejting Republike Srbije na investicioni, na nivou "BBB-" sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje.

Agencija "S&P" Global Ratings podigla je dugoročni kreditni rejting Republike Srbije u stranoj i domaćoj valuti na nivo "BBB-", sa "BB+".

Istovremeno, podigla je i kratkoročni kreditni rejting u stranoj i domaćoj valuti na "A-3", sa "B".

"Podizanje rejtinga predstavlja prelomni trenutak za Srbiju i naše kompanije. On otvara vrata: nižim troškovima finansiranja, većem pristupu međunarodnim tržištima kapitala i povećanom poverenju investitora", napisao je nedavno Vučić tim povodom.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

20:59

5.10.2024.

1 d

Podeli: