Srbija 12

07.10.2024.

18:33

Skupština Srbije završila rad, sutra nastavak sednice; Sramne pretnje opozicije Dubravki Đedović Handanović

Skupština Srbija završila je današnji rad, a sednica na kojoj se raspravlja o predlogu za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koju je predložilo 86 opozicionih poslanika biće nastavljena sutra u 10.00 sati.

Izvor: B92, Tanjug

Skupština Srbije završila rad, sutra nastavak sednice; Sramne pretnje opozicije Dubravki Đedović Handanović
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Podeli:

Sednicu je zakazala predsednica parlamenta Ana Brnabić, a na dnevnom redu predložena je jedna tačka i to predlog za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji je 10. septembra podnelo  86 opozicionih i samostalnih poslanika.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, između ostalog, u članu 4a, traži se zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Za predstavnika predlagača određena je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović.

Sednicu možete pratiti UŽIVO na našem liveblogu:

Završeno

09:57

Pratite sednicu uživo:

18:33

Skupština Srbije završila rad, sutra nastavak sednice o litijumu

Skupština Srbija završila je današnji rad, a sednica na kojoj se raspravlja o predlogu za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koju je predložilo 86 opozicionih poslanika biće nastavljena sutra u 10.00 sati.

Ministarka Đedović Handanović na kraju današnjeg rada još jednom je predložila Skupštini da ne prihvati predlog izmena ovog zakona, a pre svega zato što je u suprotnosti sa strateškim interesima Srbije.

Ona je rekla da Srbija ima ogroman potencijal da doprinese energetskoj tranziciji.

"Naši prirodni resursi pružaju nam osnov za razvoj lanca vrednosti što će biti ključne koristi za našu zemlju uz primenu najviših standarda", poručila je ona na kraju današnjeg rada.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je tokom rasprave da je vlada na čijem je ona čelu bila 2017. godine naterala Rio Tinto da se pridržava svih međunarodnih i srpskih standarda životne sredine u vreme, kako je navela, kada niko od poslanika opozicije nije pričao o ekologiji.

"To smo uradili mi 2017. godine. To je bilo 13 godina nakon što ste vi dali prvo istražno pravo Rio Tintu. 2017. kada niko od vas u tim klupama nije pričao o zašti životne sredine, mi smo naterali Rio Tinto da priča o životnoj sredini. I to je jedina istina", rekla je Brnabić obraćajući se kao poslanik.

Na pitanje poslanice Ekološkog ustanka koja je obrazlagala zakon, Danijele Nestorović zbog čega vlada nije ranije menjala zakone o rudarskim i geološkim istraživanjima, Brnabić je odgovorila da su upravo zato relevantni zakoni iz 2006. i 2011. godine.

"Zato što je Rio Tintu tim zakonima bilo garantovano eksploataciono pravo. Sve da smo promenili zakon 2014. godine, on retroaktivno nije mogao da se primeni na projekat Jadra i Rio Tinto, zato što im je do 2012. godine apsolutno sve garantovano", rekla je Brnabić.

Dodala je da je vlada nastavila sa tim projektim sa dva cilja.

"Prvi je da se sve radi u skladu sa najstrožim standardima zaštite životne sredine. I drugi je da ne budemo sirovinska baza, nego da sve što imamo od naših sirovina, iskoristimo za bogatstvo naših naroda, a posebno zapadne Srbije", rekla je Brnabić.

Dodala je da je potpuno očigledno iz memoranduma potpisanog sa Rio Tintom 2017. godine, da je Vlada koju je ona vodial naterala Rio Tinto da kaže da će se u potpunosti aktivno pridržavati i promovisati srpske i međunarodne standarde zašte životne sredine.

"Da se uspostavi okvir nadzora, u bliskoj saradnji sa relevantnim državnim organima, lokalnim institucijama, zajednicima, drugim institucijama, u svrhu nadzora implementacije projekta Jadar uz obezbeđivanje najboljih praksi društveno-odgovornog poslovanja", zaključila je Brnabić.

Današnja sednica počela je sa satom zakašnjenja pošto nije bilo kvoruma, koji su zatim obezbedili poslanici vladajućih stranaka.

17:45

I šta sad?! Brnabić pročitala stenogram iz 2006: Zakon o rudarstvu menjan zbog Rio Tinta

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić pročitala je, tokom rasprave o opozicionom predlogu zakona o zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma i bora, stenogram sa skupštinske sednice ood pre 18 godina. Tada je ministru Demokratske stranke Srbije Radomiru Naumovu, predstavnik Socijalističke partije Srbije jasno rekao da se Zakon o rudarstvu menja zbog Rio Tinta.

Brnabić je objasnila opoziicji da je Rio Tinto mogao da dođe i u šestom veku, ali da je bitno ko im je omogućio da samo oni imaju eksploataciona prava. Da bi to dokazala, Brnabić je pročitala stenogram sa sednice iz 2006. godine, kada je ministru Naumovu, prilikom obrazlaganja izmana zakona koji je predložila Vlada Voojislava Koštunice, jasno poručio da se zakoon menja zbog Rio Tinta.

"Ne znam šta je bilo 1998. godine i ni po jada za bilo koju istražnu dozvolu od tada. Ljudi, niste razumeli, nije problem u tome problem je u nečemu drugom. Problem je u izmenama Zakona o rudarstvu iz 2006. godine, koju je predložila Vlada Vojislava Koštunice. Evo stenobeleške, da ne bude siva zona kako vi niste dali eksploataciona prava, to ste vi obezbedili. Citiram ministra Radomira Naumova dalje. Kaže on, jedna od bitnih izmena je ukidanje članova 14 i 15 i to je značaj pravne sigurnosti ulaganja. I dalje kaže ministar iz Demokratske stranke Srbije, u konkretnom slučlaju to znači da pravo eksploatacije stiče isključivo investitor koji je izvršio geološka istraživanja bez raspisivanja tendera i prava na naknadu uloženih sredstava. Dakle, mogao je Rio Tinto da dođe u šestom veku ali ste im vi izmenama Zakona o rudarstvu 2006. dali eksploataciona prava i niko to nakon toga nije mogao da promeni. I samo da vam kažem, SPS je glasao za to tada jer je podržavao manjinsku Vladu. Ali i njihov predstavnik je rekao tada citiram – molim vas ministre da se o tome još malo razmisli. Kaže dalje, u štampi smo videli što je dobro i afirmativno, znači da smo mi prvu koncesiju na istraživanje i eksploataciju posle 70 godina već imali i da britansko-australijska firma Rio Tinto za koju se dosta već pisalo, u istraživanja ulaže preko 20 miliona evra, i da se radi o nekih još 120 miliona evra... Prosto je pojava veoma afirmativna, Rio Tinto, ali mislim da u formalnom odnosu ima prostora da se razmišlja da se ta zakonska regulativa približi jednom zakonu s obzirom da se on odnosi na jedan problem u celini. Čovek je rekao da se zakon donosi zbog Rio Tinta", rekla je Brnabić.

17:43

Ćuta se ponaša kao u kafani

Aleksandar Jovanović poznat pod nadimkom Ćuta se tokom sednice u Skupštini Srbije ponašao kao da se nalazi u kafani, što se može videti iz priloženog video-snimka:

17:15

Sramne pretnje opozicije Dubravki Đedović Handanović

Dušan Radosavljević, opozicioni poslanik koalcije NADA - Novi DSS i POKS, danas je izneo sramne pretnje na račun ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović u Narodnoj skupštini.

Naime, on je rekao da bi "trebalo da nauči jednom za svagda" koga sme, a koga ne sme da uzima u usta. Dodao je da je kojim slučajem bio u pitanju njegov brat, da bi imala posla sa njim.

Zamenica predsednice parlamenta Marina Raguš tražila je stenogram, kako bi jasno videla šta je izrekao narodni poslanik Radosavljević.

"Ukoliko se utvrdi da je to zaista rekao, znate šta sledi. To je nedopustivo i sledi udaljenje sa sednice", rekla je Raguš.

16:35

Đedović: Zabrana iskopavanja litijuma značila bi da nam tržište nije otvoreno

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da bi zabrana iskopavanja litijuma, koja se predlaže zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima o kome se danas raspravlja u Skupštini Srbije značila da tržište Srbije nije otvoreno, a nije ni slobodno i da ne postoji sloboda preduzetništva, kao ni tržišne privrede.

Ona je govoreći u Skupštini Srbije rekla da Vlada Srbije predlaže Narodnoj skupštini da ovaj predlog ne prihvati iz više razloga.

"Pre svega, svaka odgovorna država nastoji da obezbedi zaštitu ležišta kritičnih-strateških mineralnih sirovina i podstiče dugoročna održiva rešenja za prevazilaženje socijalnih, ekoloških i geopolitičkih izazova u vezi sa nestašicom mineralnih sirovina odnosno da ulaže maksimalne napore da se održi stabilnim lanac njihovog snabdevanja. Rude bora i litijuma to svakako jesu", rekla je ona.

Dodala je da su kritične mineralne sirovine neophodne za zelenu energetsku tranziciju, borbu protiv klimatskih promena i očuvanje planete, za razvoj savremenih tehnologija, mobilne telefone, računara, veštačku inteligenciju, solarne panele, vetrogeneratore.

Potražnja za njima raste svakoga dana i zemlje koje raspolažu ovim sirovinama se utrkuju da iskoriste svoje dominantne pozicije u globalnim lancima snabdevanja da bi stekle međunarodnu konkurentsku prednost i bolje se pozicionirale u geopolitičkim odnosima u svetu.

"Kritične i strateške mineralne sirovine će biti od vitalnog značaja za društvo i rudarsku industriju u narednih 30 godina, a samim tim i od vitalnog značaja za razvoj privrede Srbije", rekla je ona.

Ocenila je da bi ovom zabranom kompanije, a čija je delatnost iskopavanje litijuma, bez razumnog opravdanja bile stavljene u lošiji položaj od ostalih kompanija koje se bave rudarskom delatnošću i da bi ulaganja koja su već izvršena u ovoj oblasti bila potpuno obesmišljena. Prema njenim rečima, Srbija bi sigurno bila obavezna da nadoknadi svu štetu koja je za investitore nastala usled bilo kog kršenja prava i načela. Ona je osvrćući se na izlaganju narodne poslanice Danijele Nestorović, koja je obrazlagala predlog zakona rekla da se čulo dosta o istorijatima i o delatnostima kompanije, pre svega Rio Tinta ali da se nije ništa čulo u vezi sa ovom kompanijom kada je u pitanju njeno delovanje u Srbiji.

"Ono što smo čuli je da ne bi oni došli u Srbiju da im nisu širom bila otvorena vrata. To smo čuli. Hajde da vidimo ko je otvorio ta vrata širom a i kako su oni uopšte i zašto došli u Srbiju. Takođe smo čuli da su od početka radili nedovoljno transparentno. Od početka, od tada kada su došli u Srbiju. Pa da li to znači da vi optužujete vaše partnere iz opozicije koji su potpisali ovaj predlog zakona, zapravo 86 njih? ", upitala je ministarka.

Istakla je da je Rio Sava došla kao predstavnik Rio Tinta 2001. godine u vreme vlade Zorana Đinđića i da je prvu dozvolu za izvođenje geoloških istraživanja u Loznici dobila 2004. godine kada je premijer Srbije bio Vojislav Koštunica iz Demokratske stranke Srbije, a naslednici te stranke su, kako je rekla, danas potpisnici predloga ovog zakona.

Drugu dozvolu Rio Sava dobija 2005. kojom se odobrava istraživanje u okviru proširenih granica, kada je predsednik Srbije Boris Tadić, direktor Narodne kancelarije predsednika Srbije Dragan Đilas, a premijer Vojislav Koštunica. Prema njenim rečima, trećom dozvolom 2005. odobreno je izvođenje geoloških istraživanja na teritoriji opštine Loznica, takođe za vreme Borisa Tadića i Koštunice a četvrtom iz 2007. odobravaju se nova istražna polja, kada je predsednik Srbije i dalje Boris Tadić.

"Peta dozvola je izdata 2008. godine za nastavak geoloških istraživanja na još devet polja, ministar rudarstva i energetike je tada bio Aleksandar Popović iz DŠ-a, a predsednik Republike i dalje Boris Tadić. DŠ je sada potpisao ovaj predlog kojim traže zabranu iskopavanja litijuma, a za vreme njihovog mandata je Rio Sava dobijala dozvole", rekla je ona.

Dodala je da je šesta dozvola izdata 2008. i njome su odobrena dodatna istraživanja za vreme premijera Mirka Cvetkovića, predsednika Borisa Tadića, sedma 2009 za novih osam istražnih tačaka za vreme Vlade Mirka Cvetkovića i Olivera Dulića, kao ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja.

"Osma dozvola izdata je 2011. za nove istražne tačke, a deveta 2012. i njime se odobrava izvođenje radova da se bor i litijum ispituju u Jadru, u ležištima većih obima", rekla je ona.

Ukazala je da se gotovo svi argumenti u Predlogu izmena zakona, na osnovu kojih se traži zabrana ekspolatacije litijuma i bora, odnose na preradu, a ne na iskopavanje litjuma, pa je nejasno čime se argumentuje zahtev za zabranu rudarenja.

15:22

"To bi bila kapitulacija"

14:15

Brnabić odredila pauzu do 15:10 časova

Poslanici su otišli na pauzu do 15:10.

12:54

Brnabić: Tužite me, ja se neću pozvati na imunitet kao neki koji divljaju putevima

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić poručila je Radomiru Lazoviću da može slobodno da podnese krivičnu prijavu protiv nje i obećala da se neće pozivati na imunitet, kao opozicioni poslanik Nenad Milojičić koji je to učinio nakon nasilničke vožnje prethodne nedelje.

Naime, narodni poslanik Zeleno levog fronta Radomi Lazović je rekao da će biti primorani da podnesu krivične prijave i protiv Ane Brnabić ukoliko ne odgovori gde se nalazi narodna inicijativa za zabranu eksploatacije litijuma, jer oni izuzetno ozbiljno shvataju svoj posao.

"Ja vas molim predsedavajuća, da ne moramo i protiv vas da podnosimo krivičnu prijavu, voleo bih da ne moramo. Podnećemo i protiv vas krivičnu prijavu ako ne budete dali odgovore", zapretio je Lazović predsednici parlamenta sa svog mesta.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, nakon čije molbe su poslanici većine dali svoje glasove za obezbeđivanje kvoruma kako bi se raspravljalo o opozicionom predlogu zakona za zabranu iskopavanja i istraživanja litijuma, naglasila je da se jutros videlo ko koliko ozbiljno shvata svoj posao.

"Hvala vam. Videla sam pre sat vremena koliko izuzetno ozbiljno shvatate svoj posao, mogli smo već sat vremena da debatujemo o temi koja je za vas jako važna, nego ste nešto malo manje ozbiljno shvatili svoj posao ovog jutra. I da vam kažem, ako budete primorani da podnesete krivičnu prijavu prptiv mene – slobodno. Ja mogu samo da vam obećam da se neću pozivati na imunitet kao što se pozivaju neki koji divljaju ulicama Republike Srbije pa se pozivaju na imunitet. Tako da ja neću sigurno. Ja se na imunitet pozivati neću", obećala je Brnabić.

Podsećamo, narodni poslanik Nenad Milojičić, predsednik Izvršnog odbora stranke Miroslava Aleksića, divljao je BMW-om na putu u naseljenom mestu, čineći čak četiri prekršaja, a kad ga je policija zaustavila, pozvao se na poslanički imunitet. On je preticao kolone vozila u naseljenom mestu, na punoj liniji, vozeći 127 km na čas (77 preko ograničenja). Utvrđeno je da se on kretao navedenim putem od Cerovca prema Kragujevcu i da je tom prilikom preticao kolonu od tri vozila. Daljom kontrolom je utvrđeno da se kretao brzinom od 127 km na čas, a koja je za 77 km na čas veća od dozvoljene brzine kretanja prema opštem ograničenju za naselje od 50. Takođe je utvrđeno da je u mestu Opornica preticao vozilo ispred sebe prešavši preko neisprekidane uzdužne linije na kolovozu nakon čega je vršio preticanje takođe vozila ispred sebe takođe prešavši preko neisprekidane uzdužne linije na kolovozu, krećući se saobraćajnom trakom namenjenom za kretanje vozila iz suprotnog smera. Iako je Narodni pokret Srbije izdao saopštenje u kome je rekao da se Milojičić nije pozvao na imunitet, MUP ga je nedugo potom demantovao, te naveo da se uvidom u audio i video materijal nedvosmisleno dokazuje da se opozicioni poslanik pozvao na imunitet i čak nije želeo odmah da preda ličnu kartu na uvid.

11:51

Obrazlaganje predloga zakona opozicije ometa – opozicija

Radomir Lazović i Miroslav Aleksić konstatno dobacuju tokom izlaganja njihove koleginice Danijele Nestorović, i time pokazuju da ih je baš briga za predlog zakona ili su i sami shvatili da je blamantan.

Ana Brnabić više puta prekidala Nestorović i opominjala poslanike, ali na zahtev Nestorovićeve više je neće prekidati, te se došlo do bizarne situacije da obrazlaganje predloga zakona opozicije ometa opozicija

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

20:59

5.10.2024.

1 d

Podeli: