Srbija 8

07.10.2024.

17:16

Uživo Sednica u toku; Akademik Vukosavić protiv zakona o zabrani iskopavanja litijuma: To bi bila kapitulacija

Skupština Srbije započela je danas prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja, na kojoj je predviđeno razmatranje izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Izvor: B92, Tanjug

Sednica u toku; Akademik Vukosavić protiv zakona o zabrani iskopavanja litijuma: To bi bila kapitulacija
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Podeli:

Sednicu je zakazala predsednica parlamenta Ana Brnabić, a na dnevnom redu predložena je jedna tačka i to predlog za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji je 10. septembra podnelo  86 opozicionih i samostalnih poslanika.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, između ostalog, u članu 4a, traži se zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Za predstavnika predlagača određena je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović.

Sednicu možete pratiti UŽIVO na našem liveblogu:

Uživo

09:57

Pratite sednicu uživo:

17:15

Sramne pretnje opozcije Dubravki Đedović Handanović

Dušan Radosavljević, opozicioni poslanik koalcije NADA - Novi DSS i POKS, danas je izneo sramne pretnje na račun ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović u Narodnoj skupštini.

Naime, on je rekao da bi "trebalo da nauči jednom za svagda" koga sme, a koga ne sme da uzima u usta. Dodao je da je kojim slučajem bio u pitanju njegov brat, da bi imala posla sa njim.

Zamenica predsednice parlamenta Marina Raguš tražila je stenogram, kako bi jasno videla šta je izrekao narodni poslanik Radosavljević.

"Ukoliko se utvrdi da je to zaista rekao, znate šta sledi. To je nedopustivo i sledi udaljenje sa sednice", rekla je Raguš.

16:35

Đedović: Zabrana iskopavanja litijuma značila bi da nam tržište nije otvoreno

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da bi zabrana iskopavanja litijuma, koja se predlaže zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima o kome se danas raspravlja u Skupštini Srbije značila da tržište Srbije nije otvoreno, a nije ni slobodno i da ne postoji sloboda preduzetništva, kao ni tržišne privrede.

Ona je govoreći u Skupštini Srbije rekla da Vlada Srbije predlaže Narodnoj skupštini da ovaj predlog ne prihvati iz više razloga.

"Pre svega, svaka odgovorna država nastoji da obezbedi zaštitu ležišta kritičnih-strateških mineralnih sirovina i podstiče dugoročna održiva rešenja za prevazilaženje socijalnih, ekoloških i geopolitičkih izazova u vezi sa nestašicom mineralnih sirovina odnosno da ulaže maksimalne napore da se održi stabilnim lanac njihovog snabdevanja. Rude bora i litijuma to svakako jesu", rekla je ona.

Dodala je da su kritične mineralne sirovine neophodne za zelenu energetsku tranziciju, borbu protiv klimatskih promena i očuvanje planete, za razvoj savremenih tehnologija, mobilne telefone, računara, veštačku inteligenciju, solarne panele, vetrogeneratore.

Potražnja za njima raste svakoga dana i zemlje koje raspolažu ovim sirovinama se utrkuju da iskoriste svoje dominantne pozicije u globalnim lancima snabdevanja da bi stekle međunarodnu konkurentsku prednost i bolje se pozicionirale u geopolitičkim odnosima u svetu.

"Kritične i strateške mineralne sirovine će biti od vitalnog značaja za društvo i rudarsku industriju u narednih 30 godina, a samim tim i od vitalnog značaja za razvoj privrede Srbije", rekla je ona.

Ocenila je da bi ovom zabranom kompanije, a čija je delatnost iskopavanje litijuma, bez razumnog opravdanja bile stavljene u lošiji položaj od ostalih kompanija koje se bave rudarskom delatnošću i da bi ulaganja koja su već izvršena u ovoj oblasti bila potpuno obesmišljena. Prema njenim rečima, Srbija bi sigurno bila obavezna da nadoknadi svu štetu koja je za investitore nastala usled bilo kog kršenja prava i načela. Ona je osvrćući se na izlaganju narodne poslanice Danijele Nestorović, koja je obrazlagala predlog zakona rekla da se čulo dosta o istorijatima i o delatnostima kompanije, pre svega Rio Tinta ali da se nije ništa čulo u vezi sa ovom kompanijom kada je u pitanju njeno delovanje u Srbiji.

"Ono što smo čuli je da ne bi oni došli u Srbiju da im nisu širom bila otvorena vrata. To smo čuli. Hajde da vidimo ko je otvorio ta vrata širom a i kako su oni uopšte i zašto došli u Srbiju. Takođe smo čuli da su od početka radili nedovoljno transparentno. Od početka, od tada kada su došli u Srbiju. Pa da li to znači da vi optužujete vaše partnere iz opozicije koji su potpisali ovaj predlog zakona, zapravo 86 njih? ", upitala je ministarka.

Istakla je da je Rio Sava došla kao predstavnik Rio Tinta 2001. godine u vreme vlade Zorana Đinđića i da je prvu dozvolu za izvođenje geoloških istraživanja u Loznici dobila 2004. godine kada je premijer Srbije bio Vojislav Koštunica iz Demokratske stranke Srbije, a naslednici te stranke su, kako je rekla, danas potpisnici predloga ovog zakona.

Drugu dozvolu Rio Sava dobija 2005. kojom se odobrava istraživanje u okviru proširenih granica, kada je predsednik Srbije Boris Tadić, direktor Narodne kancelarije predsednika Srbije Dragan Đilas, a premijer Vojislav Koštunica. Prema njenim rečima, trećom dozvolom 2005. odobreno je izvođenje geoloških istraživanja na teritoriji opštine Loznica, takođe za vreme Borisa Tadića i Koštunice a četvrtom iz 2007. odobravaju se nova istražna polja, kada je predsednik Srbije i dalje Boris Tadić.

"Peta dozvola je izdata 2008. godine za nastavak geoloških istraživanja na još devet polja, ministar rudarstva i energetike je tada bio Aleksandar Popović iz DŠ-a, a predsednik Republike i dalje Boris Tadić. DŠ je sada potpisao ovaj predlog kojim traže zabranu iskopavanja litijuma, a za vreme njihovog mandata je Rio Sava dobijala dozvole", rekla je ona.

Dodala je da je šesta dozvola izdata 2008. i njome su odobrena dodatna istraživanja za vreme premijera Mirka Cvetkovića, predsednika Borisa Tadića, sedma 2009 za novih osam istražnih tačaka za vreme Vlade Mirka Cvetkovića i Olivera Dulića, kao ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja.

"Osma dozvola izdata je 2011. za nove istražne tačke, a deveta 2012. i njime se odobrava izvođenje radova da se bor i litijum ispituju u Jadru, u ležištima većih obima", rekla je ona.

Ukazala je da se gotovo svi argumenti u Predlogu izmena zakona, na osnovu kojih se traži zabrana ekspolatacije litijuma i bora, odnose na preradu, a ne na iskopavanje litjuma, pa je nejasno čime se argumentuje zahtev za zabranu rudarenja.

15:22

"To bi bila kapitulacija"

14:15

Brnabić odredila pauzu do 15:10 časova

Poslanici su otišli na pauzu do 15:10.

12:54

Brnabić: Tužite me, ja se neću pozvati na imunitet kao neki koji divljaju putevima

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić poručila je Radomiru Lazoviću da može slobodno da podnese krivičnu prijavu protiv nje i obećala da se neće pozivati na imunitet, kao opozicioni poslanik Nenad Milojičić koji je to učinio nakon nasilničke vožnje prethodne nedelje.

Naime, narodni poslanik Zeleno levog fronta Radomi Lazović je rekao da će biti primorani da podnesu krivične prijave i protiv Ane Brnabić ukoliko ne odgovori gde se nalazi narodna inicijativa za zabranu eksploatacije litijuma, jer oni izuzetno ozbiljno shvataju svoj posao.

"Ja vas molim predsedavajuća, da ne moramo i protiv vas da podnosimo krivičnu prijavu, voleo bih da ne moramo. Podnećemo i protiv vas krivičnu prijavu ako ne budete dali odgovore", zapretio je Lazović predsednici parlamenta sa svog mesta.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, nakon čije molbe su poslanici većine dali svoje glasove za obezbeđivanje kvoruma kako bi se raspravljalo o opozicionom predlogu zakona za zabranu iskopavanja i istraživanja litijuma, naglasila je da se jutros videlo ko koliko ozbiljno shvata svoj posao.

"Hvala vam. Videla sam pre sat vremena koliko izuzetno ozbiljno shvatate svoj posao, mogli smo već sat vremena da debatujemo o temi koja je za vas jako važna, nego ste nešto malo manje ozbiljno shvatili svoj posao ovog jutra. I da vam kažem, ako budete primorani da podnesete krivičnu prijavu prptiv mene – slobodno. Ja mogu samo da vam obećam da se neću pozivati na imunitet kao što se pozivaju neki koji divljaju ulicama Republike Srbije pa se pozivaju na imunitet. Tako da ja neću sigurno. Ja se na imunitet pozivati neću", obećala je Brnabić.

Podsećamo, narodni poslanik Nenad Milojičić, predsednik Izvršnog odbora stranke Miroslava Aleksića, divljao je BMW-om na putu u naseljenom mestu, čineći čak četiri prekršaja, a kad ga je policija zaustavila, pozvao se na poslanički imunitet. On je preticao kolone vozila u naseljenom mestu, na punoj liniji, vozeći 127 km na čas (77 preko ograničenja). Utvrđeno je da se on kretao navedenim putem od Cerovca prema Kragujevcu i da je tom prilikom preticao kolonu od tri vozila. Daljom kontrolom je utvrđeno da se kretao brzinom od 127 km na čas, a koja je za 77 km na čas veća od dozvoljene brzine kretanja prema opštem ograničenju za naselje od 50. Takođe je utvrđeno da je u mestu Opornica preticao vozilo ispred sebe prešavši preko neisprekidane uzdužne linije na kolovozu nakon čega je vršio preticanje takođe vozila ispred sebe takođe prešavši preko neisprekidane uzdužne linije na kolovozu, krećući se saobraćajnom trakom namenjenom za kretanje vozila iz suprotnog smera. Iako je Narodni pokret Srbije izdao saopštenje u kome je rekao da se Milojičić nije pozvao na imunitet, MUP ga je nedugo potom demantovao, te naveo da se uvidom u audio i video materijal nedvosmisleno dokazuje da se opozicioni poslanik pozvao na imunitet i čak nije želeo odmah da preda ličnu kartu na uvid.

11:51

Obrazlaganje predloga zakona opozicije ometa – opozicija

Radomir Lazović i Miroslav Aleksić konstatno dobacuju tokom izlaganja njihove koleginice Danijele Nestorović, i time pokazuju da ih je baš briga za predlog zakona ili su i sami shvatili da je blamantan.

Ana Brnabić više puta prekidala Nestorović i opominjala poslanike, ali na zahtev Nestorovićeve više je neće prekidati, te se došlo do bizarne situacije da obrazlaganje predloga zakona opozicije ometa opozicija

11:48

Utvrđen dnevni red, jedina tačka izmene Zakona o rudarstvu i litijum

Poslanici Skupštine Srbije odbacili su danas više predloga za dopunu dnevnog reda, tako da će jedina tema današnje sednice biti predlog izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojima se traži zabrana geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Inicijativu za taj predlog zakona podnelo je 86 poslanika opozicije.

Među odbijenim predlozima za dopunu dnevnog reda je i zahtev predsednika poslaničke grupe Zeleno-levog fronta Radomira Lazović da se na dnevnom redu nađe formiranje Komisije koja bi utvrdila šta se dogodilo sa 38.000 potpisa građana Srbije koji su potpisali i 18. maja 2022. predali Skupštini Srbije narodnu inicijativu za donošenje Zakona o izmeni i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Lazović je rekao da su potpisi koje su građani prikupili "misteriozno nestali iz pisarnice", i da su oni, zbog toga, podneli krivične prijave protiv dvojice prethodnih predsednika parlamenta Ivice Dačića i Vladimira Orlića i da su spremni da podnesu krivičnu prijavu i protiv aktuelne predsednice Ane Brnabić. Brnabić je na to odgovorila da nema nikakav problem sa tim i da se sigurno neće pozivati na poslanički imunitet kao što su to činili neki koji su, kako je rekla, divljali automobilima po gradovima u Srbiji.

11:22

Ponovo se utvrđivao kvorum

U Skupštini Srbije nastavljena je sednica utvrđivanjem dnevnog reda, a pošto je konstatovano da u sali parlamenta ima 223 poslanika i da postoji kvorum za rad.

Prethodno je predsednica Skupštine Ana Brnabić zamolila poslanike vladajuće koalicije da obezbede većinu za kvorum.

Brnabić je na početku sednice u 10.00 sati konstatovala da nema kvoruma i odredila jednočasovnu pauzu, pošto je u sistem kartice ubacilo samo 67 poslanika opozicionih stanaka koji su tražili da se raspravlja o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Izvor: b92

10:30

Opozicija nije došla na sednicu koju je sama tražila

Na današnjoj sednici Skupštine Srbije, koju je opozicija zatražila, Brnabić je navela da je 67 poslanika prisutno što nije dovoljno za kvorum, jer je za početak rada potrebno da bude najmanje 84 poslanika.

Prisutni poslanici Srpske napredne stranke i drugih stranaka vladajuće koalicije koji su bili u sali nisu se registrovali za prisustvo na sednici.

Nastavak zasedanja planiran je za 11:10 časova.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

20:59

5.10.2024.

1 d

Podeli: