Srbija 1

05.10.2024.

20:09

"Zaspali" Srbi i bežanje od nula: Bili smo na sajmu nameštaja – evo šta smo videli FOTO

Jubilarni 60. sajam nameštaja je zvanično otvoren i traje do 6. oktobra, a mi smo i ove godine odlučili da pogledamo šta se to nudi pod sajamskim kupolama.

Izvor: B92.net

"Zaspali" Srbi i bežanje od nula: Bili smo na sajmu nameštaja – evo šta smo videli FOTO
B92.net

Podeli:

Miris novog nameštaja ispunio je hale sajma. Osim domaćih, sajmu se predstavljaju i brendovi iz Švedske, Nemačke, Italije, Poljske, Slovenije, kao i iz regiona odnosno iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

Zvezda sajma – ugaone garniture

Početak obilaska započeli smo šetnjom po Hali 3 i odmah smo uočili da su veliku pažnju posetilaca privukle ugaone garniture.

U razgovoru sa entuzijastičnim prezenterima iz Severne Makedonije, otkrili smo da se njihove ugaone garniture kreću po ceni od 1.900 pa do 5.000 evra, ali i da nude popust od 30 odsto. Daljim razgledanjem zaključili smo da se ovaj komad nameštaja kreće u proseku od 50.000 do 80.000 dinara, a da je 500.000 dinara maksimum

B92.net

Popusta ima gotovo na svakom štandu, idu od 5 do 30 odsto i traju do nedelje odnosno do kraja Sajma. 

Srbi "zaspali"

Hale su bile pune radoznalih posetilaca. Najviše su se interesovali za ugaone garniture, krevete i kauče. Mnogi su ih i isprobavali: razvlačenjem, sedenjem ili pak i (polu)ležanjem. Ipak, prvo su se raspitivali za cenu, pa tek onda za sam proizvod. 

B92.net

Cene najviše iznenade kupce i, kada smo mi posetili sajam, one uglavnom nisu ni bile izražene već se za njih moralo pitati. Treba imati u vidu da se na sajmu mogu videti i razni unikatni dizajnerski komadi čija cena najviše zaprepasti posetioce. 

Od cena zna da zaboli glava, ali ima i povoljnijih komada  

Tako su najskuplji komadi na koje smo "naleteli" bili ugaona garnitura od 5.000 evra, klub sto od 7.000 evra sa popustom, kauč od 453.000 dinara...

B92.net

Međutim, sve se može pazariti i jeftinije. Otvorili smo "četvore oči" i videli da se kauč može naći i za 45.000 dinara naviše, najjeftinija ugaona garnitura koju smo pronašli bila je oko 30.000 dinara, a pronašli smo i trepzarijske stolice od 4.200 dinara. Među jeftinijim komadima na sajmu mogu se pronaći i noćni stočići, tepisi, posteljina… 

Bežanje od nula: Najveće gužve bile su… 

Primetili smo da su najveće gužve bile su u Hali 1 – zapravo se tamo nudio nameštaj sa manje nula. 

Mnogo je bilo zainteresovanih za garniture Drvoteksa, a gužve su bile i kod Ikeinog štanda koja je izložila proizvode kao što su kreveti, dušeci, jastuci, zvučnici, rasveta, prekrivači, zavese sa zvučnom izolacijom i drugo.

B92.net

Na pitanje šta ljudi najviše traže, iz Ikee su nam rekli da su to "definitivno proizvodi u vezi sa spavanjem". 

"Kreveti i dušeci su privukli dosta pažnje, ali i manji proizvodi koji imaju veliku ulogu u stvaranju idealnog okruženja za kvalitetan san. Posebnu pažnju je privukao naš pomoćni stočić koji je istovremeno i prečišćivać vazduha. Ikea prvi put na ovaj način izlaže na Sajmu nameštaja, a što se tiče popusta tokom sajma, Ikea Family članovi, pored standardne ponude, dobijaju i 15% popusta na sve dušeke u našem asortimanu do 6. oktobra 2024", rekli su za B92.net iz Ikee. 

Očekuje se "navala" za vikend

Mnogi izlagači su nam rekli da velika očekivanja imaju od vikenda - da tada očekuju veće interesovanje kupaca. Mnogi su nam takođe priznali da im je glavni cilj da se bolje ispromovišu Srbima te je ovaj sajam bio savršena prilika za to. 

Budući da uglavnom prave komade za inostranstvo, Meda Furniture je upravo jedan od izlagača koji želi bolje da se predstavi u Srbiji. Oni su ove godine prvi put izlagali na sajmu, a ističu se po nameštaju od čistog drveta.

Izvoz nameštaja raste

Ministarka privrede Adrijana Mesarović rekla je da naša drvna industrija ima veliki potencijal i da izvoz nameštaja raste.

"Lane je vrednost izvoza nameštaja od drveta iznosio 768,7 miliona evra, što je za 12,7 odsto više nego 2022. godine", rekla je ona.

Mesarović je istakla da je naša industrija nameštaja konkurentna i na domaćem i na inostranom tržištu, posebno kada je reč o kvalitetu proizvoda i dizajnu.

Domaći i strani izlagači, renomirani proizvođači nameštaja, dizajneri, distributeri, trgovci na sajmu predstavljaju širok spektar nameštaja za različite prostorije i namene, kao što su stambeni, kancelarijski, dečji, baštenski, kuhinje, spavaće sobe, garniture te različite stilove nameštaja, moderan, klasičan, minimalistički, rustičan.

Prikazani su i drugi elementi enterijera, rasveta, dekorativni predmeti i ostali dodaci koji doprinose kompletnom izgledu i opremanju stambenog ili poslovnog prostora. Sajam je otvoren do nedelje 6. oktobra do 20 časova. 

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Podeli: